DAMSEL BALIKLARI
Kavalye Balıkları (Pomacentrinae) veya Soytarı Balıkları;
Damsel’lar, Levrekgiller (Perceidae)ailesinin bu sevimli üyelerinin bilinen 385 türü vardır. İrili ufaklı olarak tropik ve yarı tropik bütün denizlere yayılmış çeşitli varyeteleri bulunur. En küçüğü 3 cm lik boyuyla Chrysiptera albata , en büyükleri ise 40 cm lik boyuyla Microspathodon dorsalis’ dir.
Diğer levrek (ana grub) yumurtalarını saçarak üreme davranışı sergilerken,bu türler yumurtalarını substrata (kayalara v.s) dizerler. Kendi aralarında 29 gruba ayrılırlar,
Abudefduf , Acanthochromis , Altrichthys , Amblyglyphidodon
Amblypomacentrus , Amphiprion , Azurina , Cheiloprion , Chromis , Chrysiptera , Dascyllus , Dischistodus , Hemiglyphidodon , Hypsypops , Lepidozygus , Mecaenichthys , Microspathodon , Neoglyphidodon , Neopomacentrus , Nexilosus , Parma, Plectroglyphidodon , Pomacentrus , Pomachromis , Premnas , Pristotis , Similiparma , Stegastes , Teixeirichthys.
Damsel’lar genellikle mercan kayalıklarında ve deniz kıyısındaki göletlerde (lagünler) yaşayan parlak renkli balıklardır. Tatlı sulardaki en yakın akrabaları cichlidae’ler dir. Diğer ana levrek grubundan ayrılmaları burun delikleridir. Bütün öbür dikenli yüzgeçliler (Acanthopherygii)her bir yanında iki burun deliğine sahiptirler, bunların ise her bir yanında tek burun delikleri bulunur.
Damsel’lar deniz akvaryumlarına yeni başlayan hobicilerin ilk besledikleri balıkların başında gelirler. Hemen her akvaryumcuda kolayca (popüler türleri) bulunmaları, özellikle küçük ve basit akvaryumlara uygunlukları, eğlenceli ve bakımlarının kolaylığı nedeniyle tercih edilirler. Damsel türleri doğal yaşam alanlarında mercan kayalıkları çevresinde gruplar oluşturup, mercanların aralarından bir içeri bir dışarı çıkıp kovalaşıp dururlar. Bu türler, deniz akvaryum balıkları içerisinde en dayanıklılarıdır diyebiliriz. Nitrit, nitrat seviyelerine karşı toleransları yüksektir.
Bazı türleri saldırgan ve huysuz karaktere sahiptirler. Bölgeci, bulundukları yerin hâkimiyetini üstlenmiş, savunmacı ve inatçıdırlar. Kendi aralarında sürekli kovalamalar, ısırmalar gibi davranışlarda sahiplenici güdüleri sonucu ortaya çıkan özellikleridir. Kayalık ve mağaralardan oluşturulan bölgeler onlar için ideal yuvalıklardır. Damsellerin hâkimiyeti altında olan bir akvaryuma sonradan konulacak balıkların iri ve kendini koruyabilen türler arasından seçilmeleri gerekir. Damseller iştahlı balıklardır, verilen hemen her tür yemi severek kabul ederler ve anında hücum edip hemen tüketirler.
KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.
paylaşım için teşekkürler
YanıtlaSil