Scorpaenidae/Gerçek İskorpitler,Taş Balıkları,Akrep Balıkları ve diğer Akrabaları.
İskorpitler ve akrabaları,zebra balığı,hindi balığı,Aslan balığı gibi çeşitli isimlerle belirtilirler.Bunların bir çoğu inanılmaz görünüşte ve renktedirler.Tuhaf görünümlerine karşın bazı türlerinin renkleri en güzel balıklarla bile boy ölçüşebilecek düzeydedir.Bu balıklar soğuk ve ılıman bütün denizlerde değişik türlerde bulunurlar.Bazı türleri ise Acı tatlı sularda yaşar.Tam olarak 26 cins, 216 türü bilinmektedir.Scorpaena'ların ise 61 kadar türü vardır.
En iri türü bizim denizlerimizde de yaşayan Scorpaena scropa (50 cm) dır.En küçüğü de Güney Doğu Atlantik Okyanusunda yaşayan S.ascensionis (3,75 cm ) dir.Bu balıkların yüzleri kemiksi levhalarla kaplanmış gibidir.Yüzgeçler dikenli ve sırt yüzgecinin dikenli kısımları yumuşak yüzgecinden daha uzuncadır.Çok az türü dışında pul yapıları taraklı(ktenoid)dır.Sırt ,anüs hatta karın yüzgeçlerinin ilk ışın kısımları zehir bezleriyle bağlantılıdır.Bizim ülkemizde 3 türü bulunmaktadır.Zehirleri tropik bölgelerdeki akrabalalarından daha az tehlikelidir.
Scorpaena brasilliensis.
Cuvier ve Valenciennes,1829. Tropikal Batı Atlantik Okyanusu, Amerika, Meksika körfezi. Boyları 26 cm kadardır. Yaklaşık 10-100 metre derinliklerde yaşarlar. Amerika’da ki hobiciler de en sık görülen türdür. Son derece renkli ve çarpıcıdırlar. Akvaryumları 120 litre kadar olabilir(tek bir tür için).Mercan akvaryumlarında ağzına sığabilen balıkları ve karidesleri yediklerinden tutulmazlar, ama diğer mercan türlerine karşı zararları yoktur. Akvaryumlarda haftada 2-4 defa yemlenmelidirler. Üst dikenleri zehirlidir. Akvaryum ortamına alıştırmak için ilk olarak canlı balık verilmelidir. Bazı omurgasız (mercanları) ısıran küçük balık türleri tarafından yüzgeçleri ısırılabilir. Akvaryumlarında saklanabilecekleri ve altlarından geçebilecekleri holler ve mağaralar olmalıdır.
Scorpaena plumieri.
Bloch,1789. Tropikal Batı Atlantik Okyanusu, Amerika, Meksika körfezi, Brezilya, Doğu Pasifik Okyanusu. Boyları 45 cm kadar olabilir, ama daha çok 35 cm kadar boylarda yakalanmışlardır. Akvaryumları 150 litre kadar olabilir. Doğada 5-60 metrelik derinlerde yaşarlar. Gıdalarının çoğunu otların aralarında yaşayan çayır karidesleri ve çeşitli balıklar oluşturur. Akvaryumlarda kendi boyuna yakın balıklarla bir arada tutulmalılar, açken yarı boyundaki balıkları bile yutmaya çalışırlar. Bu balıklarda çok değişken renk özellikleri gösterir. Kamuflaj yetenekleri mükemmeldir. Mercan akvaryumlarında ağzına sığabilen balıkları ve karidesleri yediklerinden tutulmazlar. Bakımları kolay ve dayanıklı balıklardır. Üst yüzgeç dikenleri zehirlidir, bu nedenle kepçeye alırken dikkat edilmelidir.
Scorpaenopsis macrochir.
Ogilby,1910.Yaklaşık 27 türü vardır. Pasifik Okyanusu, Kuzeybatı Avustralya, Filipinler, Ryuku adası civarları Tonga ve Mikronezya civarları yaşam alanlarıdır. Sık sık yarı tuzlu sulara ve nehir ağızlarında da görülürler. Dayanıklı ve güçlü balıklardır. Boyları 13 cm kadar olur. Yaklaşık 100 litrelik akvaryumlarda gayet rahat gelişirler. Mağaralık ve hollerden oluşan ortamlardan hoşlanırlar. Bunlarda mükemmel gizlenme yaparlar. Son derece çarpıcı renklere sahiptirler. Bazen uzun süre bir yerde kıpırdamadan dururlar. Fırsatçı avcılardır. Kendini bulunduğu ortama uyarlayarak sabırla avının yanından geçmesini bekler. Büyük ağızlarıyla boylarının yarısı kadar balıkları yutarlar. Bu nedenle mercan akvaryumlarında tavsiye edilmezler. Haftada 2-4 kez yemlenmelidirler. Diğer iskorpit türleriyle bir arada tutulabilirler, ama küçük boylularını yutabilirler. Bazı omurgasız (mercanları) ısıran küçük balık türleri tarafından yüzgeçleri ısırılabilir Yüzgeçleri zehirli ve tehlikelidir.
Sebastapistes strongia.
Cuvier,1829.
Hint-Pasifik Okyanusu, Kızıl denizden, Tayvana ve Batı Avustralya ya kadar olan bölgelerde bulunurlar. Boyları 6,5 cm kadardır. 11 türü bilinmektedir. Bu türlerin en büyüğü 15 cm kadar olur. Gececi yani karanlık ortamlardan hoşlananlardır. Yaklaşık 70 litrelik akvaryumlarda gayet rahat gelişirler. Akvaryum ortamına alıştırmak bilhassa yem yedirmek biraz zor olabilir. İlk zamanlarda küçük canlı balıklar verilmeli, daha sonra taze balık ve karides etlerine alıştırılabilirler. Haftada 2-4 kez yemlenmelidirler. Mercan akvaryumlarında küçük balıklar veya diğer karides gibi omurgasız canlılar yoksa mutlu bir şekilde yaşarlar. Dayanıklı türlerdir. Bir kaç türünü bir arada yaşatmak da mümkündür. Bazı omurgasız (mercanları) ısıran küçük balık türleri tarafından yüzgeçleri ısırılabilir Yüzgeçleri zehirli ve tehlikelidir.
Scorpaena notata.
Küçük Kırmızı iskorpit.Boyları yaklaşık 23-24 cm kadardır.Batı Afrika sahilleri,Senegal,Kanarya adaları,Azor adaları,Akdeniz,Ege denizi,Karadeniz de bulunurlar.
Genel olarak 10-20 metrelerde yaşamalarına karşın,bazen 700 metrelik derinliklere de inerler.Gıdalarını küçük balıklar ve karides,yengeç gibi kabuklular oluşturur.Soğuk su akvaryumları için uygundurlar.Yukarıda anlatılan yaşam ortamı bu balıklar için de geçerlidir.Üst yüzgeçlerinde ki dikenlerin zehir bezleri oldukça güçlüdür.Akdeniz mutfağının önemli balığıdır,özellikle çorbasıyla ünlüdür.
Scorpaena porcus.
Kara İskorpit.Boyları yaklaşık 35-37 cm kadardır.
Batı Afrikasahilleri,Senegal,Kanarya adaları,Azor adaları,Akdeniz,Ege denizi,Karadeniz de bulunurlar.
Genel olarak 20 metrelerde yaşamalarına karşın,bazen 800 metrelik derinliklere de inerler.Gıdalarını küçük balıklar ve karides,yengeç gibi kabuklular oluşturur.Soğuk su akvaryumları için uygundurlar.Yukarıda anlatılan yaşam ortamı bu balıklar için de geçerlidir.Üst yüzgeçlerinde ki dikenlerin zehir bezleri oldukça güçlüdür.Akdeniz mutfağının önemli balığıdır,özellikle çorbasıyla ünlüdür.
Scorpaena scropa.
Kızıl iskorpit-Lipsoz..Boyları yaklaşık 50 cm kadardır.Bu türün en irisidir.Yaklaşık 3 kg. ağırlığa ulaşabilirler.
Batı Afrikasahilleri,Senegal,Kanarya adaları,Azor adaları,Akdeniz,Ege denizi'nde bulunurlar.
Genel olarak 20 metrelerde yaşamalarına karşın,bazen 500 metrelik derinliklere de inerler.Olgunları genel olarak yalnız yaşarlar.Gıdalarını küçük balıklar ve karides,yengeç gibi kabuklular oluşturur.Soğuk su akvaryumları için uygundurlar.Yukarıda anlatılan yaşam ortamı bu balıklar için de geçerlidir.Üst yüzgeçlerinde ki dikenlerin zehir bezleri oldukça güçlüdür.Akdeniz mutfağının önemli balığıdır,özellikle çorbasıyla ünlüdür.
KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder