Ctenochaetus-Gill-1885
Bu balıkları diğer akrabalarından ayıran en belirgin özellikleri, iri gözleri, kalın ve yarı açık dudaklara sahip olmalarıdır. Çenelerindeki dişler ince kıllar gibi olduklarından yosunları mükemmel şekilde kazırlar. Bilinen 9 türü vardır. Bunlardan sadece 5 türü akvaryum hobicileri tarafından beslenilmektedir. Üreme mevsimlerinde çok büyük sürüler oluştururlar. Genel olarak çift veya 7-10 kadar küçük gruplar halinde hareket ederler. Yavru hallerinden 7-8 cm boya ulaşana kadar gövdelerinde parlak çizgiler hâkimdir. Akıntılı bölgelerde yemlenmek den hoşlanırlar. (Akvaryumlarında yaratılan akıntılar onları keyiflendirecektir.)
Davranış ve karakter bakımından akrabaları acanthurus’lardan daha barışçılardır. Diğer balıklara karşı ve hatta kendi türleriyle bile barışıktırlar. Ara sıra didişmeler olur ama bu tür sertlikler tehlikesizce sonlanır. Ağızlarındaki ince kılımsı dişleri sayesinde sadece yosunları kazımakla kalmazlar aynı zamanda çıkarılması zor olan detritus ve tek hücreli algleri de kazırlar. Doğa da bu tür mavi-yeşil algler ciguatoxini (cigitera) taşır. Balıklar bu yosunları yiyerek bünyelerine geçirirler. Bu balığı tüketen insana da bu zehir etki etmektedir,(daha çok Meksika ‘daki balıkçılarda rastlanılmaktadır.).
Randall-1955.Chevron Tang.Orta pasifik Okyanusu, Hawai, Avustralya ve Markiz adalarına kadar yayılım gösterirler.25 cm kadar olurlar.5-40 metrelik derinliklerde kalabalık olmayan sürüler oluştururlar. Akvaryum hobicilerinde (bilhassa Ülkemizde)sık rastlanılmazlar. Karma akvaryumlar için uygundurlar. Bölgeci ve kavgacı karakterleri yok denecek kadar azdır. Tek bir balık için 150cm uzunluğunda,350litre hacminde akvaryum idealdir. Akıntılı ve kayalık ortamlardan hoşlanırlar. Uygun ortam şartları sağlandığında uzun süre sorunsuzca yaşarlar.
Mercan akvaryumlarında sorun çıkarmazlar. Alıştırıldığı takdirde brokoli, bezelye ve marul parçalarını mükemmel tüketirler, mutlaka spirulina katkılı yemler verilmelidir. Temiz su şartları bu balıklar içinde geçerlidir. Suları son derece temiz Nitrat ve fosfat düşük değerlerde olmalıdır.
Ctenochaetus strigosus.
Bennet-1828.Kole Tang.Hint-pasifik okyanusu(kızıl deniz hariç)Hawai ye kadar olan bölgelerde 10-40 metre derinlerde küçük gruplar halinde yem araştırmaları yaparlar. Olgunlaştıklarında yalnız olarak hareket derler.18 cm boya ulaşırlar. Bakımı kolay ve dayanıklı balıklardır.350 litrelik akvaryumlarda gayet iyi gelişirler. Mercan akvaryumları için mükemmeldirler. Akvaryumda kendi türünden birden fazla olmasıyla sertleşmeler,itişmeler görülebilir. Daha büyük akvaryumlarda birkaç adet barındırmak sorun teşkil etmez.Bulundukları akvaryumlarda doğal alg(mikro algler) oluşumları onlar için önemlidir. Vakitlerinin çoğunu bu algleri kazımakla geçirirler. Gençken parlak sarı renkte olurlar. Gözlerinin etrafı sarı halkayla çevrilidir. Hint Okyanundaki türlerin kafalarında benekler bulunurken, Pasifik Okyanusundaki türlerde bu benekler ince çizgilere benzer. Gıdalarını büyük oranda algler oluşturduklarından vitamin değeri yüksek olan mutlaka spirulina katkılı yemler verilmelidir. Marul ve salata parçalarını mükemmel tüketirler. Akvaryum suyunun nitrat değeri en çok 10-20 mg/litrede geçmemeli. Suyun kalitesizleşmesi sonucu renklerin de soluklaşma ve oodinum' a sebep olabilir. Not: Bünyesinde cigitera taşır.
Ctenochaetus striatus.
Quoy ve Gaimard-1824.Stiated Tang. Hint-pasifik okyanusu, Kızıl deniz, Japonya'nın güneyi, Hawai ye kadar olan bölgelerde 5-30 metre derinlerde küçük gruplar halinde yem araştırmaları yaparlar. Bu türler genellikle üreme zamanları dışında sürüler halinde yüzmezler. Mercan kayalıkları civarlarında tek tük yemlenirler. Boyları 26 cm kadardır. Genç haldeyken birkaç adet olarak tutulabilirler.Olgunlaştık dan sonra alfa olan diğerlerine karşı sert davranışlarda bulunabilirler. 150 cm uzunluğunda 450 litre hacminde akvaryuma ihtiyaç duyarlar. Mercan akvaryumları için güvenlidirler. Gıdaları tamamen bitkiseldir, ama kumların üzerlerindeki küçük diatomik canlıları da tüketirler. Doğada alg ile ilgili ne varsa tüketirler, buna zehirli mavi yeşil alglerde dâhildir. Bu balıklarda ciguatoxini (cigitera) taşır.Yavru balıklar 5 cm boya gelene kadar son derece parlak sarımsı renklerde olurlar. Vücutlarındaki çizgiler belirgin ve son derece parlaktır. Gıdalarını büyük oranda algler oluşturduklarından vitamin değeri yüksek olan mutlaka spirulina katkılı yemler verilmelidir. Su kalitesine dikkat etmelisiniz.Not;34 yıl yaşadıkları rapor edilmiştir.
KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder