Chrysiptera’lar,Sevimli Demoiseller.
(Demosilelere devam)
Pomacentridae’lerin, Pomacentrinae grubuna girerler. 33 türü bilinmektedir. Hobiciler arasında popüler bir gruptur. Bakımları son derece kolaydır. Chromis türlerine göre biraz daha bölgeci ve kavgacı karakterdedirler, bilhassa olgun erkekler kendi boyutundaki, hatta daha büyük türdeki balıklara bile sert davranışlarda bulununabilirler. Gıdalarını planktonlar ve ince algler oluşturur. Mercan akvaryumları için idealdirler. Küçük boyutlu olanları bazı kavgacı damsel türleriyle (bilhassa Dascyllus türleri) bir arada tutmamalısınız.Akvaryumlarında kayalardan mağaralar ve holler yapmalısınız. Yumurtalara ve yavrulara erkekler bakıcılık yapar. Günde 3 kez yemlenmeleri gerekir.
Chrysiptera cyanea.
Quoy & Gaimard, 1825.Mavi Şeytan Demoiselle. Ailenin en güzellerinden ve aranılan türlerinden biridir. Yaklaşık 8,5 cm kadar olurlar. Hint okyanusun doğusundan Pasifik okyanusuna Avustralya' ya kadar uzun bir yelpazeye yayılırlar. Mercan kayalıklarının civarlarında 8-15 metrelik derinlerde küçük sürüler (genellikle 1 erkek ve 6-10 kadar dişilerden oluşan) meydana getirirler. Bazı bölgelerde (Endonezya) vücutları tamamen mavi ve kuyruk yüzgeci turuncu-sarı olan varyeteleri vardır. Akvaryumları 200-250 litre kadar olmalıdır. Akvaryumlarda 1(erkek) adet olarak tutulmalılar.
Olgun erkek balıklar bölgeci ve kavgacı karakterdedirler. Daha büyük boyutlu akvaryumlarda kalabalık olarak tutulmaları mümkündür. Dişi ve erkek eş tuttuklarında sık sık yumurtlama yapabilirler. Yumuşak huylu balıklarla (kardinal balıkları, bleniler, firefish, gobiler gibi,) büyük akvaryumlarda bakılabilirler, küçük akvaryumlarda bu balıklara saldırıp taciz ederler. Mercan akvaryumları için mükemmeldirler. Gıdalarını algler ve planktonlar oluşturur. Akvaryumlarda muhtelif kalitede yemleri iştahla tüketirler. Günde 3 kez yemlenmeleri (eğer akvaryumda yeteri kadar canlı kaya yoksa) gerekir. Diğer özellikleri akraba (Chrysiptera) türleriyle aynıdır.
Chrysiptera flavipinnis.
Allen & Robertson, 1974.Yellowfin Damsel fish. Orta Pasifik okyanusu,Papua Yeni Gine,Avusturalya.5-40 metrelik derinliklerde,kayalıklar ,ölü mercan iskeletlerinin bulunduğu alanlarda ve bazende kumluk alanlarda küçük gruplar halinde yaşarlar. Boyları 8 cm kadardır. Hobicilerde ara sıra görülürler. Erkekler bölgeci karakterdedir. Gıdalarını hayvansal planktonlar, algler ve amfipot tipi canlılar oluşturur.Günde 3 kez yemlenmeleri (eğer akvaryumda yeteri kadar canlı kaya yoksa) gerekir. Diğer özellikleri akraba (Chrysiptera) türleriyle aynıdır.
Chrysiptera galba.
Allen & Randall, 1974.Sarı Kanarya Demoiselle. Batı-Orta Pasifik Okyanusu,Papua Yeni Gine,Avusturalya.5-30 metrelik derinliklerde yaşarlar.Boyları 7 cm kadardır.Hobicilerde arasıra görülürler.Sert ve dayanıklı bir türdür. Gıdalarını hayvansal planktonlar, algler ve amfipot tipi canlılar oluşturur. Günde 3 kez yemlenmeleri (eğer akvaryumda yeteri kadar canlı kaya yoksa) gerekir.Diğer özellikleri akraba (Chrysiptera) türleriyle aynıdır.
Chrysiptera hemicyanea.
Weber, 1913.Azur Demoiselle. Bütün Hint-pasifik okyanusunun mercan kayalıklarında –Doğu Afrika dan ,Avustralya ya kadar- yaklaşık 5 metrelerden 30 metrelik alanlar yaşam alanlarını oluşturur. Hobicilerin favori balıklarındandır. Boyları yaklaşık 7 cm kadar olur. Akvaryumları 200-250 litre kadar olmalıdır. Akvaryum ortamında diğerleri gibi kavgacı olmayıp kendi halinde yem araştırmaları yaparlar. Mercan akvaryumları için de güvenli bir türdür. Diğer sert karakterdeki Damsel türleriyle bir arada (küçük akvaryumlarda) tutulmaları sakıncalı olabilir. Dişi ve erkek eş tuttuklarında sık sık yumurtlama yapabilirler. Gıdalarını ince saç algleri ve planktonlar oluşturur. Akvaryumlarda muhtelif kalitede yemleri iştahla tüketirler. Günde 3 kez yemlenmeleri (eğer akvaryumda yeteri kadar canlı kaya yoksa) gerekir. Diğer özellikleri akraba (Chrysiptera) türleriyle aynıdır.
Chrysiptera parasema.
Chrysiptera springeri.
KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
Chrysiptera niger.
Allen, 1975.Tufi Damsel. Batı-Orta Pasifik Okyanusu, Papua Yeni Gine. Boyları 7 cm dir. Mercan kayalıklarında yaklaşık 2-5 metrelik derinliklerde yaşarlar. Gıdalarını ince yosunlar ve planktonlar oluşturur. Hobicilerde henüz yeni görülmeye başlanmıştır. Diğer özellikleri akraba (Chrysiptera) türleriyle aynıdır.
Chrysiptera parasema.
Fowler, 1918.Goldtail blue damsel. Batı Pasifik okyanusu, Endonezya, Filipinler. Boyları 7 cm dir. Hobicilerin favori balıklarındandır. Akvaryumları 100-150 litre kadar olmalıdır. Akvaryum ortamında diğerleri gibi kavgacı olmayıp kendi halinde bölge tutarlar. Mercan akvaryumları için mükemmeldir. Gıdalarını ince saç algleri ve planktonlar oluşturur. Akvaryumda 3-5 adet olarak tutulabilirler. Dişi ve erkek eş tuttuklarında sık sık yumurtlayabilirler.Günde 3 kez yemlenmeleri (eğer akvaryumda yeteri kadar canlı kaya yoksa) gerekir. Diğer özellikleri akraba (Chrysiptera) türleriyle aynıdır.
Chrysiptera sinclairi.
Allen, 1987. Batı-Orta Pasifik Okyanusu, Papua Yeni Gine. Boyları 5 cm dir. Gıdalarını ince yosunlar ve planktonlar oluşturur. Hobicilerde henüz yeni görülmeye başlanmıştır. Diğer özellikleri akraba (Chrysiptera) türleriyle aynıdır.
Chrysiptera springeri.
Allen & Lubbock, 1976.
Batı Pasifik okyanusu, Endonezya, Filipinler. Boyları 5,5 cm dir. Hobicilerde (Uzak Doğuda) görülürler. Sert ve dayanıklı bir türdür. Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır.
Gıdalarını hayvansal planktonlar, algler ve amfipot tipi canlılar oluşturur. Akvaryum ortamında diğerleri gibi kavgacı olmayıp kendi halinde yem araştırmaları yaparlar. Mercan akvaryumları için de güvenli bir türdür.Akvaryum da arasıra saç alglerini de yedikleri görülür. Diğer sert karakterdeki Damsel türleriyle bir arada (küçük akvaryumlarda) tutulmaları sakıncalı olabilir. Dişi ve erkek eş tuttuklarında sık sık yumurtlama yapabilirler.Günde 3 kez yemlenmeleri (eğer akvaryumda yeteri kadar canlı kaya yoksa) gerekir. Diğer özellikleri akraba (Chrysiptera) türleriyle aynıdır.
Chrysiptera starcki.
Allen, 1973. Batı Pasifik okyanusu, Avusturalya, Yeni Kaledonya, Tonga. Boyları 7 cm dir. Son derece çekici ve aranılan bir türdür. Ama derin biyotoplarda kaya yarıklarında bulunurlar-35-60 metrelerde. Toplanmaları zor olduğundan, hobicilerde ara sıra görülürler.Günde 3 kez yemlenmeleri (eğer akvaryumda yeteri kadar canlı kaya yoksa) gerekir. Diğer özellikleri akraba (Chrysiptera) türleriyle aynıdır.
Chrysiptera taupou.
Jordan & Seale, 1906.Batı Pasifik okyanusu, Samoa, Büyük Bariyer resifinin kuzey bölgeleri yaşama alanlarıdır. Boyları 8 cm dir. Son derece çekici ve aranılan bir türdür. Mercan akvaryumları için mükemmeldir. Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır. Akvaryumlarda 1(erkek) adet olarak tutulmalılar. Olgun erkek balıklar bölgeci ve kavgacı karakterdedirler. Daha büyük boyutlu akvaryumlarda kalabalık olarak tutulmaları mümkündür. Dişi ve erkek eş tuttuklarında sık sık yumurtlama yapabilirler. Yumuşak huylu balıklarla(kardinal balıkları, bleniler, firefish, gobiler gibi,) büyük akvaryumlarda bakılabilirler, küçük akvaryumlarda bu balıklara saldırıp taciz ederler. Gıdalarını ince saç algleri ve planktonlar oluşturur. Akvaryumlarda muhtelif kalitede yemleri iştahla tüketirler. Ara sıra vitamince zenginleştirilmiş yemler verilmelidir. Günde 3 kez yemlenmeleri (eğer akvaryumda yeteri kadar canlı kaya yoksa) gerekir. Diğer özellikleri akraba (Chrysiptera) türleriyle aynıdır.
Chrysiptera tricincta.
Allen & Randall, 1974. Batı Pasifik okyanusu, Samoa, Büyük Bariyer resifinin kuzey bölgeleri, Avusturalya, Yeni Kaledonya, yaşam alanlarıdır. Gıdalarını ince yosunlar ve planktonlar oluşturur. Hobicilerde henüz yeni görülmeye başlanmıştır. Olgun erkek balıklar bölgeci ve tek başlarınadır (eş tutan balıklar hariç). Günde 3 kez yemlenmeleri (eğer akvaryumda yeteri kadar canlı kaya yoksa) gerekir.Diğer özellikleri akraba (Chrysiptera) türleriyle aynıdır.
KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder