Bu Blogda Ara

23 Ağustos 2016 Salı

Platax batavianus,Humpack Batfish,Golden Batfish,Orbic Batfish,Pinnate Batfish,Longfin Batfish.

Ephippidae-Yarasa Balıkları




Ephippidae, ailesinin bu geniş gövdeli balıkları yaklaşık 9 cins ve 15 türle tanınırlar. Bu balıklar tropikal Hint-Pasifik ve Batı Atlantik okyanuslarında sürüler oluşturarak yüzerler. Akvaryum hobisinde en tanınmışları şüphesiz Platax’lardır. Hobiciler arasında yarasa balıkları ismiyle bilinirler. Bu balıkların hemen hepsi iri boyutlu olduklarından geniş, büyük akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Ağız yapıları orta büyüklükte, alt çeneler ileriye doğru kıvrımlı olup çenelerinde ince fırçamsı kıl-tip dişler(Platax’ larda üççatallı dişler) bulunur. Bu 8 cinse ait olanlar; Chaetodipterus, Ephippus, Platax, Parapsettus, Proteracanthus, Rhinoprenes, Tripteredon, Zabidius’dur.


Sürüler halinde gezmekten hoşlanırlar. Doğal ortamlarında omurgasız canlılarla beslendiklerinden mercan akvaryumları için uygun değillerdir. Akvaryumları yüksek, eni de geniş olmalıdır. Gençlik dönemlerinde, stresli ortamlarda arasıra beyaz benek gibi parazitlere yakalanırlar. Saldırgan ve bölgeci karakter de olmadıklarından munis türler ile bir arada tutulabilirler.Bu balıkları (gençken) Pufferlar ve triger türü yüzgeç koparan balıklarla bir arada tutmamak gerekir.




Platax batavianus.



Cuvier,1831.Humpack Batfish.Hint ve Batı Pasifik Okyanusu, Madagaskar dan Endonezya’ya kadar olan bölgeler yaşam alanlarıdır. 65 cm kadar olurlar. Yavru haldeyken yaşamlarını sığ sularda veya mangrov bataklıklarında güvenli ortamlarda geçirirler. Platax türlerinin larval halleriyle olgunluk evreleri tamamen farklıdır. Yavruları tıpkı çürümüş veya kopmuş yaprakları andırırlar(veya taklit ederler). Olgun balıklar bazen yalnız birçok kerelerde açıklarda küçük sürüler halinde yüzerler.


Büyük boyutlarından dolayı akvaryumları en az 1000 litre kadar olmalıdır. Gıdalarının çoğunu omurgasız canlılar oluşturur. Bu nedenle mercan akvaryumları için tercih edilmezler. Fakat yavruların yaşatılabilmesi içinde yumuşak mercanların yer aldığı akvaryumlar önerilir.
Yavru balıklar Button mercanları, mükemmel tüketirler. Bu nedenle yavru haldeyken yaşatılmaları zordur. Olgun bireylere de sık aralıklılarla plankton türü (artemia larvaları) verilmelidir. Ortama alışan olgun balıklar bir süre sonra bir çok yemi severek tüketirler. Akvaryumlarda kendi boyutuna yakın balıklarla bir arada tutulabilirler.

Akvaryumun suyu hızla kirleneceğinden güçlü biyolojik filtreler gerekmektedir. Suyun kalitesizliği diğer türlerde olduğu gibi bu balıkları da etkiler.










Platax boersii.



Bleeker,1852.Golden Batfish. Batı Hint Okyanusu ve Pasifik, Endonezya takımadaları, Yeni Gine, Filipinlere kadar olan bölgeler yaşam alanlarıdır Boyları 40 cm kadar olur. Akvaryum hobicilerin de pek rastlanılmazlar. Olgun bireyler geniş çapta sürüler halinde yemlenirler. Yavrular ise diplerde mercan kayalıkları aralarında yumuşak mercanlar ve diğer küçük omurgasızlarla beslenirler. Akvaryumları 650 litre kadar olmalıdır. Son derece temiz sular bu balıklar içinde geçerlidir. Bu balıkların diğer bütün özellikleri, Platax batavianus.’a benzer.

Platax orbicularis.


Forsskal,1775.Orbic Batfish. Bütün Hint-Pasifik Okyanusu yaşam alanlarıdır. Boyları 55 cm kadar olur. Akvaryum hobicilerin de ara sıra görülürler. Yavru evreleri bu balığı tanımayanlar için son derece çekici ve caziptir. Olgunlaşan büyük balıklar ise yanda ki fotoğrafta olduğu  gibidir. Bu balık türleri inanılmaz derecede başkalaşım geçirirler.











Olgun bireylerin göğüsleri koyu ve kuyruk yüzgeçleri sarımsı renktedir. Yavru haldeyken yaşamlarını sığ sularda veya mangrov bataklıklarında gizlenme yaparak geçirirler. Bu balıkları da yavru haldeyken akvaryuma kolay uyum sağlaması açısından basit yumuşak mercan türleriyle alıştırmak gerekebilir. Bunlarda Button mercanları, mükemmel tüketirler. Akvaryumları 700 (tek bir balık için)litre kadar olmalıdır. Genelde sakin balıklardır. Bu balıkları gençken Pufferlar ve triger türü yüzgeç koparan balıklarla bir arada tutmamak gerekir. Çok kısa sürede bakıcısının elinden bile yem alırlar. Eğer ortamları istenildiği gibi sağlanırsa uzun süre sorunsuzca yaşarlar.

Platax pinnatus.

Linnaeus,1758.Pinnate Batfish.Batı Pasifik, Ryuku Adası civarları da dahil olmak üzere Avustralya ya kadar olan bölgeler. Hint Okyanusunda görülmezler. Boyları 45 cm kadar olur. Yavru haldeyken akvaryum ortamına alışması en zor olan türdür. Yem alması son derece güçtür.Kondüsyon kazanmaları için, vitaminli suda bekletilmiş artemia larvaları, karides eti, beyaz balık eti v.s. verilmelidir.

Çoğu zaman yaşamları çok kısa sürer. Akvaryumları 700 litre kadar olmalıdır. Yavrular son derece çekici ve enteresandırlar. Bu gurubun balıkları da aslında günde 3 kez yeme ihtiyaç duyarlar. Mercanları yiyecek olarak gördüklerinden, mercan akvaryumları için tavsiye edilmezler. Bilhassa yumuşak mercanlar,button koralleri yiyebilirler. Bu balıkları beslemek isteyenlerin belli bir tecrübeye sahip olması gerekir. Balıklar çoğu kez yem almayarak açlıktan ölürler. Doğal yaşam alanlarında denizanaları, anemonlar ve türevlerini, küçük omurgasızları tüketirler. Olgunlaşınca ailenin diğer türlerinde olduğu gibi başkalaşım geçirerek farklı renge ve bedene sahip olurlar. Son derece temiz sular bu balıklar içinde geçerlidir. Bu balıkların diğer bütün özellikleri, Platax batavianus.’a benzer.

Platax teira.

Forsskal,1775.Longfin Batfish.Batı Hint Okyanusu ve Pasifik, Endonezya takımadaları, Yeni Gine, Filipinlere kadar olan bölgeler yaşam alanlarıdır,60 cm kadar olurlar. Bu balıklarda yavruyken son derece gösterişlidirler. Olgunlaşan balıkların renkleri giderek açılmaya başlar kurşuni gri renge dönüşür. Akvaryumları 600 litre kadar olmalıdır. Bu balık hakkında da söyleyeceklerim diğer akrabalarından pek farklı değildir. Sadece Platax pinnatus’dan akvaryuma uyum sağlaması açısından daha mukavemetlidirler. Olgunlaşan balıklar hassas mercan türlerini ve diğer omurgasız canlıları yerler. Akvaryum ortamına alıştıklarında bakıcısının elinden yem alırlar. Uzun ve gösterişli yüzgeçleriyle ihtişamlıdırlar. Yavru dönemlerinde biraz hassastırlar, bu nedenle vitaminli suda bekletilmiş artemia larvaları, karides eti, beyaz balık eti v.s. verilmelidir. Diğer bütün özellikleri akrabalarına benzer.


KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY

SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder