Bu Blogda Ara

19 Mart 2016 Cumartesi

akvaryum balıkları,tatlı su balıkları,Bişir balıkları-Polypterus türleri.

                                                 

 Polypteridae

Tropikal Afrika Nehirlerinin çok saçaklı ilkel balıkları-Bichir’lar-Polypterus türleri.
Crossopterygii takımından, Actinopterygii- ışın yüzgeçlilerin, Polypteridae-saçak yüzgeçlilere ait bu balıkların tür ve alt tür olarak 18 kadarı bilinmektedir.
Sırt yüzgeçleri birbiri ardı sıra dizilmiş sanki farklı bir yüzgeç görünümündedir. İlginç bir görünümü olan bu yüzgecin araları sert bir zarla bağlantılıdır. Zarın birbirine bağlantısı olan yerlerde gergin, bir sürü yumuşak ışınlı kemiksi dikenler bulunur.

Hava keseleri boğaz-gırtlak kesimiyle bağlantılıdır. Bu organları aynı zamanda soluma görevini görür. Arada sırada suyun üstüne çıkıp hava solurlar. Sudan çıkarıldıktan sonra uzun bir süre susuz yaşayabilirler. Bütün vücutları sert-üçgen tipinde levha gibi pullarla kaplıdır. Bu balıkların hemen hepsi Afrika’nın durgun sakin sığ sularında yaşarlar. Kurak mevsimlerde derinlere inerler, bazen dibi çamurla kaplı alanlarda hapsolup yaşam savaşı verirler. Yüzüşleri yavaş ve genellikle suyun dibinde göğüs yüzgeçlerinin sayesinde sürünme şeklindedir.  Çoğu zaman gündüzleri suyun dibinde hareketsiz durarak bir tür dinlenme moduna girerler. Hava karardıktan sonra avlanmaya başlarlar. Yavruları-larvalarının solungaçları tıpkı salamender yavruları gibi dışarıdadır. Yumurtalarını sazlıkların aralarına yaparlar.Büyük balık çiftliklerinde bazı türlerinin üretimleri yapılmaktadır. Ebeveynler yumurtalara ve yavrulara bir süre bakarlar. Gıdalarını daha çok kabuklu canlılar-yengeçler, salyangozlar-ve yakalayabildiği balıklar oluşturur.Not:Akvaryum arkadaşları genel olarak sert karakterde ve iri türler olmalıdır.

Erpetoichthys calabaricus.

Smith, 1865.Kaval Balığı. Batı Afrika; Nijerya, Chiloango nehri, Kongo Brazzaville bölgeleri, Ogun nehri civarları yaşam alanlarıdır. Bazen acı sularda da bulunurlar.

Ağır, hareketsiz, oksijence fakir çoğunlukla sazlık alanlarda yaşarlar. Ph aralığı 6,0-8,0 dereceleri arasındadır.22-280 C’ ısılarda yaşayabilirler Akvaryum hobisinde tanınmışlardır. Boyları 40 cm kadardır. Vücut yapıları yılankavi olup diğer saçak yüzgeçli akrabalarından farklıdır. Pulları sık, sert ve eşkenar plaka şeklindedir. Larvalarının solungaçları tıpkı salamender yavruları gibi dışarıdadır. Akvaryumları 200 litre kadar olmalıdır. Taban kumu çok ince taneli kumlardan seçilmelidir. Mağaralık, oyuklu ve loş ortamlardan hoşlanırlar. Hava karardıktan sonra ortaya çıkan balıklar olduklarından gündüzleri mağara gibi oyuklarda dinlenirler. Gıdalarını canlı yemler oluşturur, salyangozlar, solucanlar, böcekler, yengeçler ve küçük balıklar.

Polypterus bichir bichir.

Lacepède, 1803. Afrika; Nil Nehri, Çad ve Turkana Gölünde bulunurlar.

Boyları 75 cm kadardır. 
Ph aralığı 6,0-8,0 dereceleri arasındadır.22-280 C’ ısılarda yaşayabilirler.
Akvaryumları 500 litre kadar olmalıdır. Taban kumu çok ince taneli kumlardan seçilmelidir. Mağaralık, oyuklu ve loş ortamlardan hoşlanırlar. Büyük boyutlu balıklarla tutulmalılar. Küçük balıklar geceleyin bu balıkların yemeği olabilir. Özellikleri diğer akrabaları gibidir.(fotoğraftaki balık larval dönemdedir,solungaçları tıpkı salamender yavruları gibi dışarıdadır.).

Polypterus endlicherii.Heckel, 1847. 

Afrika; Nil Nehri, Çad ve Nijer nehrinde bulunurlar. Boyları 65 cm kadardır. Akvaryumları 500 litre kadar olmalıdır. Taban kumu çok ince taneli kumlardan seçilmelidir. Mağaralık, oyuklu ve loş ortamlardan hoşlanırlar. Özellikleri diğer akrabaları gibidir.

Polypterus ornatipinnis.


 Boulenger, 1902. Afrika, Kongo, Angola, Kamerun ve Tanganika gölünde de görülür. Boyları 60 cm kadardır. Akvaryum hobisinde tanınmışlardır. Akvaryumları 400 litre kadar olmalıdır. Taban kumu çok ince taneli kumlardan seçilmelidir. Olgunlaştıkça yalnız takılmaktan hoşlanırlar.Ph aralığı 6,0-8,0 dereceleri arasındadır.22-280 C’ ısılarda yaşayabilirler. Üretilmeleri biraz zor olmakla beraber, büyük akvaryumlarda iyi sonuçlar alınabilir. Akvaryum suyuna (400 litreye 1 ml potasyum iyodür) konmalıdır.200-300 kadar yumurta yapabilirler. Mağaralık, oyuklu ve loş ortamlardan hoşlanırlar. Taze verilen karides ve balıketlerini büyük bir iştahla tüketirler. Kaliteli dibe çöken tablet yemlere de hayır demezler. Özellikleri diğer akrabaları gibidir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder