Pterois - Aslan Balıkları
Doğada güzellik ve tehlike iç içedir.Hayvanlar ve bazı bitkiler,doğal yaşam alanlarında,ısırarak,zehirleyerek,sokarak yaşama uğraşı vermektedirler.
Akvaryum dünyasında da bu tür yaşama sahip oldukça ilginç balıklar vardır.Ama bunların arasında,hiç biri Aslan balıkları kadar tuhaf görünüşlü ve ilginç değildir.Bu balıkla ilk karşılaşan biri,onun hayranlık verici ama aynı zaman da ürpertici görüntüsü karşısında uzun süre kendini alamadan seyredecektir.
Hindi balıkları, Zebra balıkları, Akrep balıkları ve daha çok Aslan balıkları adıyla bilinirler. Bunlar scorpaeniidae ailesinden Pterois alttür ailesine dâhildirler.
10 türü bilinmektedir(Bir de daha küçük boyutta olan Dendrochirus cinsleri vardır). Bunlardan sadece 8 türüne hobicilerde rastlanılmaktadır. Yüzgeç yapıları uzun aralıklı ve tül şeklini almıştır. Göğüs (pectoral) yüzgeçleri inanılmaz boyutlarda, sanki uçmaya hazırlanmış kanatlarıyla bir kuşa benzerler. Sakin karakterde balıklar olduklarından diğer balıklarla (ağzına sığmayacak boyutta) gayet rahat geçinirler.Büyük akvaryumlarda kendi türleriyle beraber yaşayabilirler.Triger türleri(sert karakterli)ve iri grouperlar tarafından taciz edilebiirler,bu tür balıklarla bir arada tutulmamalıdırlar.Dikkat; aşırı yemleme ve su kirliliğinden dolayı oluşan kahverengi sümüksü alglerin yol açtığı tek hücreli siliatlar, solungaçlarına doluşarak solunumlarını engeller.Bu balıklarda da en sık rastlanan hastalıkların başında, guatır, lateral (yan çizgi )hastalığı ve solungaçlarda biriken tek hücreli siliatlar, gelir. Renkli ve gösterişli yapılarıyla çekici balıklardır. Hepsinin üst yüzgeçleri zehirlidir.
Pterois
antennata.
Bloch,1787.Hint-Pasifik Okyanusu, Doğu Afrika, Japonya’nın güneyi ve Batı Avustralya ya kadar olan bölgelerde bulunurlar. Boyları 20 cm kadardır. Göğüs yüzgeçleri (ışınları) diğer türlerden farklıdır, tül şeklinde değil de sap gibi uzun ve beyaz ışınlıdır. Gözlerinin üzerinde bulunan boynuzları (cirri) uzunca ve burguludur. Gövdesinde kırmızı üzerine ince beyaz çizgiler hâkimdir. Olgun bireylerin göğüs yüzgeçlerinde maviye çalan bir kaç adet benek bulunur. Bulundukları akvaryumlar 150 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarında bakılmaları mümkün olmakla beraber gene de karidesler ve küçük boydaki balıklar için tehlikelidir. Doğada karides ve küçük yengeçlerle beslenirler. Haftada iki kez yemlenmelidirler. Daha çok kayalıkların aralarında, kuytu bölgelerde gezinmekten hoşlanan sakin karakterde balıklardır. Bu nedenle akvaryumlarında mutlaka az ışık alan bölgeler olmalı, kayalıklardan kuytu köşeler meydana getirmelisiniz. Bazı sert karakterdeki (triger v.s) balıklar yüzgeçlerini koparabilirler,sert karakterli grouper türleri tarafından taciz edilebilirler.Üst yüzgeçlerinde zehir keseleri bulunur.
Parapterois
heterura.
Bleeker,1856. Hint-Pasifik Okyanusu, Güney Afrika sahilleri, Japonya’nın güneyi. Derin biotoplarda yaşayan (40-metrelerden 300 metrelere kadar ) gizemli bir türdür. Akuaristler bu muhteşem yaratığa Mavi yüzgeçli Ateş Balığı derler. Boyları 22 cm kadar olur. Yaygın bir tür değildir ithalatçı firmalarda çok nadir görülür. Bu cinsin birde P.macrura adında başka bir türü daha vardır.
Pterois cinslerinden göğüs yüzgeçlerinde bulunan ışınların sayısının (18-21) daha fazla olması ve anal yüzgeçlerinde ise diken sayısı ikidir (Pterois’lerde 3 adettir.) bundan dolayı ayrılırlar. Bulundukları akvaryumlar 150 litre kadar olmalıdır. Bazı sert karakterdeki (trigerv.s) balıklar yüzgeçlerini koparabilirler,sert karakterli grouper türleri tarafından taciz edilebilirler.Karidesler ve küçük balıklarla beslenirler. Dikkat üst yüzgeçleri zehirlidir.
Pterois lunulata.
Temmnick ve Schlegel,1843. Hint-Pasifik Okyanusu, Mauritus, Japonya' nın güneyi, yaşam alanlarıdır. Boyları 35 cm kadar olur. Genç bireyleri P.volitans ve P.russeli’ye benzer.
P.lunulata’yı bu türlerden ayıran en önemli dış özelliklerinin başında göğüs yüzgeçlerindeki büyük beneklerdir.
Ayrıca başlarındaki boynuzlar yok denecek kadar küçüktür (bu özellik P.volitans’da da bulunur). Üst yüzgeçlerinin tülleri dar ve kısadır, daha çok dikensi görünümdedir. Bulundukları akvaryumlar 250 litre kadar olmalıdır. Bazı sert karakterdeki (triger v.s) balıklar yüzgeçlerini koparabilirler.Doğada karides, küçük yengeçler ve balıkla beslenirler. Haftada iki-üç kez yemlenmelidirler. Bayat verilen yemler şaşırtıcı gelebilir ama guatr’a sebep olmaktadır. Üst yüzgeçleri zehirlidir.
Pterois
miles.
Bennet,1828. Hint-Pasifik Okyanusu, Kızıl deniz (hatta Akdenizin güneyinde),Doğu Afrika sahillerinden Endonezya’ya kadar olan bölgelerde bulunurlar. Boyları 35 cm kadardır. Kafalarındaki boynuzları ve üst yüzgeç dikenleri bayrak gibi tüllüdür. Bulundukları akvaryumlar 250-300 litre kadar olmalıdır. Büyük boyutlu akvaryumlarda birkaç adet tutulabilirler. Gıdalarını karides, küçük yengeçler ve balıklar oluşturur. Haftada iki-üç kez yemlenmelidirler. Verilen yemlerin taze olmasına dikkat etmelisiniz. Sazan türü(Japon balığı v.s) balıklar Thiamin (B1 vitamini) eksikliğine sebep olur,bu durum guatr'sebep olabilir. Bazı sert karakterdeki (triger v.s) balıklar yüzgeçlerini koparabilirler. Üst yüzgeçleri zehirlidir.
Pterois
mombasae.
Smith,1957.Hint-Batı Pasifik Okyanusu, Güney Afrika, Srilanka, Hindistan, Yeni Gine’ye kadar olan bölgelere kadar yayılım gösterirler. Boyları 18-20 cm kadardır.
Yaklaşık 35-40 metrelerde dibi yumuşak çamurlu veya değişik yumuşak mercanların (daha çok sünger türleri gibi) bulunduğu alanlarda yem araştırırlar.
Menülerinde,karidesler,balıklar ve küçük yengeçler yer alır. Yüzgeçleri diğerlerine göre daha kısa ve küt biçimdedir. Bulundukları akvaryumlar (tek bir balık için) 200 litre kadar olmalıdır. Akvaryum ortamında saklanabilecekleri loş ve karanlık bölgelerde yer almalıdır. Haftada 3-4 kere yemleme yeterlidir. Bazı sert karakterdeki (triger v.s) balıklar yüzgeçlerini koparabilirler. Üst yüzgeçleri zehirlidir.
Pterois russeli.
Bennett,1828.(1831).sinonim ismi Pterois kodipungi olarak da bilinir. Hint-Batı Pasifik Okyanusunda yayılım gösterirler.
30 cm kadar olurlar.
P.volitans ve P.lunulata bu balığa çok benzer.
Bunun göğüs yüzgeçlerinde benekler yokdur,üst yüzgeç dikenleri daha kısadır.P.lunulata’nın aksine üst yüzgeçleri genişçe ve tüllüdür.Bazı bölgelerdeki türlerinin renkleri ateş kırmızısıdır.Akvaryumları 250-300 litre kadar olmalıdır.Sakin karakterde olan bu balıklar kendilerini sürekli olarak gösterirler,saklanmazlar,ama diğer türlere yapılan dekoru bu balıklara da yapmalısınız. Haftada 3-4 kere yemleme yeterlidir. Bazı sert karakterdeki (triger v.s) balıklar yüzgeçlerini koparabilirler. Üst yüzgeçleri zehirlidir.
Pterois
radiata.
Cuvier.1829. Hint-Pasifik Okyanusu, Kızıl deniz’den Japonya’nın güneyine kadar olan bölgelerde bulunurlar. Boyları 25 cm kadardır. Kayalık bölgelerin dikey yarık veya çatlak bölgelerinde veya mağaramsı oyuklarda yem araştırmaları yaparlar. Gıdalarını karidesler ve küçük yengeçler oluşturur. Bulundukları akvaryumlar 200-250 litre kadar olmalıdır. Akvaryum ortamında kayalardan mağaralar ve dikey yarıklar oluşturmalısınız.
Taze balık ve karides etlerine alıştırmak ilk zamanlar zordur. Alıştırana kadar canlı balıkla idare edeceksiniz. Haftada 3-4 kere yemleme yeterlidir. Büyük boyutlu akvaryumlarda birkaç adet tutulabilirler. Hızlı hareket etmediklerinden başka balıklar verilen yemleri onlardan önce kapabilirler, bu nedenle akvaryum arkadaşlarını ona göre seçmelisiniz. Bazı sert karakterdeki (triger v.s) balıklar yüzgeçlerini koparabilirler. Üst yüzgeçleri zehirlidir.
Pterois sphex.
Jordan ve Evermann,1903.
Pasifik Okyanusun doğu bölgeleri, bilhassa Havai civarları yaşam alanlarıdır. Boyları 22 cm kadar olur. Bazen çok derin biyotoplarda da görülür (120 metreler).
Gündüzleri zamanlarını, kayaların veya büyük mercanların altlarında gizlenerek geçirirler.
Gececi diyebileceğimiz balıklardır. Hava karardıktan sonra ortaya çıkarak karidesleri, yengeçleri ve küçük balıkları avlarlar.Akvaryumları tek birey için 120-150 litre kadar olmalıdır. Akvaryum ortamında kayalardan mağaralar ve dikey yarıklar oluşturmalısınız. Loş ve yarı aydınlık ortamlardan hoşlanırlar. Bir akvaryumda birkaç adet tutulabilirler (akvaryumun boyutu 400 litre olmalı).İlk zamanlar yeme alıştırmak oldukça zordur. Bu nedenle alışana kadar canlı balıkla idare edilmedir. Bayat balıketleri guatıra sebep olur. Haftada 2-3 kere yemleme yeterlidir. Bazı sert karakterdeki (triger v.s) balıklar yüzgeçlerini koparabilirler. Üst yüzgeçleri zehirlidir.
Pterois
volitans.
Linnaeus,1758.
Hint Okyanusunun Doğu bölgeleri, Pasifik Okyanusu, Boyları 38-40 cm kadardır. Bu türlerin arasında en tanınmışı ve en dayanıklısıdır. Boylarından da anlaşıldığı gibi en az 350 litrelik akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Doğal ortamlarında gündüzleri ortalarda görünmemelerine karşılık akvaryum ortamında kendilerini mükemmel şekilde sergilerler.
Uzun ömürlü balıklardır (akvaryumlarda 10--12 yıl yaşayanları bilinmektedir.) Büyük akvaryumlarda gruplar halinde tutulmaları mümkündür. Mercan akvaryumlarında küçük balıkları ve karidesleri yiyebilirler. Haftada 3-4 kere yemleme yeterlidir. Bu balıklarda da en sık rastlanan hastalıkların başında, guatır, lateral (yan çizgi ) hastalığı ve solungaçlarda biriken tek hücreli siliatlar, gelir. Üst yüzgeçleri zehirlidir.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.
KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder