Bu Blogda Ara

29 Ağustos 2016 Pazartesi

Neoglyphidodon nigroris,Cross's Damselfish,BlackDamselfish,Black and Gold chromis,Bluestreak damselfish,

Neoglyphidodon,lar.

Pomacentridae lerin, Pomacentrinae grubuna girerler. 8 türü bilinmektedir. Hobiciler arasında bir kaç türü tanınmıştır. Yavru haldeyken son derece renkli ve güzel olan bu balıklar, olgunlaştıkça renkleri koyu gri-kahverengi tonlara bürünür. Bakımları son derece kolaydır.

Neoglyphidodon crossi.

Allen, 1991.
Cross's Damselfish. Pasifik Okyanusunun batı bölgeleri, Filipinler, Papua Yeni Gine, Sulawesi. Boyları 10-13 cm dir. Kayalık ve mercanların bulundukları 1-12 metrelik derinliklerde yaşarlar. Genellikle yalnız ve saklanmayı tercih eden balıklardır. Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır. Akvaryum ortamında diğerleri gibi kavgacı olmayıp (kendi türleri hariç) bölge tutarlar. Mercan akvaryumları için mükemmeldir. Olgun bireylerin renkleri griye dönüşür, küçük mavi benekleri ve mavi çizgisi kaybolacak derecede azalır. Gıdalarını algler ve küçük omurgasız canlılar oluşturur. Yumurtaların bakımını erkek balıklar üstlenir. Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.

Neoglyphidodon melas.


Cuvier, 1830.BlackDamselfish. Hint-Pasifik Okyanusu, Afrika sahillerinden, Güney Japonya ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Boyları 16-18 cm dir. Genellikle geyik boynuzu (acropora)mercanların bulunduğu bölgelerde yaşarlar. Yavrular ise kayalıklar ve yumuşak mercanların bulunduğu bölgeleri mesken tutarlar, hatta bazı yavrular tridacnia türü dev istiridyelerin civarlarında yuvalanırlar, onların çıkardığı dışkılarla beslenirler. Akvaryumları 250-300 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumları (sert veya yumuşak mercanlar)için problemsizdir. Olgunlaştıkça renkleri koyu griye dönüşür. Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Maksimum boya ulaştıklarında bölgeci ve geçimsiz olurlar. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.

Neoglyphidodon nigroris.

Cuvier, 1830.Black and Gold chromis
Hint-Pasifik Okyanusu. Boyları 13 cm dir. Hobiciler arasında tanınmış türlerdir. Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır. Gıdalarını algler ve küçük omurgasız canlılar oluşturur. Mercan akvaryumları (sert veya yumuşak mercanlar)için problemsizdir. Bu türler de doğal yaşam alanlarında mercan kayalıkları çevresinde gruplar oluşturup, mercanların aralarından bir içeri bir dışarı çıkıp kovalaşıp dururlar. Bölgeci, bulundukları yerin hâkimiyetini üstlenmiş, savunmacı ve inatçıdırlar.

Kendi aralarında sürekli kovalamalar, ısırmalar gibi davranışlarda sahiplenici güdüleri sonucu ortaya çıkan özellikleridir. Kayalık ve mağaralardan oluşturulan bölgeler onlar için ideal yuvalıklardır. Olgunlaştıkça renkleri değişime uğrar, gövdesinin ön kısmı gri renge dönüşür. Yumurtaların bakımını erkek balıklar üstlenir(yumurtalar açıldıktan sonra ilgilenmeyi bırakırlar).Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Maksimum boya ulaştıklarında bölgeci ve geçimsiz olurlar. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.


Neoglyphidodon oxyodon.


Bleeker, 1858.Bluestreak damselfish. Pasifik Okyanusunun batı bölgeleri,Filipinler,Endonezya. Boyları 15 cm dir. Hobiciler arasında tanınmış bir türdür. Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır. Yavru renkleri siyah beden üzerine parlak mavi çizgilidir. Olgunlaşan balıklar tamamen siyah-kahve renge dönüşür. Gıdalarını algler ve küçük omurgasız canlılar oluşturur. Mercan akvaryumları için mükemmeldir. Diğer akrabalarına göre biraz daha sakindir. Yumurtaların bakımını erkek balıklar üstlenir(yumurtalar açıldıktan sonra ilgilenmeyi bırakırlar).Dayanıklı ve güçlü balıklardır.Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler.


Neoglyphidodon polyacanthus.


Ogilby, 1889.Multispine Damselfish. Batı Pasifik Okyanusu Avusturalya ve civar bölgeleri. Tropik ve yarı tropik bölgelerde,2-30 metrelik derinliklerde yaşarlar. Kayalık ve mağaralık bölgeler hoşlandıkları alanlardır.  Boyları 12 cm kadardır. Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumları (sert veya yumuşak mercanlar)için problemsizdir. Akvaryum hobicilerinde nadiren görülürler. Olgunlaştıkça renkleri koyu griye dönüşür. Gıdalarını algler ve küçük omurgasız canlılar oluşturur. Yumurtaların bakımını erkek balıklar üstlenir. Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir. Dayanıklı ve güçlü balıklardır.



Neoglyphidodon thoracotaeniatus.

Fowler & Bean, 1928.Barhead Damselfish. Pasifik Okyanusunun batı bölgeleri, Filipinler,Endonezya. Kayalıklar ve mercanların bulundukları 10-40 metrelik derinliklerde küçük sürüler halinde yaşarlar. Olgun bireyler suyun yukarı kesimlerinde planktonik canlıları toplarlar. Boyları 10 cm dir. Akvaryumları 100-150 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumları (sert veya yumuşak mercanlar)için problemsizdir. Gıdalarını algler ve küçük omurgasız canlılar oluşturur. Yumurtaların bakımını erkek balıklar üstlenir. Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.

KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY


SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder