Bu Blogda Ara

22 Mayıs 2016 Pazar

Deniz balıkları,Marine Betta,Blue Devil türleri.

Plesiopidae. Levrekgiller (Perceidae) ailesinin (Plesiopidae) grubunun gizemli ve gösterişli balıkları, Kometler, Şeytan balıkları ve Deniz Betaları. Bu gruba giren balıkların 50 türü bilinmektedir.



Bazı türleri dışında ,bir çoğu hobicilerde pek görülmezler. Boyları 2,5 cm den 35 cm kadar olan değişik ebatlarda ve renklerde türleri bulunur. Mağaralık ve hollerden oluşturulmuş ortamlardan hoşlanırlar. Çoğu zaman başları aşağıda yüzerler.Omurgasız canlıları (Mercanları) kesinlikle rahatsız etmezler. Dayanıklı ve hastalıklara karşıda dirençlidirler.Küçük boyutta olanları barışçıl olduklarından sert ve kavgacı karakterdeki balıklarla bir arada tutulmamalılar. (Barışçıl türler olmasına rağmen kendi aralarında tehlikesizce kavgalar yapabilirler).Bazı türlerde    (Assessor flavissimus) ağızda kuluçka yaparak üreme görülür. Yumurtaları erkek balık yaklaşık 14-15 gün kadar ağızlarında taşırlar. Bu esnada ebeveyn yem almaz. Gıdalarını planktonik canlılar ve küçük balıklar oluşturur. Akvaryumlarda günde iki kez yemleme yapılmalıdır.Aynı zamanda taze karides etlerini ve artemia larvalarını da severek tüketirler.



Calloplesiops altivelis.



Steindachner, 1903.Marine Beta. Hint- Pasifik Okyanusu.Boyları 20 cm kadar olur. 3-45 metrelerde kayalıklar arasında bulunurlar.Güçlü ve kıvrımlı çeneleriyle küçük balıkları avlarlar. Hobiciler arasında oldukça popülerdirler.Akvaryumları 250-300 litre kadar ,24-26 dereceler de,PH sı 8-8,2 aralarında olmalıdır. Güzel ve gizemli bir balıktır.Fazla yüzücü balıklar değillerdir. Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlarda kendilerini güvende hissederler. Gün aşırı yemlenmeliler veya haftada 4-5 kez. Akvaryumlarda son derece utangaç ve gizemle doludur. Zamanının birçoğunu kayaların arkalarına saklanarak geçirir. Bazen kayaların arasından başının bir kısmını şöyle bir göstererek bakar. Doğada gün batımından sonra ortaya çıkıp avlanırlar.Üst yüzgeçlerinde bulunan yalancı göz sayesine düşmanlarından korunurlar(benek müren balıklarının gözünü andırır). Mercan akvaryumlarında fırsatçı avcılardır, aç kaldıklarında karidesleri ve küçük balıkları yutarlar. Sert veya yumuşak mercanlara kesinlikle bir zararları yoktur. Kendi aralarında kavgalar yapabilirler ama başka cins komet’lerle barışçıldırlar.Akvaryumlarda yumurtlayabilirler. Eş tuttuklarında mağara içlerine yumurta dizerler. Yumurtalara (500-600 adet) erkek balıklar bakar. Yumurtalar 5-6 gün içinde açılırlar ve yavrular 9 günden sonra yüzmeye başlarlar. Dayanıklı ve güçlü balıklardır. Gıdalarının çoğunu balıklar oluşturur, verilen taze karides etlerini severek tüketirler,ama kaliteli kuru yemlerede hayır demezler.Akvaryum ortamında 9-10 sene yaşayabilirler.

Calloplesiops argus.


Fowler & Bean, 1930.Argus Comet. Filipinler, Endonezya. Boyları 16 cm kadar olur.3-50 metrelerde kayalık bölgelerde yem araştırmaları yaparlar. Hobiciler arasında nadir görülürler.Akvaryumları 250-300 litre kadar olmalıdır.Olgun balıklar genellikle yalnız başlarına takılırlar.Akrabası C.altivelis'e benzesede,yüzgeçlerinin daha uzun olması ve beneklerinin küçük olmasıyla ayrılırlar.Ayrıca rengi de açık kahve rengine dönüşür.Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlarda kendilerini güvende hissederler.Ortam karardıkdan sonra avlanmak için mağaralarından çıkarlar.Eş tuttuklarında mağara içlerine yumurta dizerler. Yumurtalara erkek balıklar bakar.Gıdalarını küçük balıklar ve kabuklu canlılar oluşturur.Davranış ve beslenme özellikleri akrabası Calloplesiops altivelis.’e benzer.

Paraplesiops bleekeri.


Günther, 1861.Mavi Şeytan Komet. Avustralya’nın doğu bölgeleri(endemik tür).Fazla derin olmayan(5-15 metreler) kayalık biyotoplar yaşam alanlarını oluşturur. Boyları 25 cm kadar olur.Avusturalya da koruma altında bir türdür. Hobiciler arasında nadir görülürler.Akvaryumları 400 litre kadar olmalıdır.Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlarda kendilerini güvende hissederler. Gün aşırı yemlenmeliler veya haftada 4-5 kez. Akvaryumlarda son derece utangaç ve gizemle doludur. Zamanının birçoğunu kayaların arkalarına saklanarak geçirir.Diğer akrabalarından biraz daha serin ortamları severler, (18-22 C ısılarda yaşarlar).Gıdalarını küçük balıklar ve karidesler oluşturur. Davranış ve beslenme özellikleri diğer akrabalarına  benzer.

Paraplesiops meleagris.



Peters, 1869.Mavi Benekli Şeytan Comet. Avustralya’nın güney bölgeleri(endemik tür). Boyları 35 cm kadar olur.Kayalık biyotoplar (15-20 metreler) yaşam alanlarını oluşturur. Hobiciler arasında nadir görülürler.Yalnızlığı seven balıklardır.Gün boyu mağarasının içinde zamanını geçirir.Arasıra ilgisini çeken bir şey olduğunda veya kendini güvende hissetiği durumlarda mağarasından dışarı çıkarlar.Kuvvetli çenelere sahiptirler.Bazen balıkçıların oltalarına yakalandıkları da olur.Balıklar ve karides gibi canlılarla beslenirler. 18-22 C ısılarda yaşarlar. Davranış ve üreme özellikleri diğer akrabalarına  benzer.

Paraplesiops alisonae.


Hoese & Kuiter, 1984.Alison Mavi Şeytan Komet.Avustralya’nın güney bölgeleri. Boyları 15 cm kadar olur. Hobiciler arasında nadir görülürler.15-20 C ısılarda yaşarlar. Arasıra yarı tuzlu-az tuzlu sularda da yakalandıkları olur.Akvaryumları 300 litre kadar olmalıdır.Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlardan hoşlanırlar.Gıdalarını küçük balıklar ve kabuklu canlılar oluşturur. Gün aşırı yemlenmeliler veya haftada 4-5 kez.Davranış ve üreme özellikleri akrabalarına  benzer.

KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder