Bu Blogda Ara

24 Mart 2016 Perşembe

akvaryum balıkları,tatlı su balıkları-Cichlidae,cichla türleri (Peacock cichlid) veya tavus kuşu cichlid.

Cichla Cinsleri; Tucunare’ler.


Bu cins ilk kez 1801 yılında Bloch ve Schneider adlı araştırmacılar tarafından tespit edilmişlerdir. Vücut yapıları ve kafatası morfolojisi oldukça iri olup çeneleri geniş ve güçlüdür. Bu türlerin kuyruk yapısı diğer cichlid’lere göre daha donuk ve kalıncadır.Bu balıklar dış görünüş olarak denizdeki,Hani (grouper) balıklarına çok benzerler. Güney Amerika da Amazon nehrinin birçok kolunda bulunurlar. Günümüzde yapılan çalışmalarda 15 türü tespit edilmiştir, bazı türleri diğer türlerden ayırmak oldukça zor olmaktadır.


Cichla ocellaris-75cm
C.orinocensis-50cm
C.monoculus-45cm
C.intermedia- 55 cm.
C..kelberi-30 cm
C.jarina-35 cm.
C.melaniae-30 cm.
C.mirianae-50 cm.




Ve yaklaşık 99-100 cm'lik bir dev olan Cichla temensis,dir.
Boylarından da anlaşıldığı gibi oldukça büyük akvaryuma ihtiyaç duyarlar.Genelde şehir akvaryumları için uygun olan türlerdir.Çünkü bu balıklar olgunlaştıkça saldırgan,kavgacı ve hırçın olmaya başlarlar.Akvaryumları 2 çift için en az 500 litre olmalı(dahabüyük daha iyiydir.)Yaklaşık 15-20 cm'lik boya ulaştıklarında renkleri ortaya çıkar ve gösterişli bir hal alırlar.Gözlerinin güzelliğinden dolayı-kuş gözüne benzer-tavuskuşu gözlü cichlid de derler.



Erkek balıklar olgunlaştıklarında kafalarının tepesi balon gibi şişer. Eşleşme zamanlarında dişilerin karın bölgesi açık sarıdan giderek turuncuya dönüşür.Diğer cichlid’lerde olduğu gibi yumurtlayacakları yerlerin tabanını kazarak derin çukurlar meydana getirirler.Son derece obur ve iştahlı balıklardır,doğada büyük türler ağızlarına sığabildiği balıklar dışında kurbağaları ,yılanları,kuş yavrularını ve hatta timsah yavrularını bile yutarlar.C.temensis 90cm boydayken 4-5 kg gelebilir.Akvaryumlarda kendi boyutuna yakın türlerle bir arada tutulmalılar.Diğer türler rahatlıkla Astronotus'lar ve bazı Orta Amerika cichlid’leriyle bir arada tutulabilirler.Dişi balıklar yaklaşık 8000-10000 arası yumurta dökebilir.Yumurtalara ve yavrulara, ebeveynler bir aydan daha fazla bir süre beraberce bakarlar.Daha sonra dişi balık ayrılır.Yavrular bir süre daha erkek balığın gözetiminde kalırlar.Üretim için sularının ph 6,8-derecede,sertlik çok düşük,ıssıda 27-28 derecede olmalı.Akvaryumlarda yavru alımı zor olmasına rağmen havuzlarda üretimleri daha rahat olmaktadır.Etçil balıklar için hazırlanmış kaliteli büyük pond yemleri büyük bir iştahla tüketirler,ama arada sırada kondüsyon kazandırmak için taze karides ve balık etlerinide vermelisiniz.





KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
www.Fishbase.com.
Çörek,Ayhan.Cichlid Atlas.
Stawikowski,R. und Warzel,F.(1991)Jacunda do Tocantis.DATZ.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder