Naso-Lacepede,1802.
Acanthurus cinslerinin en iri türleridirler.20 kadar türü bilinmektedir. Naso türlerinin neşterleri her iki yan bölgede de çift adettir. Bazı türleri alınlarında ileri doğru uzayan boynuzlara sahiptirler. Bazılarındaysa kısa hörgüç gibi toparlak şekildedir. Genel olarak sürüler oluşturup zooplankton toplarlar. Tek başlarına ise kayalıkların üzerlerindeki mikro algleri tüketirler.Bu balıkların birçoğunun bünyelerinde cigitera toksitesine rastlanır.Etlerini sık tüketen balıkçılarda zehirlenmelere ve yüz felci gibi hastalıklara sebep olabilir.Daha genel bilgi için,Tang'lar-Acanthuridae'adlı makaleme bakabilirsiniz.
Naso annulatus.
Quoy ve Gaimard-1825.
100 cm boya ulaşırlar. Hint-pasifik okyanusu, Japonya’nın güneyi, Hawai'ye kadar olan bölgelerde yaklaşık 25-60 metrelerde sürüler halinde gezerek yem araştırmaları yaparlar. Gençler ve daha küçükler genel olarak sığ sularda, lagünlerde ve mercan kayalıkları civarlarında bulunurlar. Aydınlık bölgeleri tercih ederler. Gıdaları çok çeşitlilik göstermesine rağmen daha çok hayvansaldır (zooplankton türü gıdalar).boyutlarından da anlaşıldığı gibi en az 300 cm uzunluğunda ve 3-3,5 tonluk akvaryumlara ihtiyaç duyarlar.Sağlam ve dayanıklı balıklardır.25-30 cm.lik balıkların bakımları kolaydır. Akvaryumlarda artemia ve kaliteli kuru gıdaları büyük bir iştahla tüketirler. Günde bir kere yemleme yeterlidir. Ama karınlarına dikkat etmelisiniz. Su kalitesi önemlidir. Güçlü filtrelendirme gereklidir.
Naso brachycentron.
Valenciennes-1835.
Hint-Pasifik Okyanusu, Doğu Afrika sahillerinden Japonya ve Markiz adalarına kadar olan bölgelerde yayılım gösterirler. Yaklaşık 90 cm kadar olurlar. Erkek ve dişilerde cinsiyet ayırımı boynuzlanmada görülür. Erkekler iri boynuza ve deve hörgücüne benzeyen anormal sırta sahiptirler. Dişilerde hörgüç daha küçük, boynuz ise körelmiştir. Balıkların boyu 18-20 cm e ulaşınca bu karakteristik özellikleri belirmeye başlar. Genel olarak 25 metrelik derinlerde çift olarak veya 10-16 lık gruplar halinde dolaşırlar. İri boyutlarından dolayı ev akvaryumları için uygun değillerdir. 300 cm uzunluğunda ve 3-3,5 tonluk akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Genel olarak sığ sularda, lagünlerde ve mercan kayalıkları civarlarında bulunurlar. Mantar şeklinde kayalık bölgeler saklanabilmek için daha çok tercih ettikleri yerlerdir. Arasıra aydınlık bölgelerde de görülmektedirler. Büyük boyutlu balıklar olduklarından güçlü biyolojik ve mekanik filtreler gerekmektedir. Suyun kalitesizliği diğer türlerde olduğu gibi bu balıkları da etkiler. Gıdalarının çoğunu zooplanktonlar oluşturmalı (artemia gibi) ama kaliteli kuru gıdaları’da büyük bir iştahla tüketirler.
Naso brevirotris.
Valenciennes-1835.Hint-Pasifik Okyanusu, Kızıl Denizden Hawai’ye kadar geniş bir alana yayılmışlardır.60cm kadar olurlar. Mercan kayalıkları civarlarında lagünlerde çift olarak veya birkaç adet olarak kayalıkların dışında açıklarda yem araştırmaları yaparlar. Bu balıklarda 300 cm uzunluğunda ve 3-3,5 tonluk akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Gençken akvaryum ortamına alıştırılan balıklar uzun bir süre sorunsuzca yaşayabilirler.Dayanıklı ve güzel balıklardır. Olgunlaştıklarında(sadece erkeklerde) boynuzları da ileriye doğru gelişir.Balıkların boyu 15-20 cm e ulaşınca bu karakteristik özellikleri belirmeye başlar. Mercan akvaryumlarında zararsızdırlar-ama dışkılamaları fazlacadır-.Panik yaptıkları zaman suyun dışına sıçrayabilirler, bu nedenle akvaryumun üstünü kapatmalısınız. Nadiren kavga ettikleri görülür, ama genelde türlerin genel karakterine bağlı bir durumdur. Genç olanlar kayaların üzerlerindeki algleri kazıyarak beslenmelerine rağmen, olgun balıklar zooplanktonlarla beslenirler.
Randall & Bell, 1992.Pasifik Okyanusu.45 cm kadar olurlar. Akvaryumlara henüz girmemiştir. Ama genel özellikleri bakımından diğerleriyle benzerlikler gösterir.
Naso hexacanthus.
Bleeker-1855. Hint-Pasifik Okyanusu, Kızıl Denizden Japonya’ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır.75 cm kadar olurlar. Kayalık bölgelerde sürüler oluşturarak plankton toplarlar.Doğal yaşam alanlarında yengeç türü kabuklu canlıların larvalarını yedikleri de gözlenmiştir..Akvaryumlara henüz girmemiştir,ama gene de akvaryumları büyük olmalıdır-en az 3000 litre kadar-.
Naso tuberosus.
Lacepède, 1801. Hint-Pasifik Okyanusu, Doğu Afrika sahillerinden Avustralya ‘ya kadar olan bölgelerde yayılım gösterirler. Boy 60cm. Bazen acı sularda da yakalandıkları olur. Akvaryumlara henüz girmemiştir. Gıdalarının büyük bir kısmını algler oluşturur. Bilhassa büyük yapraklı algleri tüketirler.
Naso unicornis.
Forsskål, 1775. Hint-Pasifik Okyanusu, Kızıl Denizden Hawai’ye kadar geniş bir alana yayılmışlardır.65-70cm kadar olabilirler. Mercan kayalıkları civarlarında lagünlerde çift olarak veya büyük sürüler olarak kayalıkların dışında açıklarda 5-80 metrelik derinliklerde yem araştırmaları yaparlar. Dayanıklı ve güzel balıklardır. Neşterleri parlak mavi renkte olup oldukça iridir. Bu nedenle kolaylıkla kepçe ağlarına takılabilirler, buna dikkat etmelisiniz. Bu balıklarda 300 cm uzunluğunda ve 1000-1500 litrelik akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Mercan akvaryumlarında zararsızdırlar-ama dışkılamaları fazlacadır-.Mercan poliplerini ısırıp kopardıkları pek görülmemiştir. Akvaryumlarında birçok karışık yemi severek tüketirler. Vitamin değeri yüksek yemler, spirulina, brokoli, bezelye gibi bitkisel gıdaların yanında artemia da verebilirsiniz. Akvaryumlarında güçlü su akıntılarından hoşlanırlar. Bu balıkları da en az günde 3 kez beslemek gerekmektedir. Akvaryumun suyu hızla kirleneceğinden güçlü biyolojik filtreler gerekmektedir.
Naso elegance.
Rüppell, 1829.Hint-Pasifik Okyanusu, Doğu Afrika sahillerinden Endonezya-Bali- ye kadar olan bölgelerde yayılım gösterirler.Diğer renk varyantı -naso lituratus -‘dan üst yüzgeçlerinin sarı renkte olmasından dolayı ayrılırlar.Boyları 45 cm kadar olur. Dayanıklı ve güzel balıklardır. Neşterleri parlak sarı renktedir. En az 200 cm uzunluğunda 500 litrelik akvaryumlar (tek bir balık için) onlar için idealdir. Güçlü balıklardır. Aydınlık ve açık alanlardan hoşlanırlar.Menülerinde çok çeşitli yemlere rastlanır, çok ince saç alglerinden diatomik canlılara kadar birçok yemi severek tüketirler. Günde 3 kez yeme ihtiyaç duyarlar. Akvaryumun suyu hızla kirleneceğinden güçlü biyolojik filtreler gerekmektedir. Suyun kalitesizliği diğer türlerde olduğu gibi bu balıkları da etkiler. Büyük yapraklı bitkileri tükettiklerinden akvaryumunuzda bulunan caulerpa, halimeda gibi bitki türlerini yiyebilirler.Mercan akvaryumlarında sorun çıkarmayan bir türdür. Mercan poliplerini ısırıp kopardıkları pek görülmemiştir. Dışkılamaları fazla olacağından ortam kirlenmesi hızlı olabilir. Temiz su şartları bu balıklar içinde geçerlidir.
Naso lituratus.
Forster ve Schneider,1801. Hint-Pasifik Okyanusu, Kızıl Denizden Havai’ye kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Boyları 50 cm kadar olur. Olgun balıklar 6-8'lik grup halinde 10-90 metrelik derinlerde gezerler. Yavrular ve orta boyuttakiler kalabalık sürüler oluşturarak mercan kayalıklarının civarlarında yem araştırmaları yaparlar. Dayanıklı ve güzel balıklardır.Akvaryumlarda uzun süre yaşatılabilirler. En az 200 cm uzunluğunda 500 litrelik akvaryumlar onlar için idealdir. Mercan akvaryumlarında genellikle sorun çıkarmazlar. Güçlü balıklardır. Aydınlık ve açık alanlardan hoşlanırlar. Akvaryumlarda günde 3 kez yemlemek gerekmektedir. Kaliteli pul yemlerin dışında mutlaka yeşilliklere de yer vermelisiniz. Alıştırıldığı takdirde brokoli, bezelye ve marul parçalarını mükemmel tüketirler, mutlaka spirulina katkılı yemler verilmelidir. Suları son derece temiz Nitrat ve fosfat düşük değerlerde olmalıdır. Dışkılamaları fazla olacağından ortam kirlenmesi hızlı olabilir. Güçlendirilmiş biyolojik filtreler bu balıkların bulundukları ortamda gereklidir.
Naso vlamingi.
Valenciennes, 1835. Hint-Pasifik Okyanusu, Doğu Afrika sahillerinden, Avustralya, Yeni Kaledonya ya kadar geniş bir coğrafyada yayılım gösterirler. Bazen küçük sürüler halinde bazense büyük boyutta sürüler oluşturarak 10-50 metrelik derinlerde gezerler.70 cm.lik bir boya ulaşırlar.
Gıdaları çok çeşitlilik göstermesine rağmen daha çok hayvansaldır (zooplankton türü gıdalar). İri boyutlarından dolayı ev akvaryumları için uygun değillerdir. 300 cm uzunluğunda ve 1,5-2 tonluk akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Olgunlaştıkça güzellikleri ortaya çıkar. Akvaryumlarda artemia ve kaliteli kuru gıdaları büyük bir iştahla tüketirler. Mercan akvaryumlarında arasıra sert mercan poliplerini rahatsız edebilirler. Günde bir kere yemleme yeterlidir. Ama karınlarına dikkat etmelisiniz. Su kalitesi önemlidir. Güçlü filtrelendirme gereklidir. Temiz su şartları bu balıklar içinde geçerlidir. Ortamları tam olarak sağlanmasa renkleri solar, sırt yapıları incelir. Yüksek nitrat ve fosfatlı sularda kalınması bu balıkların ciltlerinde yara şeklinde lekeler oluşturur.
KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder