Soytarı balıkları (Devam)
Pomacentrinae’ lerin Amphiprioninae türlerine dâhil olan bu balıklar Deniz akvaryumlarının en popüler türlerini oluştururlar. Tehlikeli anemonlarla ortaklaşa bir hayat yaşarlar. Bütün zamanlarını anemonların dokunaçları içinde oynaşıp kovalaşarak geçirirler.
(daha fazla bilgi için Palyaço Balıkları veya Soytarı Balıkları, Amphiprion’lar,adlı makaleme bakınız).
Amphiprion chrysogaster.
Batı Hint Pasifik Okyanusu, Mauritus. Boyları 15 cm. kadardır. Yaklaşık 5-35 metrelik derinliklerde yaşarlar. Akvaryumları 250-350 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarına herhangi bir zararları bulunmaz, ama anemona ihtiyaç duymalarından dolayı uzun tentekıllara sahip olan mercanlara sığınma amacıyla sürünüp içlerine girmeye çalışırlar. Akvaryum ortamında üretilmeleri kolay olan bir türdür.Heteractis aurora, Heteractis magnifica, Stichodactyla mertensii ,Macrodactyla doreensis türü anemonlarla ortak bir yaşam sürerler.
Amphiprion chrysopterus.
Cuvier, 1830. Pasifik Okyanusu, Avustralya, Yeni Gine.17 cm, lik boyuyla bu türlerin en irisidir. Gençliklerinde koyu portakal renkli yüzgeçleri (kuyruk beyaza) olgunlaştıkça sarıya dönüşür. Diğerlerine göre 25-28 derece ısılardan hoşlanırlar Akvaryumları 300-400 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarına herhangi bir zararları bulunmaz, ama anemona ihtiyaç duymalarından uzun tentekıllara sahip olan mercanlara sığınma amacıyla sürünüp içlerine girmeye çalışırlar.Entacmaea quadricolor Heteractis aurora, Heteractis crispa, Heteractis magnifica, Stichodactyla mertensii,Stichodactyla haddoni türü anemonlarla ortak bir yaşam sürerler.
Amphiprion clarkii.
Bennett, 1830.
Kılark Soytarı balığı.
Hint-Batı Pasifik Okyanusu, İran Körfezi, Avusturalya ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır.
Boyları 15 cm. kadardır. Hobiciler arasında yaygın ve dayanıklı olan bir türdür. Akvaryumları 300-400 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarına herhangi bir zararları bulunmaz. Büyükleri aşırı sinirlendiklerinde karideslere zarar verebilirler. Hastalıklara karşı toleranslıdır. Sert karakterinden dolayı diğer soytarı balıklarıyla sık sık kavga ederler. Yukarıda bahsedilen hemen bütün anemonlarla ortak yaşam kurabilirler. Üremeleri ve davranış özellikleri diğer akraba türlerine benzer.
Amphiprion ephippium.
Bloch, 1790. Ateş veya Eyerli Soytarı balığı. Hint okyanusunun Doğu kesimleri, Endonezya. Boyları 12 cm. kadardır. Hobiciler arasında yaygın ve dayanıklı olan bir türdür. Akvaryumları 250-350 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarına herhangi bir zararları bulunmaz. Sert karakterinden dolayı diğer soytarı balıklarıyla ve diğer savunmasız türlere karşı saldırganlaşırlar. Heteractis crispa, Entacmaea quadricolor türü anemonlarla ortak bir yaşam sürerler. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.
Amphiprion frenatus.
Brevoort, 1856.
Domates Soytarı balığı.
Batı Pasifik, Tayland, Palau, Endonezya gibi geniş bir alanda yaşarlar. Boyları 14 cm. kadardır. Coğrafik yaşam alanlarında renklerde farklılıklar görülür.
Filipinlerde yaşayan türlerin renkleri yoğun koyu renkte(bilhassa olgun dişi balıklar da kırmızılık siyaha yakındır),Endonezya bölgelerinde yaşayan türlerde kırmızı renkler açıktır. Hobiciler arasında yaygın olan bir türdür. Akvaryumları 250-350 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarına herhangi bir zararları bulunmaz. Akvaryumlarda olgun eşler sık sık yumurta dökerler, yavru alımı oldukça kolay olan bir türdür. Heteractis crispa,Entacmaea quadricolor türü anemonlarla ortak bir yaşam sürerler. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir. Diğer özellikleri Amphiprion clarkii’yle aynıdır.
Amphiprion fuscocaudatus.
Allen, 1972.
Batı Hint Okyanusu, Seyşeller ve civarları yaşam alanlarıdır. Boyları 14 cm. kadardır. Hobiciler arasında arasıra görülürler.
Diğer özellikleri Amphiprion clarkii’yle aynıdır.
Amphiprion latezonatus.
Waite, 1900.Geniş-Bandlı Soytarı balığı. Avustralya, Yeni Kaledonya ve civarları yaşam alanlarıdır. Boyları 14 cm. kadardır.
Derin biyotoplarda (15-45 metrelerde) yaşarlar. Hobiciler arasında nadir görülürler.
Heteractis crispa,
Entacmaea quadricolor
ve ara sırada Stichodactyla gigantea anemonları arasında da görülürler. Diğer özellikleri Amphiprion clarkii’yle aynıdır.
Amphiprion latifasciatus.
Allen, 1972.
Madagaskar Soytarı Balığı. Batı Hint Okyanusu, Madagaskar. Boyları 13 cm. kadardır. Akvaryum lokallerinde arasıra görülürler.Akvaryumları 300 litre kadar olmalıdır. Stichodactyla mertensii türü anemonla ortak bir yaşam sürerler. Diğer özellikleri Amphiprion clarkii’yle aynıdır.
Allen, 1973.
Beyaz Şapkalı Soytarı balığı.
Orta Pasifik, Papua Yeni Gine. Boyları 10 cm. kadardır.Araştırmacılar,bu türün Amphiprion chrysopterus ile A.sandarinicus'un melezlenmiş varyasyonu olduğunu sanmaktadırlar.
Heteractis crispa, Heteractis magnifica, Stichodactyla mertensii türü anemonlarla ortak bir yaşam sürerler. Diğer özellikleri Amphiprion clarkii’yle aynıdır.
Heteractis crispa, Heteractis magnifica, Stichodactyla mertensii türü anemonlarla ortak bir yaşam sürerler. Diğer özellikleri Amphiprion clarkii’yle aynıdır.
Makkuloçi veya Beyaz burunlu Soytarı balığı. Güney Batı Pasifik,Lord Howe adası ve civarları yaşam alanlarıdır. Boyları 12 cm. kadardır. Hobicilerde nadir görülürler.
Akvaryum da, üretilmeleri 2008 yılında, olmuştur. E.quadricolor türü anemonla ortak bir yaşam sürerler. Akrabaları gibi bölgeci ve savunmacıdır. Diğer özellikleri Amphiprion clarkii’yle aynıdır.
Amphiprion melanopus.
Bleeker, 1852.
Alev soytarı. Pasifik Okyanusu, Avustralya, Yeni Gine. Endonezya, Filipinler, geniş bir alana yayılmışlardır. Boyları 12 cm. kadardır. Akvaryumları 250-300 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarına herhangi bir zararları bulunmaz. Büyükleri aşırı sinirlendiklerinde karideslere zarar verebilirler. Hastalıklara karşı toleranslıdır. Esas olarak Entacmaea quadricolor nadir olarak da Heteractis crispa, Heteractis magnifica türü anemonlarla ortak bir yaşam sürerler. Üretilmeleri ve yavru alımı kolay bir türdür. Diğer özellikleri Amphiprion frenatus ‘la aynıdır.
Amphiprion nigripes.
Regan, 1908.Maldiv Soytarı Balığı.
Batı Hint Okyanusu,Maldivler,Sri Lanka. Genellikle 2-3 metrelik derinliklerde küçük gruplar halinde yaşarlar, âmâ bazen 25 metrelik derinliklere de indikleri gözlenmiştir.
Boyları 11 cm. kadardır. Diğer akrabalarına göre sakin ve hassas bir türdür. Akvaryumları 250-350 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarına herhangi bir zararları bulunmaz. Heteractis magnifica, türü anemonla ortak bir yaşam sürerler. Diğer özellikleri Amphiprion frenatus ‘la aynıdır.
KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder