Bu Blogda Ara

16 Mayıs 2016 Pazartesi

Deniz balıkları,Majestik Melek balığı (majestic angel fish)Pomacanthidae-pomacanthus'lar,Pomacanthus navarchus.






Deniz balıklarının hiç şüphesiz en güzel ve gösterişli üyeleri, melek balıklarına dahil olan cinslerdir. 


Balık sınıflandırmacıları dahi, onları gruplarına ayırırken bu ihtişamlı görüntülerinden etkilenerek İmparator balıkları diyerek ayırmışlardır. Melek balıklarının günümüz de yapılan çalışmalarda tam 89 türü tespit edilmiştir. Bunlar arasında cüce melekler Centropyge adı altında ayrı bir grupta toplanırken, bu imparator ailesinin diğer gururlu üyeleri, Apolemichthys, Chaetodontoplus,Genicanthus, Holacanthus, Paracentropyge , Pomacanthus, Pygoplites,adları altında toplanırlar. 

Gerçekten de bu cinsler olağanüstü haşmetli görüntüleriyle bilen bilmeyen bütün hobicilerin beğenisini kazanmışlardır. 
Kral Melek(Holacanthus passer),Kraliçe Melek(Holacanthus ciliaris) ve birde bu kral ailesinin diğer bir üyesi de Majeste Melek balığı Pomacanthus(Euxiphipop) navarcus'dur. 
Seyrine doyulmayan bu güzel balıklardan ,bu sütunlarda Majesteleri Pomacanthus navarcus'dan bahsedeceğim. 
İlk olarak Cuvier tarafından 1831 yılında Pomacanthus navarcus adı altında tespit edilen bu balık daha sonra (1934 yılında) iki ünlü araştırıcı Fraser ve Bruner tarafından alt cins olarak Euxipops navarcus adıyla yeniden tanımlanıp sınıflandırmaya alınmıştı.Günümüzde yeni yapılan çalışmalarda majesteleri eski adını almıştır,Pomacanthus navarcus .
Bir çok teknik değeri olan kitaplarda bu balığın kullanıldığı isim Mavi Korseli Balık diye geçmektedir,ama hobicilerin arasında ise Majestik Melek balığıdır.




Hint Okyanusu,Papua Yeni Gine ve Avusturalyanın büyük resifleri bu balıkların yaşam alanlarıdır.Genel olarak hafif dalgalı dip akıntılarının olduğu (5-40 metrelik derinliklerde) mercan kayalıkları en çok bulundukları yerler olmasına rağmen,sünger yataklarının bol olduğu lagun tipi göletlere de girerler.



Boyları yaklaşık 30 cm kadardır.Oldukça iyi filtrasyon sistemiyle donatılmış en az 400 litrelik akvaryumlarda iyi gelişirler (sadece tek bir balık için).Olgunlaşan balıklar genel olarak yalnız başlarına gezerler,yem araştırmaları yaparlar.

İmparator melek balıklarının bir çoklarında olduğu gibi ,bunlarında gençken renkleri farklıdır.İlk zamanlarında renkleri koyu lacivert bir beden üzerine dikey olarak dizilmiş beyaz bantlarla çevrelenmiştir.


Olgunlaşmaları 3-4cm den başlayıp balık 8-10 cm boya gelene kadar sürer.Gençken akvaryumlarda sık sık kayalıkların aralarında saklanarak vakit geçirirler.Olgunlaşan bireyler de de bu utangaç davranışlar arada sırada görülür.Akvaryumlarında mutlaka kayalardan mağaralar ve holler yapmalısınız.Ortama alışıncaya kadar veya korktuklarında,bu mağaraların içlerine girerek kendilerini güvene alırlar.Bölgeci ve erkek balıkların harem yaşantıları olduğundan akvaryumda kendi türünden bir adet olmalıdır.Suyun ısısı 24-26 derecelerde,PH 8-8,2 ve tuzluluk 1.022 kadar olmalıdır.Ayrıca suyun nitrit,nitrat,fosfat değerlerine dikkat etmelisiniz.Rif (mercan) akvaryumları için uygun değillerdir,sert mercanların dokunaçlarını ve dev istiridyeleri (tridacnid) ısırarak koparırlar.Genel olarak mercanlar yemek listelerinde olmamasına karşın,belki meraktan veya stresten ısırırlar. 

Doğada gıdalarını süngerler,tunicatler ve diğer sölenterid canlılar oluşturur.Akvaryumlarda kaliteli bir çok yemi severek tüketirler.Onlara arasıra karides etleri,spirulina katkılı yemler ve  deniz algleri de vermelisiniz.Günde 2-3 kere yemlenmelidirler.

Esaret (akvaryum ortamında) 20 sene kadar yaşayan bireyler rapor edilmiştir.



Not;Akvaryum suyunun standartların altında olması (nitrat ve fosfat değerlerinin uzun süreli yüksek olması) bu güzel balıkların hastalanmalarına sebep olacaktır.Melek balıkları (tang balıklarında da görülen) yetersiz beslenmeden dolayı lateral çizgi hastalığına yakalanırlar.Bu hastalık ilk evrelerinde balıkların kafasındaki renk pigmentlerinin kaybolmasıyla başlar,daha sonra lateral çizginin sonuna kadar açılarak ilerler.Melek balıkları doğada bir çok sünger türünü tükettiklerinden,akvaryumlarda bu gıdalardan yoksun kalırlar.Dolayısıyla bazı vitaminlerden,bilhassa C vitamininden yoksun kalmaları bu hastalığa yol açabilir.Balıklarınızı mümkün olduğunca kaliteli yemlerle besleyip gerekli vitaminleri almasını sağlamalısınız. 

KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder