Antennariidae /Kurbağa Balıkları ve Akrabaları.
Bu ilginç görünümlü balıkların 45 türü bilinmektedir. Kafalarının üzerinde bulunan, sağa sola kıvrılabilen ve böylece ufak bir solucanın hareketlerini takip edebilen etli bir organa sahiptirler. Bu balıkların renk değiştirebilme yetenekleri olağan üstüdür. Yüzgeç yapıları sanki yüzmek için değil de kumların, kayaların üzerlerinde tutunarak ilerlemesi için gelişmiştir. Kafalarındaki bir çeşit olta da diyebileceğimiz bu avlanma organıyla cezp ettikleri balıkları inanılmaz bir hızla yutarlar. Çeneleri ileriye doğru açılım yapabilen geniş ve güçlüdür. Boylarının yarısına yakın türleri bile bu kocaman ağızlarıyla kolaylıkla yutabilirler.
Antennarius commerson.
Lacepede,1798.Hint-Pasifik okyanusu, Doğu Pasifik, yani Kızıldeniz’den, Japonya, Panamadan Havaiye kadar geniş bir alanda yayılım gösterirler. Bu türler arasında en irisidir, boyları 38 cm kadar olur. Akvaryum lokallerinde en yaygın türdür. Bulunduğu akvaryumlar 350 litre kadar olabilir. Bakımları oldukça kolaydır. Hafta da 2 kere yemlenebilirler.
Mercan akvaryumlarında mercanların üzerlerine çıkıp devirebilirler, ayrıca küçük balıklar ve karidesler onun için bir av teşkil edebilir. En iyisi iri balıkların bulunduğu akvaryumlarda tutmak. Gıdalarını canlı balıklar ve karides tipi omurgasızlar teşkil eder. Taze balık ve karides etlerine alıştırdığınız takdirde sorunsuzca yaşarlar. Ama ortam koşulları uygusuz olursa çok çabuk cryptocaryon ve amlyoodinium’a yakalanırlar.
Desjardin,1840.Hint-Batı Pasifik, Endonezya, Singapur, Malezya, Filipinler ve Maldiv’ lere kadar olan bölgeler yaşam alanlarıdır. Genellikle mercan kayalıkları civarlarında ve süngerlerin aralarında avlanarak vakit geçirirler. Boyları en küçük türlerden biridir,15cm.Boylarının ufak olması sebebiyle 120 litrelik akvaryumlarda tutulabilirler. Bu balıklar tam bir kamuflaj sanatçısıdırlar. Çevreye göre hemen renklerini değiştirebilirler.
Eğer çok küçük balıklar yoksa mercan akvaryumlarında tutulabilirler. Aynı zaman da aktif balıklardır, akvaryumun önlerine gelip kendilerini sergilerler. Boylarının küçük olmasına rağmen başka kurbağa balığı türlerine ve bilhassa kendi türlerine karşı oldukça serttirler. Yan yüzgeçlerini el gibi kullanarak rakip balığı iteleyip dürterek taciz ederler. Bu nedenle tek olarak barındırılmalıdırlar. Gıdalarını canlı balıklar ve karides tipi omurgasızlar teşkil eder. Taze balık ve karides etlerine alıştırdığınız takdirde sorunsuzca yaşarlar.Hafta da 2 kere yemlenebilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder