Bu Blogda Ara

19 Mart 2016 Cumartesi

Pseudanthias pascalus-Amethyst anthias,Pseudanthias pleurotaenia-Pink square anthias,Pseudanthias squamipinnis-Lyretail anthias,Pseudanthias tuka-Purple queen Anthias.



Serranidae ailesinin Anthiinae ailesine ait olan bu balıkların yaklaşık 60 türü bilinmektedir. Her biri değişik renk ve güzellikte olan bu balıklar tropikal bölgelerde mercan kayalıkları civarlarında yayılım gösterirler. Bu balıkların birçoğu büyük sürüler oluşturarak mercan ormanlarının veya dikey kaya yamaçlarının etraflarında yüzerler. Güçlü ve şiddetli akıntılardan hoşlanırlar. Akvaryum hobicilerinin gözde balıklarıdır. Bilhassa reef akvaryumcuları mercanlara zararlı olmadıklarından akvaryumlarında tercih ederler.. Son derece güzel ve barışçıldırlar. Bazılarının bakımları akvaryum ortamında zor olmaktadır. Sık aralıklarla yemlenmeleri gerekmektedir. Hermafrodittirler. Her balık hayata dişi olarak başlar. Her bir sürüde bir veya birkaç dominant erkek bulunur. Üreme zamanları veya erkek balıkların ölümü durumunda içlerindeki en iri dişi erkekleşerek görevi devralır. Hayatta kalma stratejisi olarak erkeğe dönüşebilme yeteneğiyle en zor şartlarda bile türlerinin devamlarını sağlarlar. Gıdalarını planktonlar oluşturur.

Pseudanthias pascalus.

Jordan & Tanaka, 1927. Pasifik Okyanusu, Ryuku adası, Avusturalya ve Bali civarları. Yaklaşık 5-60 metrelik derinlerde genelde büyük sürüler halinde yemlenirler. Bu balıkların birçoğu büyük sürüler oluşturarak mercan ormanlarının veya dikey kaya yamaçlarının etraflarında yüzerler. Boyları 17 cm kadar olur. Gıdalarını zooplanktonlar (copepod, küçük kriller ve balık yumurtaları) oluşturur. Akvaryumları en az 500 litre ve 70-80 cm derinliğinde olmalıdır. Son derece temiz, nitrat ve fosfattan arınmış sulara ihtiyaç duyarlar. Günde 4 kez yemlenmeleri (artemia larvaları iyi bir seçimdir) gerekir. Akvaryumlarında 1 erkeğe 6 dişi balık olacak şekilde tutulmalılar. Akvaryum ortamına alıştırılmaları zordur. Uzun süre yem almazlar, bu nedenle bağışıklık sistemleri çöker ve parazitik hastalıklara yakalanıp ölürler. Daha büyük mercan akvaryumlarında yaşatabilmek mümkündür. Güçlü  akıntılardan hoşlanırlar.

Pseudanthias pleurotaenia.

Bleeker, 1857. Pasifik Okyanusu, Endonezya, Fiji, Samoa, Büyük Barrier Resifi,Fransız Poli-nezyası.. Boyları 20 cm kadardır. 5-30 metrelik derinlerde büyük sürüler oluştururlar. Bazen 150 metrelik derinliklerde de yemlenirler. Akvaryumları en az 500 litre ve 70-80 cm derinliğinde olmalıdır. Son derece temiz, nitrat ve fosfattan arınmış sulara ihtiyaç duyarlar. Gıdalarını zooplanktonlar (copepod, küçük kriller ve balık yumurtaları) oluşturur. Günde 4 kez yemlenmeleri (vitaminli sıvı da tutulmuş artemia larvaları iyi bir seçimdir) gerekir. Akvaryumlarında 1 erkeğe 6 dişi balık olacak şekilde tutulmalılar. Mutlaka güçlü akıntılar oluşturmalısınız. Bakımları biraz (orta derece) zahmetlicedir. Akvaryum ortamına alışmaları 15-20 gün sürebilir. Bazen sırtlarında zayıflamalar görülür. Aşırı aydınlatma onları rahatsız edebilir. Akvaryumda saklanabilecekleri kayalardan holler ve mağaralar oluşturmalısınız.

Pseudanthias squamipinnis.
 

Peters, 1855.Hint-batı Pasifik, Kızıl denizden, Güney Afrika sahillerine, Endonezya'dan, Avustralya'ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır.5-35 metre derinliklerde büyük sürüler oluşturarak plankton toplarlar. . Boyları 15 cm kadardır. Hobiciler arasında en yaygın görülen türdür. Güzelliğinin yanı sıra bakımının da diğer akrabalarından kolay olmasından dolayı sık rastlanır. Akvaryumları en az 350 litre kadar olmalıdır. Erkek balıkların harem yaşantıları olduğundan akvaryumlarında 1 erkeğe 8-10 dişi balık olacak şekilde tutulmalılar. Olgun erkek balıklar bölgeci ve diğer erkek balıklara karşı serttirler. Mutlaka güçlü akıntılar oluşturmalısınız. Bazı bireyler tek başlarına da uzun süre bakılabilirler. Doğada üremeleri Kızıl deniz türlerinde kış ayları gerçekleşir. Günde 1 kez yemlenmeleri yeterlidir ama siz bunu 2 öğüne çıkarırsanız renklerindeki parlaklığı kaybetmezler. Akvaryumda saklanabilecekleri kayalardan holler ve mağaralar oluşturmalısınız.

Pseudanthias tuka.

Herre & Montalban, 1927. Doğu Hint-Pasifik Okyanusu, Endonezya’nın güneyinden, Mikronezya, Bali, Filipinler ve Batı Avustralya’ya ya kadar olan bölgelerde 10-35 metrelik derinliklerde yayılım gösterirler. Boyları 12 cm kadardır. Akvaryumları en az 350 litre ve 70-80 cm derinliğinde olmalıdır. Bakımları biraz zordur. Açlığa pek dayanamazlar. Son derece temiz, nitrat ve fosfattan arınmış sulara ihtiyaç duyarlar. Gıdalarını zooplankton’lar (copepod, küçük kriller ve balık yumurtaları) oluşturur. Günde 4 kez yemlenmeleri (vitaminli sıvı da tutulmuş artemia larvaları iyi bir seçimdir) gerekir. Akvaryumlarında 1 erkeğe 3-4 dişi balık olacak şekilde tutulmalılar. Mutlaka güçlü akıntılar oluşturmalısınız. Kayalık bölgelerden hoşlanırlar. Akvaryumda saklanabilecekleri kayalardan holler ve mağaralar oluşturmalısınız. Aşırı ışıklandırmadan rahatsız olabilirler.

KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder