Bu Blogda Ara

27 Mayıs 2016 Cuma

deniz balıkları,Tang türleri.Chevron Tang,Kole Tang,Stiated Tang balıkları.

                     Ctenochaetus-Gill-1885


Bu balıkları diğer akrabalarından ayıran en belirgin özellikleri, iri gözleri, kalın ve yarı açık dudaklara sahip olmalarıdır. Çenelerindeki dişler ince kıllar gibi olduklarından yosunları mükemmel şekilde kazırlar. Bilinen 9 türü vardır. Bunlardan sadece 5 türü akvaryum hobicileri tarafından beslenilmektedir. Üreme mevsimlerinde çok büyük sürüler oluştururlar. Genel olarak çift veya 7-10 kadar küçük gruplar halinde hareket ederler. Yavru hallerinden 7-8 cm boya ulaşana kadar gövdelerinde parlak çizgiler hâkimdir. Akıntılı bölgelerde yemlenmek den hoşlanırlar. (Akvaryumlarında yaratılan akıntılar onları keyiflendirecektir.)


Davranış ve karakter bakımından akrabaları acanthurus’lardan daha barışçılardır. Diğer balıklara karşı ve hatta kendi türleriyle bile barışıktırlar. Ara sıra didişmeler olur ama bu tür sertlikler tehlikesizce sonlanır. Ağızlarındaki ince kılımsı dişleri sayesinde sadece yosunları kazımakla kalmazlar aynı zamanda çıkarılması zor olan detritus  ve tek hücreli algleri de kazırlar. Doğa da bu tür mavi-yeşil algler ciguatoxini (cigitera) taşır. Balıklar bu yosunları yiyerek bünyelerine geçirirler. Bu balığı tüketen insana da bu zehir etki etmektedir,(daha çok Meksika ‘daki balıkçılarda rastlanılmaktadır.).

Ctenochaetus hawaiiensis.




Randall-1955.Chevron Tang.Orta pasifik Okyanusu, Hawai, Avustralya ve Markiz adalarına kadar yayılım gösterirler.25 cm kadar olurlar.5-40 metrelik derinliklerde kalabalık olmayan sürüler oluştururlar. Akvaryum hobicilerinde (bilhassa Ülkemizde)sık rastlanılmazlar. Karma akvaryumlar için uygundurlar. Bölgeci ve kavgacı karakterleri yok denecek kadar azdır. Tek bir balık için 150cm uzunluğunda,350litre hacminde akvaryum idealdir. Akıntılı ve kayalık ortamlardan hoşlanırlar. Uygun ortam şartları sağlandığında uzun süre sorunsuzca yaşarlar. 
Mercan akvaryumlarında sorun çıkarmazlar. Alıştırıldığı takdirde brokoli, bezelye ve marul parçalarını mükemmel tüketirler, mutlaka spirulina katkılı yemler verilmelidir. Temiz su şartları bu balıklar içinde geçerlidir. Suları son derece temiz Nitrat ve fosfat düşük değerlerde olmalıdır.





Ctenochaetus strigosus.



Bennet-1828.Kole Tang.Hint-pasifik okyanusu(kızıl deniz hariç)Hawai ye kadar olan bölgelerde 10-40 metre derinlerde küçük gruplar halinde yem araştırmaları yaparlar. Olgunlaştıklarında yalnız olarak hareket derler.18 cm boya ulaşırlar. Bakımı kolay ve dayanıklı balıklardır.350 litrelik akvaryumlarda gayet iyi gelişirler. Mercan akvaryumları için mükemmeldirler. Akvaryumda kendi türünden birden fazla olmasıyla sertleşmeler,itişmeler görülebilir. Daha büyük akvaryumlarda birkaç adet barındırmak sorun teşkil etmez.Bulundukları akvaryumlarda doğal alg(mikro algler) oluşumları onlar için önemlidir. Vakitlerinin çoğunu bu algleri kazımakla geçirirler. Gençken parlak sarı renkte olurlar. Gözlerinin etrafı sarı halkayla çevrilidir. Hint Okyanundaki türlerin kafalarında benekler bulunurken, Pasifik Okyanusundaki türlerde bu benekler ince çizgilere benzer. Gıdalarını büyük oranda algler oluşturduklarından vitamin değeri yüksek olan mutlaka spirulina katkılı yemler verilmelidir. Marul ve salata parçalarını mükemmel tüketirler. Akvaryum suyunun nitrat değeri en çok 10-20 mg/litrede geçmemeli. Suyun kalitesizleşmesi sonucu renklerin de soluklaşma ve oodinum' a sebep olabilir. Not: Bünyesinde cigitera taşır.

Ctenochaetus striatus.



Quoy ve Gaimard-1824.Stiated Tang. Hint-pasifik okyanusu, Kızıl deniz, Japonya'nın güneyi, Hawai ye kadar olan bölgelerde 5-30 metre derinlerde küçük gruplar halinde yem araştırmaları yaparlar. Bu türler genellikle üreme zamanları dışında sürüler halinde yüzmezler. Mercan kayalıkları civarlarında tek tük yemlenirler. Boyları 26 cm kadardır. Genç haldeyken birkaç adet olarak tutulabilirler.Olgunlaştık dan sonra alfa olan diğerlerine karşı sert davranışlarda bulunabilirler. 150 cm uzunluğunda 450 litre hacminde akvaryuma ihtiyaç duyarlar. Mercan akvaryumları için güvenlidirler. Gıdaları tamamen bitkiseldir, ama kumların üzerlerindeki küçük diatomik canlıları da tüketirler. Doğada alg ile ilgili ne varsa tüketirler, buna zehirli mavi yeşil alglerde dâhildir. Bu balıklarda ciguatoxini (cigitera) taşır.Yavru balıklar 5 cm boya gelene kadar son derece parlak sarımsı renklerde olurlar. Vücutlarındaki çizgiler belirgin ve son derece parlaktır. Gıdalarını büyük oranda algler oluşturduklarından vitamin değeri yüksek olan mutlaka spirulina katkılı yemler verilmelidir. Su kalitesine dikkat etmelisiniz.Not;34 yıl yaşadıkları rapor edilmiştir.

KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY

SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.








23 Mayıs 2016 Pazartesi

deniz balıkları,damsel fish,Pomacentrus’lar-Pomacentrus alleni-Andaman damsel,Sapphire damsel.

Pomacentrus’lar; 

Pomacentridae’lerin, Pomacentrinae grubuna girerler. 71 türü bilinmektedir. Hobiciler arasında popüler bir  gruptur.İrili ufaklı olarak tropik ve yarı tropik bütün denizlere yayılmış çeşitli varyeteleri bulunur.Genellikle mercan kayalıklarında ve deniz kıyısındaki göletlerde (lagünler) yaşayan parlak renkli balıklardır.Bu cinsler, burunlarının ve göz etraflarının pulsuz olmasıyla diğer chromis türlerinden ayrılırlar.  Bakımları son derece kolaydır.Doğal yaşam alanlarında mercan kayalıkları çevresinde gruplar oluşturup, mercanların aralarından bir içeri bir dışarı çıkıp kovalaşıp dururlar.Bazı türleri saldırgan ve huysuz karaktere sahiptirler. Bölgeci, bulundukları yerin hâkimiyetini üstlenmiş, savunmacı ve inatçıdırlar. Kendi aralarında sürekli kovalamalar, ısırmalar gibi davranışlarda sahiplenici güdüleri sonucu ortaya çıkan özellikleridir. Kayalık ve mağaralardan oluşturulan bölgeler onlar için ideal yuvalıklardır. 


Pomacentrus alleni.



Burgess, 1981.Andaman Damsel.Doğu Hint Okyanusu, Endonezya. Küçük gruplar oluşturarak yaklaşık 2-15 metrelerde mercan kayalıklarında yaşarlar. Hobiciler arasında popüler bir balıktır. Boyları 6 cm dir. Adı Damsel türlerinin ünlü araştırmacısı Dr.Gerald R.Allen e ithaf edilmiştir. Akvaryumları 200 -250 litre kadar olmalıdır. Mercanlara asla zarar vermezler. Gıdaları arasında ince saç algleri, planktonlar ve diğer küçük kabuklu canlılar yer alır. Akvaryumlarda 5-8 adet olarak kolaylıkla bakılabilirler. Kendi aralarında tehlikesizce kovalaşırlar. Kayalık ve mağaralardan oluşturulan bölgeler onlar için ideal yuvalıklardır. Kendisi gibi sakin karakterdeki balıklarla bir arada tutulabilir. Son derece temiz sulara ihtiyaç duyarlar. Doğal yaşam alanlarında değişik gıdalarla beslenmelerine rağmen, akvaryum ortamında karışık kaliteli yemlere hayır demezler. Günde en az 3 kez beslenmeleri gerekir. Karınlarında hafif şişkinlik olması önemlidir. Üremeleri (yumurtalarla ve yavrularla erkekler ilgilenir) ve diğer özellikleri akraba türleriyle aynıdır.

Pomacentrus auriventris.


Allen, 1991.Sarı Karınlı Damsel.Batı Pasifik Okyanusu, Endonezya. Boyları 5-5,5 cm dir.Küçük gruplar halinde 3-35 metrelerde kayalık bölgeler yaşam alanlarını oluşturur.Hobicilerde arasıra görülürler.Akvaryumları 200-250 litre kadar olmalıdır.Mercanlara ve diğer omurgasız canlılara zarar vermezler.Kayalık biyotoplardan hoşlandıkları için kayalardan mağaralar ve holler yapmalısınız.23-26 derecelik ısılarda ,8-8,3 PH'larda gayet iyi gelişirler.Gıdaları arasında ince saç algleri, planktonlar ve diğer küçük kabuklu canlılar yer alır. Akvaryumlarda 4-6 adet olarak kolaylıkla bakılabilirler.Olgunlaşan bireyler bulundukları mağaraların civarlarını sahiplenerek diğer türlere karşı savunurlar. Üremeleri (yumurtalarla ve yavrularla erkekler ilgilenir) ve diğer özellikleri Pomacentrus alleni ile aynıdır.

Pomacentrus bankanensis.

Bleeker, 1854. Benekli Papaz Balığı.
Batı Pasifik Okyanusu, Endonezya.Olgun balıklar genelde tek başlarına 30 metrelik biyoplarda yaşamayı tercih ederken,genç balıklar ise  mercan kayalıklarında ve deniz kıyısındaki göletlerde (lagünler) yaşarlar.Bu bölgeleri tercih etmeleri, yiyecekleri olan ince algler,copepod gibi minik kabuklularla zengin olmasıdır.Hobicilerde arasıra görülürler.Akvaryumları 300-350 litre kadar olmalıdır.Mercanlara ve diğer omurgasız canlılara zarar vermezler.Kayalık biyotoplardan hoşlandıkları için kayalardan mağaralar ve holler yapmalısınız.23-26 derecelik ısılarda ,8-8,3 PH'larda gayet iyi gelişirler.
Boyları 9 cm dir. Üremeleri (yumurtalarla ve yavrularla erkekler ilgilenir) ve diğer özellikleri Pomacentrus alleni 'ye benzer.

Pomacentrus pavo.



Bloch, 1787.Safir Damsel. Hint-Pasifik Okyanusu.Küçük gruplar halinde 1-18 merelik derinlerde yaşarlar. Boyları 9 cm dir.Gıdalarını ince yosunlar,planktonlar,küçük kabuklu canlılar oluşturur.Olgun bireyler kumluk ve kayalık bölgelerin beraber oluştuğu biyotoplarda yaşarken,gençler daha çok resiflerin ,sölenterlerin,kopepod türü canlıların bolca bulunduğu bölgelerde yaşarlar.Coğrafik olarak renklerinde mavi yoğunluğu artabilir.Hobicilerde arasıra görülürler.Akvaryumları 350-400 litre kadar olmalıdır.Mercanlara ve diğer omurgasız canlılara zarar vermezler.Akvaryumlarda 4-6 adet tutmak mümkündür. Üremeleri (yumurtalarla ve yavrularla erkekler ilgilenir) ve diğer özellikleri Pomacentrus alleni ile aynıdır.




22 Mayıs 2016 Pazar

Deniz balıkları,Marine Betta,Blue Devil türleri.

Plesiopidae. Levrekgiller (Perceidae) ailesinin (Plesiopidae) grubunun gizemli ve gösterişli balıkları, Kometler, Şeytan balıkları ve Deniz Betaları. Bu gruba giren balıkların 50 türü bilinmektedir.



Bazı türleri dışında ,bir çoğu hobicilerde pek görülmezler. Boyları 2,5 cm den 35 cm kadar olan değişik ebatlarda ve renklerde türleri bulunur. Mağaralık ve hollerden oluşturulmuş ortamlardan hoşlanırlar. Çoğu zaman başları aşağıda yüzerler.Omurgasız canlıları (Mercanları) kesinlikle rahatsız etmezler. Dayanıklı ve hastalıklara karşıda dirençlidirler.Küçük boyutta olanları barışçıl olduklarından sert ve kavgacı karakterdeki balıklarla bir arada tutulmamalılar. (Barışçıl türler olmasına rağmen kendi aralarında tehlikesizce kavgalar yapabilirler).Bazı türlerde    (Assessor flavissimus) ağızda kuluçka yaparak üreme görülür. Yumurtaları erkek balık yaklaşık 14-15 gün kadar ağızlarında taşırlar. Bu esnada ebeveyn yem almaz. Gıdalarını planktonik canlılar ve küçük balıklar oluşturur. Akvaryumlarda günde iki kez yemleme yapılmalıdır.Aynı zamanda taze karides etlerini ve artemia larvalarını da severek tüketirler.



Calloplesiops altivelis.



Steindachner, 1903.Marine Beta. Hint- Pasifik Okyanusu.Boyları 20 cm kadar olur. 3-45 metrelerde kayalıklar arasında bulunurlar.Güçlü ve kıvrımlı çeneleriyle küçük balıkları avlarlar. Hobiciler arasında oldukça popülerdirler.Akvaryumları 250-300 litre kadar ,24-26 dereceler de,PH sı 8-8,2 aralarında olmalıdır. Güzel ve gizemli bir balıktır.Fazla yüzücü balıklar değillerdir. Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlarda kendilerini güvende hissederler. Gün aşırı yemlenmeliler veya haftada 4-5 kez. Akvaryumlarda son derece utangaç ve gizemle doludur. Zamanının birçoğunu kayaların arkalarına saklanarak geçirir. Bazen kayaların arasından başının bir kısmını şöyle bir göstererek bakar. Doğada gün batımından sonra ortaya çıkıp avlanırlar.Üst yüzgeçlerinde bulunan yalancı göz sayesine düşmanlarından korunurlar(benek müren balıklarının gözünü andırır). Mercan akvaryumlarında fırsatçı avcılardır, aç kaldıklarında karidesleri ve küçük balıkları yutarlar. Sert veya yumuşak mercanlara kesinlikle bir zararları yoktur. Kendi aralarında kavgalar yapabilirler ama başka cins komet’lerle barışçıldırlar.Akvaryumlarda yumurtlayabilirler. Eş tuttuklarında mağara içlerine yumurta dizerler. Yumurtalara (500-600 adet) erkek balıklar bakar. Yumurtalar 5-6 gün içinde açılırlar ve yavrular 9 günden sonra yüzmeye başlarlar. Dayanıklı ve güçlü balıklardır. Gıdalarının çoğunu balıklar oluşturur, verilen taze karides etlerini severek tüketirler,ama kaliteli kuru yemlerede hayır demezler.Akvaryum ortamında 9-10 sene yaşayabilirler.

Calloplesiops argus.


Fowler & Bean, 1930.Argus Comet. Filipinler, Endonezya. Boyları 16 cm kadar olur.3-50 metrelerde kayalık bölgelerde yem araştırmaları yaparlar. Hobiciler arasında nadir görülürler.Akvaryumları 250-300 litre kadar olmalıdır.Olgun balıklar genellikle yalnız başlarına takılırlar.Akrabası C.altivelis'e benzesede,yüzgeçlerinin daha uzun olması ve beneklerinin küçük olmasıyla ayrılırlar.Ayrıca rengi de açık kahve rengine dönüşür.Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlarda kendilerini güvende hissederler.Ortam karardıkdan sonra avlanmak için mağaralarından çıkarlar.Eş tuttuklarında mağara içlerine yumurta dizerler. Yumurtalara erkek balıklar bakar.Gıdalarını küçük balıklar ve kabuklu canlılar oluşturur.Davranış ve beslenme özellikleri akrabası Calloplesiops altivelis.’e benzer.

Paraplesiops bleekeri.


Günther, 1861.Mavi Şeytan Komet. Avustralya’nın doğu bölgeleri(endemik tür).Fazla derin olmayan(5-15 metreler) kayalık biyotoplar yaşam alanlarını oluşturur. Boyları 25 cm kadar olur.Avusturalya da koruma altında bir türdür. Hobiciler arasında nadir görülürler.Akvaryumları 400 litre kadar olmalıdır.Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlarda kendilerini güvende hissederler. Gün aşırı yemlenmeliler veya haftada 4-5 kez. Akvaryumlarda son derece utangaç ve gizemle doludur. Zamanının birçoğunu kayaların arkalarına saklanarak geçirir.Diğer akrabalarından biraz daha serin ortamları severler, (18-22 C ısılarda yaşarlar).Gıdalarını küçük balıklar ve karidesler oluşturur. Davranış ve beslenme özellikleri diğer akrabalarına  benzer.

Paraplesiops meleagris.



Peters, 1869.Mavi Benekli Şeytan Comet. Avustralya’nın güney bölgeleri(endemik tür). Boyları 35 cm kadar olur.Kayalık biyotoplar (15-20 metreler) yaşam alanlarını oluşturur. Hobiciler arasında nadir görülürler.Yalnızlığı seven balıklardır.Gün boyu mağarasının içinde zamanını geçirir.Arasıra ilgisini çeken bir şey olduğunda veya kendini güvende hissetiği durumlarda mağarasından dışarı çıkarlar.Kuvvetli çenelere sahiptirler.Bazen balıkçıların oltalarına yakalandıkları da olur.Balıklar ve karides gibi canlılarla beslenirler. 18-22 C ısılarda yaşarlar. Davranış ve üreme özellikleri diğer akrabalarına  benzer.

Paraplesiops alisonae.


Hoese & Kuiter, 1984.Alison Mavi Şeytan Komet.Avustralya’nın güney bölgeleri. Boyları 15 cm kadar olur. Hobiciler arasında nadir görülürler.15-20 C ısılarda yaşarlar. Arasıra yarı tuzlu-az tuzlu sularda da yakalandıkları olur.Akvaryumları 300 litre kadar olmalıdır.Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlardan hoşlanırlar.Gıdalarını küçük balıklar ve kabuklu canlılar oluşturur. Gün aşırı yemlenmeliler veya haftada 4-5 kez.Davranış ve üreme özellikleri akrabalarına  benzer.

KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.





17 Mayıs 2016 Salı

deniz balıkları,İskorpitgiller,Scorpaenidae/Gerçek İskorpitler,Scorpaena brasilliensis,Scorpaena plumieri,Scorpaena notata,Scorpaena porcus,Scorpaena scropa,red scorpaen fish,

Scorpaenidae/Gerçek İskorpitler,Taş Balıkları,Akrep Balıkları ve diğer Akrabaları.


İskorpitler ve akrabaları,zebra balığı,hindi balığı,Aslan balığı gibi çeşitli isimlerle belirtilirler.Bunların bir çoğu inanılmaz görünüşte ve renktedirler.Tuhaf görünümlerine karşın bazı türlerinin renkleri en güzel balıklarla bile boy ölçüşebilecek düzeydedir.Bu balıklar soğuk ve ılıman bütün denizlerde değişik türlerde bulunurlar.Bazı türleri ise Acı tatlı sularda yaşar.Tam olarak 26 cins, 216 türü bilinmektedir.Scorpaena'ların ise 61 kadar türü vardır.






En iri türü bizim denizlerimizde de yaşayan Scorpaena scropa (50 cm) dır.En küçüğü de Güney Doğu Atlantik Okyanusunda yaşayan S.ascensionis (3,75 cm ) dir.Bu balıkların yüzleri kemiksi levhalarla kaplanmış gibidir.Yüzgeçler dikenli ve sırt yüzgecinin dikenli kısımları yumuşak yüzgecinden daha uzuncadır.Çok az türü dışında pul yapıları taraklı(ktenoid)dır.Sırt ,anüs hatta karın yüzgeçlerinin ilk ışın kısımları zehir bezleriyle bağlantılıdır.Bizim ülkemizde 3 türü bulunmaktadır.Zehirleri tropik bölgelerdeki akrabalalarından daha az tehlikelidir.

Scorpaena brasilliensis.

Cuvier ve Valenciennes,1829. Tropikal Batı Atlantik Okyanusu, Amerika, Meksika körfezi. Boyları 26 cm kadardır. Yaklaşık 10-100 metre derinliklerde yaşarlar. Amerika’da ki hobiciler de en sık görülen türdür. Son derece renkli ve çarpıcıdırlar. Akvaryumları 120 litre kadar olabilir(tek bir tür için).Mercan akvaryumlarında ağzına sığabilen balıkları ve karidesleri yediklerinden tutulmazlar, ama diğer mercan türlerine karşı zararları yoktur. Akvaryumlarda haftada 2-4 defa yemlenmelidirler. Üst dikenleri zehirlidir. Akvaryum ortamına alıştırmak için ilk olarak canlı balık verilmelidir. Bazı omurgasız (mercanları) ısıran küçük balık türleri tarafından yüzgeçleri ısırılabilir. Akvaryumlarında saklanabilecekleri ve altlarından geçebilecekleri holler ve mağaralar olmalıdır.

Scorpaena plumieri.

Bloch,1789. Tropikal Batı Atlantik Okyanusu, Amerika, Meksika körfezi, Brezilya, Doğu Pasifik Okyanusu. Boyları 45 cm kadar olabilir, ama daha çok 35 cm kadar boylarda yakalanmışlardır. Akvaryumları 150 litre kadar olabilir. Doğada 5-60 metrelik derinlerde yaşarlar. Gıdalarının çoğunu otların aralarında yaşayan çayır karidesleri ve çeşitli balıklar oluşturur. Akvaryumlarda kendi boyuna yakın balıklarla bir arada tutulmalılar, açken yarı boyundaki balıkları bile yutmaya çalışırlar. Bu balıklarda çok değişken renk özellikleri gösterir. Kamuflaj yetenekleri mükemmeldir. Mercan akvaryumlarında ağzına sığabilen balıkları ve karidesleri yediklerinden tutulmazlar. Bakımları kolay ve dayanıklı balıklardır. Üst yüzgeç dikenleri zehirlidir, bu nedenle kepçeye alırken dikkat edilmelidir.


Scorpaenopsis macrochir.



Ogilby,1910.Yaklaşık 27 türü vardır. Pasifik Okyanusu, Kuzeybatı Avustralya, Filipinler, Ryuku adası civarları Tonga ve Mikronezya civarları yaşam alanlarıdır. Sık sık yarı tuzlu sulara ve nehir ağızlarında da görülürler. Dayanıklı ve güçlü balıklardır. Boyları 13 cm kadar olur. Yaklaşık 100 litrelik akvaryumlarda gayet rahat gelişirler. Mağaralık ve hollerden oluşan ortamlardan hoşlanırlar. Bunlarda mükemmel gizlenme yaparlar. Son derece çarpıcı renklere sahiptirler. Bazen uzun süre bir yerde kıpırdamadan dururlar. Fırsatçı avcılardır. Kendini bulunduğu ortama uyarlayarak sabırla avının yanından geçmesini bekler. Büyük ağızlarıyla boylarının yarısı kadar balıkları yutarlar. Bu nedenle mercan akvaryumlarında tavsiye edilmezler. Haftada 2-4 kez yemlenmelidirler. Diğer iskorpit türleriyle bir arada tutulabilirler, ama küçük boylularını yutabilirler. Bazı omurgasız (mercanları) ısıran küçük balık türleri tarafından yüzgeçleri ısırılabilir Yüzgeçleri zehirli ve tehlikelidir.



Sebastapistes strongia.



Cuvier,1829.
Hint-Pasifik Okyanusu, Kızıl denizden, Tayvana ve Batı Avustralya ya kadar olan bölgelerde bulunurlar. Boyları 6,5 cm kadardır. 11 türü bilinmektedir. Bu türlerin en büyüğü 15 cm kadar olur. Gececi yani karanlık ortamlardan hoşlananlardır. Yaklaşık 70 litrelik akvaryumlarda gayet rahat gelişirler. Akvaryum ortamına alıştırmak bilhassa yem yedirmek biraz zor olabilir. İlk zamanlarda küçük canlı balıklar verilmeli, daha sonra taze balık ve karides etlerine alıştırılabilirler. Haftada 2-4 kez yemlenmelidirler. Mercan akvaryumlarında küçük balıklar veya diğer karides gibi omurgasız canlılar yoksa mutlu bir şekilde yaşarlar. Dayanıklı türlerdir. Bir kaç türünü bir arada yaşatmak da mümkündür. Bazı omurgasız (mercanları) ısıran küçük balık türleri tarafından yüzgeçleri ısırılabilir Yüzgeçleri zehirli ve tehlikelidir.



Scorpaena notata. 



Küçük Kırmızı iskorpit.Boyları yaklaşık 23-24 cm kadardır.Batı Afrika sahilleri,Senegal,Kanarya adaları,Azor adaları,Akdeniz,Ege denizi,Karadeniz de bulunurlar.
Genel olarak  10-20 metrelerde yaşamalarına karşın,bazen 700 metrelik derinliklere de inerler.Gıdalarını küçük balıklar ve karides,yengeç gibi kabuklular oluşturur.Soğuk su akvaryumları için uygundurlar.Yukarıda anlatılan yaşam ortamı bu balıklar için de geçerlidir.Üst yüzgeçlerinde ki dikenlerin zehir bezleri oldukça güçlüdür.Akdeniz mutfağının önemli balığıdır,özellikle çorbasıyla ünlüdür.

Scorpaena porcus.


Kara İskorpit.Boyları yaklaşık 35-37 cm kadardır.
Batı Afrikasahilleri,Senegal,Kanarya adaları,Azor adaları,Akdeniz,Ege denizi,Karadeniz de bulunurlar.
Genel olarak 20 metrelerde yaşamalarına karşın,bazen 800 metrelik derinliklere de inerler.Gıdalarını küçük balıklar ve karides,yengeç gibi kabuklular oluşturur.Soğuk su akvaryumları için uygundurlar.Yukarıda anlatılan yaşam ortamı bu balıklar için de geçerlidir.Üst yüzgeçlerinde ki dikenlerin zehir bezleri oldukça güçlüdür.Akdeniz mutfağının önemli balığıdır,özellikle çorbasıyla ünlüdür.

Scorpaena scropa.


Kızıl iskorpit-Lipsoz..Boyları yaklaşık 50 cm kadardır.Bu türün en irisidir.Yaklaşık 3 kg. ağırlığa ulaşabilirler.
Batı Afrikasahilleri,Senegal,Kanarya adaları,Azor adaları,Akdeniz,Ege denizi'nde bulunurlar.
Genel olarak 20 metrelerde yaşamalarına karşın,bazen 500 metrelik derinliklere de inerler.Olgunları genel olarak yalnız yaşarlar.Gıdalarını küçük balıklar ve karides,yengeç gibi kabuklular oluşturur.Soğuk su akvaryumları için uygundurlar.Yukarıda anlatılan yaşam ortamı bu balıklar için de geçerlidir.Üst yüzgeçlerinde ki dikenlerin zehir bezleri oldukça güçlüdür.Akdeniz mutfağının önemli balığıdır,özellikle çorbasıyla ünlüdür.

KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.



16 Mayıs 2016 Pazartesi

Deniz balıkları,Majestik Melek balığı (majestic angel fish)Pomacanthidae-pomacanthus'lar,Pomacanthus navarchus.






Deniz balıklarının hiç şüphesiz en güzel ve gösterişli üyeleri, melek balıklarına dahil olan cinslerdir. 


Balık sınıflandırmacıları dahi, onları gruplarına ayırırken bu ihtişamlı görüntülerinden etkilenerek İmparator balıkları diyerek ayırmışlardır. Melek balıklarının günümüz de yapılan çalışmalarda tam 89 türü tespit edilmiştir. Bunlar arasında cüce melekler Centropyge adı altında ayrı bir grupta toplanırken, bu imparator ailesinin diğer gururlu üyeleri, Apolemichthys, Chaetodontoplus,Genicanthus, Holacanthus, Paracentropyge , Pomacanthus, Pygoplites,adları altında toplanırlar. 

Gerçekten de bu cinsler olağanüstü haşmetli görüntüleriyle bilen bilmeyen bütün hobicilerin beğenisini kazanmışlardır. 
Kral Melek(Holacanthus passer),Kraliçe Melek(Holacanthus ciliaris) ve birde bu kral ailesinin diğer bir üyesi de Majeste Melek balığı Pomacanthus(Euxiphipop) navarcus'dur. 
Seyrine doyulmayan bu güzel balıklardan ,bu sütunlarda Majesteleri Pomacanthus navarcus'dan bahsedeceğim. 
İlk olarak Cuvier tarafından 1831 yılında Pomacanthus navarcus adı altında tespit edilen bu balık daha sonra (1934 yılında) iki ünlü araştırıcı Fraser ve Bruner tarafından alt cins olarak Euxipops navarcus adıyla yeniden tanımlanıp sınıflandırmaya alınmıştı.Günümüzde yeni yapılan çalışmalarda majesteleri eski adını almıştır,Pomacanthus navarcus .
Bir çok teknik değeri olan kitaplarda bu balığın kullanıldığı isim Mavi Korseli Balık diye geçmektedir,ama hobicilerin arasında ise Majestik Melek balığıdır.




Hint Okyanusu,Papua Yeni Gine ve Avusturalyanın büyük resifleri bu balıkların yaşam alanlarıdır.Genel olarak hafif dalgalı dip akıntılarının olduğu (5-40 metrelik derinliklerde) mercan kayalıkları en çok bulundukları yerler olmasına rağmen,sünger yataklarının bol olduğu lagun tipi göletlere de girerler.



Boyları yaklaşık 30 cm kadardır.Oldukça iyi filtrasyon sistemiyle donatılmış en az 400 litrelik akvaryumlarda iyi gelişirler (sadece tek bir balık için).Olgunlaşan balıklar genel olarak yalnız başlarına gezerler,yem araştırmaları yaparlar.

İmparator melek balıklarının bir çoklarında olduğu gibi ,bunlarında gençken renkleri farklıdır.İlk zamanlarında renkleri koyu lacivert bir beden üzerine dikey olarak dizilmiş beyaz bantlarla çevrelenmiştir.


Olgunlaşmaları 3-4cm den başlayıp balık 8-10 cm boya gelene kadar sürer.Gençken akvaryumlarda sık sık kayalıkların aralarında saklanarak vakit geçirirler.Olgunlaşan bireyler de de bu utangaç davranışlar arada sırada görülür.Akvaryumlarında mutlaka kayalardan mağaralar ve holler yapmalısınız.Ortama alışıncaya kadar veya korktuklarında,bu mağaraların içlerine girerek kendilerini güvene alırlar.Bölgeci ve erkek balıkların harem yaşantıları olduğundan akvaryumda kendi türünden bir adet olmalıdır.Suyun ısısı 24-26 derecelerde,PH 8-8,2 ve tuzluluk 1.022 kadar olmalıdır.Ayrıca suyun nitrit,nitrat,fosfat değerlerine dikkat etmelisiniz.Rif (mercan) akvaryumları için uygun değillerdir,sert mercanların dokunaçlarını ve dev istiridyeleri (tridacnid) ısırarak koparırlar.Genel olarak mercanlar yemek listelerinde olmamasına karşın,belki meraktan veya stresten ısırırlar. 

Doğada gıdalarını süngerler,tunicatler ve diğer sölenterid canlılar oluşturur.Akvaryumlarda kaliteli bir çok yemi severek tüketirler.Onlara arasıra karides etleri,spirulina katkılı yemler ve  deniz algleri de vermelisiniz.Günde 2-3 kere yemlenmelidirler.

Esaret (akvaryum ortamında) 20 sene kadar yaşayan bireyler rapor edilmiştir.



Not;Akvaryum suyunun standartların altında olması (nitrat ve fosfat değerlerinin uzun süreli yüksek olması) bu güzel balıkların hastalanmalarına sebep olacaktır.Melek balıkları (tang balıklarında da görülen) yetersiz beslenmeden dolayı lateral çizgi hastalığına yakalanırlar.Bu hastalık ilk evrelerinde balıkların kafasındaki renk pigmentlerinin kaybolmasıyla başlar,daha sonra lateral çizginin sonuna kadar açılarak ilerler.Melek balıkları doğada bir çok sünger türünü tükettiklerinden,akvaryumlarda bu gıdalardan yoksun kalırlar.Dolayısıyla bazı vitaminlerden,bilhassa C vitamininden yoksun kalmaları bu hastalığa yol açabilir.Balıklarınızı mümkün olduğunca kaliteli yemlerle besleyip gerekli vitaminleri almasını sağlamalısınız. 

KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.







9 Mayıs 2016 Pazartesi

,Clown fish,Amphiprion'lar.Mauritian clown fish,Orangefin clown fish,Clark's clown fish,Saddle anemon fish,Tomato clownfish,Seychelles clown fish,Latezonatus clown fih,McCullochi clown fish,Red and Black clown fish,Amphiprion chrysopterus,Amphiprion clarkii,Amphiprion ephippium



Soytarı balıkları (Devam)




Pomacentrinae’ lerin Amphiprioninae türlerine dâhil olan bu balıklar Deniz akvaryumlarının en popüler türlerini oluştururlar. Tehlikeli anemonlarla ortaklaşa bir hayat yaşarlar. Bütün zamanlarını anemonların dokunaçları içinde oynaşıp kovalaşarak geçirirler.

(daha fazla bilgi için Palyaço Balıkları veya Soytarı Balıkları, Amphiprion’lar,adlı makaleme bakınız).



Amphiprion chrysogaster.


Cuvier, 1830.Mauritus Soytarı balığı. 

Batı Hint Pasifik Okyanusu, Mauritus. Boyları 15 cm. kadardır. Yaklaşık 5-35 metrelik derinliklerde yaşarlar. Akvaryumları 250-350 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarına herhangi bir zararları bulunmaz, ama anemona ihtiyaç duymalarından dolayı uzun tentekıllara sahip olan mercanlara sığınma amacıyla sürünüp içlerine girmeye çalışırlar. Akvaryum ortamında üretilmeleri kolay olan bir türdür.Heteractis aurora, Heteractis magnifica, Stichodactyla mertensii ,Macrodactyla doreensis türü anemonlarla ortak bir yaşam sürerler.



Amphiprion chrysopterus.







Cuvier, 1830. Pasifik Okyanusu, Avustralya, Yeni Gine.17 cm, lik boyuyla bu türlerin en irisidir. Gençliklerinde koyu portakal renkli yüzgeçleri (kuyruk beyaza) olgunlaştıkça sarıya dönüşür. Diğerlerine göre 25-28 derece ısılardan hoşlanırlar Akvaryumları 300-400 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarına herhangi bir zararları bulunmaz, ama anemona ihtiyaç duymalarından uzun tentekıllara sahip olan mercanlara sığınma amacıyla sürünüp içlerine girmeye çalışırlar.Entacmaea quadricolor Heteractis aurora, Heteractis crispa, Heteractis magnifica, Stichodactyla mertensii,Stichodactyla haddoni türü anemonlarla ortak bir yaşam sürerler.



Amphiprion clarkii.




Bennett, 1830.

Kılark Soytarı balığı.

Hint-Batı Pasifik Okyanusu, İran Körfezi, Avusturalya ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır. 

Boyları 15 cm. kadardır. Hobiciler arasında yaygın ve dayanıklı olan bir türdür. Akvaryumları 300-400 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarına herhangi bir zararları bulunmaz. Büyükleri aşırı sinirlendiklerinde karideslere zarar verebilirler. Hastalıklara karşı toleranslıdır. Sert karakterinden dolayı diğer soytarı balıklarıyla sık sık kavga ederler. Yukarıda bahsedilen hemen bütün anemonlarla ortak yaşam kurabilirler. Üremeleri ve davranış özellikleri diğer akraba türlerine benzer. 



Amphiprion ephippium.

Bloch, 1790. Ateş veya Eyerli Soytarı balığı. Hint okyanusunun Doğu kesimleri, Endonezya. Boyları 12 cm. kadardır. Hobiciler arasında yaygın ve dayanıklı olan bir türdür. Akvaryumları 250-350 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarına herhangi bir zararları bulunmaz. Sert karakterinden dolayı diğer soytarı balıklarıyla ve diğer savunmasız türlere karşı saldırganlaşırlar. Heteractis crispa, Entacmaea quadricolor türü anemonlarla ortak bir yaşam sürerler. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir. 

Amphiprion frenatus.

Brevoort, 1856.
Domates Soytarı balığı.
Batı Pasifik, Tayland, Palau, Endonezya gibi geniş bir alanda yaşarlar. Boyları 14 cm. kadardır. Coğrafik yaşam alanlarında renklerde farklılıklar görülür.
Filipinlerde yaşayan türlerin renkleri yoğun koyu renkte(bilhassa olgun dişi balıklar da kırmızılık siyaha yakındır),Endonezya bölgelerinde yaşayan türlerde kırmızı renkler açıktır. Hobiciler arasında yaygın olan bir türdür. Akvaryumları 250-350 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarına herhangi bir zararları bulunmaz. Akvaryumlarda olgun eşler sık sık yumurta dökerler, yavru alımı oldukça kolay olan bir türdür. Heteractis crispa,Entacmaea quadricolor türü anemonlarla ortak bir yaşam sürerler. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir. Diğer özellikleri Amphiprion clarkii’yle aynıdır.

Amphiprion fuscocaudatus.



Allen, 1972.
Batı Hint Okyanusu, Seyşeller ve civarları yaşam alanlarıdır. Boyları 14 cm. kadardır. Hobiciler arasında arasıra görülürler.
Diğer özellikleri Amphiprion clarkii’yle aynıdır.





Amphiprion latezonatus.

Waite, 1900.Geniş-Bandlı Soytarı balığı. Avustralya, Yeni Kaledonya ve civarları yaşam alanlarıdır. Boyları 14 cm. kadardır. 
Derin biyotoplarda (15-45 metrelerde) yaşarlar. Hobiciler arasında nadir görülürler.
Heteractis crispa,
Entacmaea quadricolor
ve ara sırada Stichodactyla gigantea anemonları arasında da görülürler. Diğer özellikleri Amphiprion clarkii’yle aynıdır.


  Amphiprion latifasciatus.



Allen, 1972.

Madagaskar Soytarı Balığı. Batı Hint Okyanusu, Madagaskar. Boyları 13 cm. kadardır. Akvaryum lokallerinde arasıra görülürler.Akvaryumları 300 litre kadar olmalıdır. Stichodactyla mertensii türü anemonla ortak bir yaşam sürerler. Diğer özellikleri Amphiprion clarkii’yle aynıdır.











Amphiprion leucokranos.


Allen, 1973.

Beyaz Şapkalı Soytarı balığı.

Orta Pasifik, Papua Yeni Gine. Boyları 10 cm. kadardır.Araştırmacılar,bu türün Amphiprion chrysopterus ile A.sandarinicus'un melezlenmiş varyasyonu  olduğunu sanmaktadırlar.
Heteractis crispa, Heteractis magnifica, Stichodactyla mertensii  türü anemonlarla ortak bir yaşam sürerler. Diğer özellikleri Amphiprion clarkii’yle aynıdır.


Amphiprion mccullochi.



Whitley, 1929.


Makkuloçi veya Beyaz burunlu Soytarı balığı. Güney Batı Pasifik,Lord Howe adası ve civarları yaşam alanlarıdır. Boyları 12 cm. kadardır. Hobicilerde nadir görülürler.

Akvaryum da, üretilmeleri 2008 yılında, olmuştur. E.quadricolor türü anemonla ortak bir yaşam sürerler. Akrabaları gibi bölgeci ve savunmacıdır. Diğer özellikleri Amphiprion clarkii’yle aynıdır. 



Amphiprion melanopus.



Bleeker, 1852.
Alev soytarı. Pasifik Okyanusu, Avustralya, Yeni Gine. Endonezya, Filipinler, geniş bir alana yayılmışlardır. Boyları 12 cm. kadardır. Akvaryumları 250-300 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarına herhangi bir zararları bulunmaz. Büyükleri aşırı sinirlendiklerinde karideslere zarar verebilirler. Hastalıklara karşı toleranslıdır. Esas olarak Entacmaea quadricolor  nadir olarak da Heteractis crispa, Heteractis magnifica  türü anemonlarla ortak bir yaşam sürerler. Üretilmeleri ve yavru alımı kolay bir türdür. Diğer özellikleri Amphiprion frenatus ‘la aynıdır.

Amphiprion nigripes.

Regan, 1908.Maldiv Soytarı Balığı. 
Batı Hint Okyanusu,Maldivler,Sri Lanka. Genellikle 2-3 metrelik derinliklerde küçük gruplar halinde yaşarlar, âmâ bazen 25 metrelik derinliklere de indikleri gözlenmiştir.
Boyları 11 cm. kadardır. Diğer akrabalarına göre sakin ve hassas bir türdür. Akvaryumları 250-350 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarına herhangi bir zararları bulunmaz. Heteractis magnifica, türü anemonla ortak bir yaşam sürerler. Diğer özellikleri Amphiprion frenatus ‘la aynıdır.



KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.