Bu Blogda Ara

2 Mayıs 2016 Pazartesi

Acanthurus leucosternon-PowderBlue tang,Acanthurus lineatus-Clown tang,Acanthurus maculiceps-White-freckled surgeonfish,Acanthurus mata-Mata surgeonfish,Acanthurus nigricans-Black surgeonfish,Acanthurus nigrofuscus-Spot-cheeked surgeonfish,Acanthurus guttatus-Whitespotted surgeonfish.

Acanthuridae.Tang balıkları.



Acanthurus leucosternon.




Bennett-1832.Powder BlueTang Balığı.
Doğal yaşam alanları Hint Okyanusundaki mercan kayalıklarıdır. Bazen 25 metreleri bulan derinliklerde (orta boy balıklar) 30-40 kadar sürüler halinde yüzerler. Ama genel olarak olgun iri erkek bireyler tek başlarına büyük bir alana sahip çıkarak bölge savunması yaparlar. Bu bölge savunmaları aslında kendi besin alanıdır. O bölgeye gelen kendi türevlerine karşı şiddetle saldırırlar. Hobicilerin favori balıklarındandır. Boyları yaklaşık 30 cm kadar olur. Akvaryumları 150cm uzunluğunda ve 350-400 litre kadar olmalıdır (tek bir balık için).Kendi türlerine ve hatta diğer yakın türlere karşı oldukça  serttirler.Bazen bölge savunmaları aşırı şiddetli olduğundan keskin neşterleriyle yaralanmalara sebep olurlar.

Akvaryumlarında yoğun mavi renklerdeki büyük boyutlu balıklar onun için tehdit oluşturabilir. Bu nedenle mavi balıkları akvaryuma koyarken dikkat etmelisiniz.Bu kadar sert ve kavgacı olmalarına rağmen çok sık oodinum ve Cryptocarion hastalığına yakalanırlar. Akvaryumun su kalitesi son derece iyi (oksijence zengin) ve olgun olmalı. Nitrat ve fosfat değerleri düşük tutulmalıdır. Mercan akvaryumlarında iyi gelişme gösterirler(taş mercanlar için pek güvenli olduğu söylenemez).Bitkisel yemlemeye dikkat etmelisiniz, bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek için spirulina ağırlıklı yemler günde 3 kere verilmelidir.

Acanthurus lineatus.




Linnaeus-1758.Clown (soytarı) Tang Balığı.Hint-Pasifik Okyanusunun tropikal bölgelerin de yayılım gösterirler. Genç erkek balıklar ve dişiler 15-20 kadarlık sürüler oluşturarak mercan kayalıkları etraflarında yem araştırmaları yaparlar. Olgun iri erkek balıklar son derece sert ve bölgecidirler. Tek başlarına büyük bir alanı koruma çabasına girerler. Boyları 35 cm kadar olabilmektedir. En az 200cm.lik ve 500 litrelik akvaryumlara ihtiyaç duyarlar.Akvaryum ortamında kendine yakın türlere ve diğer sarı mavimsi renkte olan iri balıklarla didişirler. Akvaryuma ilk konulduklarında yem almayabilirler, bu nedenle üzerlerinde yosun bulunan kayaların olması önemlidir. Mercan akvaryumlarında taş mercanlar haricinde (acropora türleri) diğer türlere zarar vermezler. Bu tür balıklar aşırı yediklerinden çok fazla dışkılarlar, bu durum mercanları ayrıca da rahatsız edebilir (yüksek fosfat ve diğer kirleticiler gibi). Akvaryumun su kalitesi son derece iyi olmalıdır. Yüksek nitratlı-litrede 25mg-sularda rahatsızlığını renk solgunluğu ve beneklenmelerle gösterir. Günde 3 kez yemleme yapılmalıdır. Karınlarının hafif şişkin olması mutlu olduklarını gösterir. Ağırlıklı olarak spirulina vermelisiniz. Not: Bünyesinde (Ciguatera -Alglerle beslenen balıklar,(dinoflagellata) alglerden Gambierdiscus toxicus denilen toksini alırlar.Bu balıkları yiyen avcı balıklar da bu toksini taşır,ve böylece bu balığı yiyen insana da bulaşma riski bulunur.) toksit taşır.


Acanthurus maculiceps.

Ahl-1924.
Çil Suratlı Tang Balığı.
Bütün tropikal Batı Pasifik’den KuzeyBatı Avusturalyadan Hint Okyanusuna kadar olan geniş bir alana yayılmışlardır.
Yaklaşık 3-15 metrelik derinliklerde gençler ve dişi balıklar küçük gruplar halinde yem araştırmaları yaparlar. Olgun erkek balıklar ise büyük bir alana sahip çıkarak bölge savunmaları yaparlar.35 cm kadar olabilirler. Erkekler olgunlaştıkların da alın yapıları ileriye doğru kavis yapar. Hobiciler arasında pek rastlanılmazlar(dış ülkelerde renklerinin güzelliğinden dolayı sevilen balıklardır).Büyük boyutlarından ve sert karakterde olmalarından dolayı 150-200 cm.lik ve en az 400 litre hacminde akvaryumlarda bakılabilirler. Aydınlık ortamlarda yüzerek kayalıkların üzerlerinden alg ve diğer diatomik canlıları toplarlar. Gıdaları bitkisel olduğundan mutlaka spirulina katkılı yemler verilmelidir. Günde 3 kez yemlemek sağlıkları açısından önemlidir. Mercan akvaryumlarında arasıra sert mercan poliplerini rahatsız edebilirler. Temiz su şartları bu balıklar içinde geçerlidir. Ortamları tam olarak sağlanmasa renkleri solar, sırt yapıları incelir.

Acanthurus mata.


Cuvier-1829.Mata Tang veya Zarif Tang.Hint-Pasifik Okyanusunun tropikal bölgelerinden Doğu Afrika sahillerinden Japonya ya kadar geniş bir alanda görülürler. Olgunlaşan erkeklerin burunları ileri doğru kavislidir. Yaklaşık 50 cm kadar olurlar. En az 200 cm uzunluğunda 600 litrelik akvaryumlar onlar için idealdir. Güçlü akıntıları olan kayalık bölgelerde bazen tek olarak bazen de gruplar halinde görülürler. Bu durum zooplankton toplamaları esnasında gerçekleşir. Gıdalarının arasında zooplanktonların da yer aldığı bir türdür. Yüksek oranda oksijenli (litrede 7mg), aydınlık ve güçlü akıntılı akvaryumlar da olağan üstü güzellikteki renklerini sergilerler. İri boyutlarından dolayı mercan akvaryumları için tavsiye edilmezler. Akvaryumlarında birçok karışık yemi severek tüketirler. Vitamin değeri yüksek yemler,nori, spirulina, brokoli, bezelye gibi bitkisel gıdaların yanında artemia da verebilirsiniz. Günde 3 kez yeme ihtiyaç duyarlar. Akvaryumun suyu hızla kirleneceğinden güçlü biyolojik filtreler gerekmektedir. Suyun kalitesizliği diğer türlerde olduğu gibi bu balıkları da etkiler. Not: Bünyesinde cigitera taşır.

Acanthurus nigricans.

Linnaeus-1758. 
Bütün tropikal Batı Pasifik den Hint okyanusunun Doğu kesimlerinden Hawai ve Galapagos adalarına kadar olan bölgeler yaşam alanlarını oluşturur.Boyları 20 cm kadar olur.Hobiciler arasında oldukça popülerdir.Benzer akrabası( Acanthurus japonicus) dan biraz daha dayanıklı bir türdür.Akvaryum ortamına ilk konulduklarında saklanacak bölgeler ararlar,alıştıktan sonra bu utangaçlıklarını atarlar.120 cm lik ve 250 litre hacmindeki akvaryumlar da tek olarak rahatça tutulabilirler.Daha büyük akvaryumlarda 3-5 adet konulabilir.Aydınlık ve kayalardan holler yapılmış akvaryumlarda kendilerini güvende hissederler.
Mercan akvaryumlarında pek sorun yaratmazlar.Diğer akrabaları gibi bunlarda da sert bölgeci karakter yapısı görülür.Bazen büyük sürüler oluşturarak kayalıkların üzerlerinde yem araştırmaları yaparlar,bir çok kereler yalnız başlarına besinle dolu bir alana sahip çıkarak bölge savunması yaparken görülürler.Doğal yaşam alanlarında çok ince saç algleriyle beslenmelerine karşılık,akvaryum ortamında karışık kaliteli yemlere hayır demezler.
Günde en az 3 kez beslenmeleri gerekir.Karınlarında hafif şişkinlik olması önemlidir.Akvaryum suyunun nitrat değeri en çok 30 mg/litrede geçmemeli.Suyun kalitesizleşmesi sonucu renklerin de soluklaşma ve giderek oodinum görülebilir.

Acanthurus nigrofuscus.

Forsskal-1775.
Brown Tang veya çil yüzlü kahverengi tang.
Kızıl denizden Japonya, Hawai ve Yeni Kaledonya ya kadar geniş bir yelpaze de bulurlar.
5-25 metrelik derinliklerde sürüler oluşturarak yem araştırmaları yaparlar.20 cm kadar olabilirler. Belkide bu ailenin en barışçıl üyesidir diyebiliriz. Akvaryum ortamında diğerleri gibi kavgacı olmayıp kendi halinde yem araştırmaları yaparlar. Mercan akvaryumları için de güvenli bir türdür.120 cm.lik,200 litrelik akvaryumlarda bile gelişebilirler (sadece tek birey için).Daha büyük boyutlu akvaryumlarda 3-5 adet tutmak mümkündür. Sakin karakterde olduklarından stres problemleri yok gibidir. Doğal ortamlarında kayalıkların üzerlerinde gelişen sert saç algleriyle beslenirler. Akvaryumlarda da kayaların üzerlerinde gelişen algleri kazırlar. Akvaryum suyunun kalitesizleşmesi bu balıklarda da problem yaratır. Günde en az 3 kez yemlenmeye ihtiyaç duyarlar. Gıdalarının arasında vitamin değeri yüksek yemler verilmelidir (spirulina ağırlıklı yemler idealdir). Kafalarında bulunan portakal renkli benekleriyle diğer türlerden kolayca ayırt edilebilirler. Not: Bünyesinde cigitera taşır.

Acanthurus guttatus.



Forster-1801. Hint-Pasifik Okyanusunun tropikal bölgelerinden Hawai’ye kadar geniş bir alana yayılırlar.1-10 metre derinliklerde kalabalık sürüler halinde sürekli yem araştırmaları yaparlar. Gıdalarının çoğunu kahverengi, yeşil ince saç algleri ve kireç ihtiva eden sert yapıdaki algler oluşturur. Yaklaşık 25-26 cm olurlar. Bölgeci ve sert karakterleri vardır. Tek bir birey için 250 litrelik akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Mercan akvaryumlarında sert mercanların poliplerini rahatsız edebilirler. Akvaryum ortamı aydınlık olmalı ve kayalıklarla dekore edilmelidir. Hobiciler arasında pek rastlanılmazlar. Akvaryumlarda günde 3 kez yemlemek gerekmektedir. Kaliteli pul yemlerin dışında mutlaka yeşilliklere de yer vermelisiniz. Alıştırıldığı takdirde nori, brokoli, bezelye ve marul parçalarını mükemmel tüketirler, mutlaka spirulina katkılı yemler verilmelidir.Temiz su şartları bu balıklar içinde geçerlidir. Suları son derece temiz Nitrat ve fosfat düşük değerlerde olmalıdır. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder