Bu Blogda Ara

23 Mart 2016 Çarşamba

deniz balıkları,serranidae/Grouper’lar(Hani) ve Diğer akrabaları,panter balığı veya polkadot grouper.

Cromileptes altivelis.



Valenciennes,1828.Polkadot grouper. Tek bir türle tanınırlar. Hint-Batı Pasifik Okyanusu, Japonya’nın güneyi ve Avustralya ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Boyları 70 cm kadar olur. Favori akvaryum balıklarındandırlar. Son derece tuhaf, dans edercesine yüzüş tarzları vardır. Küçük boydayken çekici ve sevimlidirler. Diğer (cephalopholis) türlerin aksine bu balıklar saklanmazlar, sürekli olarak akvaryum camının önüne gelirler, yem almak için hamle yaparlar. Alıştırıldıkları takdirde elden beslenebilirler. Bakımları kolaydır. Diğer büyük boyutlu melek balıkları, Triger türleri, büyük boyutlu tang balıklarıyla bakılmaları mümkündür. Büyük akvaryumlarda birkaç adet kendi türünden balıklarla bir arada tutulabilirler. Mercan akvaryumlarında karidesleri ve küçük balıkları yiyebilirler. Akvaryumları 400 litre kadar olmalıdır. Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlarda kendilerini güvende hissederler.


Küçük boydayken ufak akvaryumlarda barındırılmasına rağmen büyüdükçe geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Çok hızlı gelişirler.Günaşırı yemlenmelidirler veya haftada 4 kere.Taze yağsız balık etleri,dondurulmuş karides veya alıştırıldığı takdirde etçil balıklar için hazırlanmış iri pond yemleri verebilirsiniz.





Epinephelinae,Serranidae ’lerin diğer kalabalık ve en baskın grubunu oluştururlar. Bilinen 85 türü vardır. En küçüğü-25 cm-en büyüğü ise 270 cm boyundadır. İri kafaları, kalın ve kaslı vücutlarının üçte biri kadardır. Çeneleri son derece güçlüdür. Bu türlerin çeneleri ince törpü gibi dişlerle kaplıdır. Yüzgeçler kalın yapıda ve donuktur. Üst ve anal yüzgeçlerinde her türde faklı sayıda ışınlı dikenler bulunur. Hareketli oynak ve büyük gözlere sahiptirler. Olgun bireyler geniş alanlara hâkimdirler. Korkusuzdurlar. Bölgesine giren büyük balıklara ve insanlara karşı tepki gösterirler.Meraklı balıklar olduklarından birçoğu dalgıçlarla ileşitim kurarlar. Genellikle şehir akvaryumlarının favori balıklarıdır. (Not;bu yazı diğer Epinephelinae cinslerinden bahsederken balığın ait olduğu türü tanıtma amacıyla tekrar yazılacaktır.)






Ephinephalus flavocaeruleus.

Lacepede,1802.
Sarı mavi Grouper.
Olgunaştıklarında 90 cm.lik boya ulaşırlar. Hint Okyanusunda kayalık ve mercan ormanlarının civarlarında kendilerine yuva olarak mesken tuttuğu bölgeler yaşam alanlarıdır.Akvaryum hobicilerinde nadir görülürler.Pahalı ve yakalanması zordur.Ayrıca boyutlarından da anlaşıldığı gibi en az 600-700 litrelik akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Aşırı iştahlı balıklar olduklarından akvaryum arkadaşlarıda iri ve güçlü balıklardan seçilmelidir,aç kaldıklarında ağzına sığabilen balıklar akşam yemeği olabilir.Doğal yaşam alanlarında gıdalarını balıklar,kabuklu canlılar-ıstakoz,dev yengeçler (ve hatta deniz yılanları) oluşturur.Yavru-larval- dönemlerinde vücutları beneklerle kaplıdır,balık olgunlaştıkça benekler azalmaya başlar ve giderek mavi renge dönüşür.

Kayalık ortamlardan hoşlandıkları için akvaryumlarında mağaralar ve holer oluşturmalısınız.Çok hızlı gelişirler.
Gün aşırı yemlenmelidirler.Taze yağsız balık etleri,dondurulmuş karides veya alıştırıldığı takdirde etçil balıklar için hazırlanmış iri pond yemleri verebilirsiniz.





KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder