Bu Blogda Ara

24 Nisan 2016 Pazar

deniz balıkları,Lapin-Wrasse- fishes,Choerodon'lar,Choerodon anchorago,Choerodon fasciatus-Harlequin tuskfish-Köpek dişli veya soytarı lapinler.

Choerodon’lar; Köpek Dişli Lapinler.


Lapin ailesinin Choerodon’e ye dahil olan türlerinin çeneleri köpeksi koparıcı dişlerle silahlıdır. Önden bakıldığında tuhaf canavarlara benzeyen görüntüye sahiptirler. Bu grubun balıkları aynı zamanda Bodianinae’lerle de yakındırlar. Bilinen 25 türü vardır. En irileri 100 cm boyundadır. Bölgeci ve sert karakterdedirler. Göğüs yüzgeçleriyle kumları eşeleyerek çukurlar açıp yem araştırırlar. Olgunlaşan bireyler kuvvetli çeneleriyle kabukluları, istiridyeleri kuvvetli ve sivri dişleriyle rahatça parçalarlar. Biraz sert karakterde olmalarına  rağmen son derece güzel renklerinden dolayı hobiciler arasında aranılan türlerdir. Bilhassa büyük balık akvaryumlarında tutulmalılar.

Choerodon anchorago.


 Yeşil Palyaço Lapin.

Hint-Pasifik Okyanusu,Endonezya,Avusturalya’nın kuzey kesimlerinde yayılım gösterirler.Boyları 40cm.kadardır.Yaklaşık 20-45 metrelik derinlerde mercan kayalıkları aralarında görülürler. Yavrular küçük sürüler halinde daha çok deniz sazlıklarının aralarında küçük kabuklularla beslenirler. Yavruyken yeşilimsi renktelerdir. İrileştikçe renkleri değişir. Çenelerinde birer çift keskin köpeksi dişler oluşur. Bu dişler sayesinde çok sert kabukluların bile haddinden gelirler. Gıdaların arasında denizkestaneleri, böcekler (karides,ıstakoz v.s) ve küçük balıklar yer alır. Akvaryumlarda nadir görülürler. Uzak doğuda şehir akvaryumlarında rastlanırlar. Akvaryumları en az 600 litre kadar olmalıdır. Kayalık ve mağaralık biyotoplardan hoşlanırlar. Büyüdükçe bölgeci karakteri ortaya çıkar. Genelde büyük boyutlu ve kendini koruyabilen türlerle (B.melekler, Triggırlar, Büyük tang türleri, v.s gibi) bir arada tutulurlar. Mercanlara dokunmazlar ama kabukluları, karidesleri ve diğer salyangoz türevi canlıları yerler. Taze verilen karides etlerini büyük bir iştahla tüketirler.Kaliteli pond tipi yemlere de alışırlar.Günde 2 kez yemlenmeliler.

Choerodon fasciatus. 


Palyaço Lapin.
Hint-Pasifik Okyanusu,Endonezya,Avusturalya’nın kuzey kesimlerinende yayılım gösterirler.5-35 metrelik derinliklerde kayalık ve deniz sazlarının olduğu bölgelerde bulunurlar.Olgun balıklar tek başlarına yemlenirler. Boyları 30 cm. kadardır. Bu türlerin en tanınmışıdır. Renklerinin güzelliğinden dolayı birçok hobicinin favori balığıdır. En az 400 litrelik akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Kayalık ve mağaralık biyotoplardan hoşlanırlar. Büyüdükçe bölgeci karakteri ortaya çıkar ve diğer balıklara karşı sertleşebilirler. Bunlarda büyük boyutlu ve kendini koruyabilen türlerle, bir arada tutulurlar. Mercanlara dokunmazlar ama kabukluları, karidesleri ve diğer salyangoz türevi canlıları yerler. Günde 3 kez yemlenmeliler. Taze verilen karides etlerini, taze midyeler ve beyaz balıketlerini büyük bir iştahla tüketirler. Su koşullarının bozulması ve yetersiz beslenmeden dolayı balığın kırmızı rengi pastel kahverengiye döner.Bu balıkların Avustralya'daki türleri daha renklidir, ayrıca dişleri de büyüdükçe parlak maviye dönüşür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder