Cheilinus.
Lapin ailesinin Cheilininae’ye dahil olan türlerinin, büyük boyutta olanlarının da çeneleri köpeksi koparıcı dişlerle silahlıdır. Bölgeci ve sert karakterdedirler.
Bir kaç türü dışında ev akvaryumları için uygun değillerdir. Bu grubun en irisi muhteşem dev Napolyon lapini denilen türdür (Cheilinus undulatus).Boyu yaklaşık 230 cm- 190 kg civarlarında olup bütün lapinagillerin de en irisidir. Bu grubun 7 türü bilinmektedir. Hemen hepsi tropikal bölgelerin denizlerinde yaşarlar. Genellikle mercan ormanlarının civarlarını kendilerine mesken edinmişlerdir. Son derece güzel ve çarpıcı renklere sahiptirler. Erkekler olgunlaştıklarında tek başlarına gezerler.
Cheilinus abudjubbe.
Rüppell, 1835.Hint Okyanusunun Batı kesimleri, Kızıl Denizde sık rastlanırlar. Boyları 22 cm. kadardır. Akvaryum hobisinde yeni yeni görülmektedir. En az 400 litrelik akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Gıdalarını canlı yemler oluşturur. Keskin dişleriyle kabuklu canlıları yerler.Kayalık ve kumluk lagunlarda 5-20 metrelik derinliklerde tek olarak yemlenirler. Gıdalarını karidesler diğer kabuklular oluşturur.Kendi gibi iri balıklarla bir arada tutulmalılar.
Mercan akvaryumlarına uygun değillerdir.
Bloch, 1791.Redbreasted wrasse.
HintOkyanusu,KızılDeniz,Afrika sahillerinden,Endonezya,Avusturalya'nın kuzey kesimlerinde de yayılım gösterirler.Olgun bbalıklar genellikle canlı veya ölü mercanların bulunduğu bölgelerde tek başlarına yem araştırmaları yaparlar.Küçük kayaları veya ölü midye kabuklarını ters çevirerek altlarında gizlenen kabukluları yerler.Kayaların etraflarını tıpkı bir dedektif gibi incelerler. Boyları 40 cm. kadardır. En az 600 litrelik akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Kayalıklardan holler ve mağaraların bulunduğu ortamlar hoşlarına gider. Kendisi gibi iri balıklarla bir arada tutulabilirler. Verilen hemen her türlü yemi severek kabul ederler, ama taze verilen karides,etlerini büyük bir iştahla tüketirler. Akvaryum arkadaşları iri melek balıkları ve tang balıkları, başka türden lapinalar olabilir. Renklerinin güzelliğinden dolayı şov akvaryumlarının aranılan balıklarındandır. Son derece temiz ve kimyasal kirleticilerden arınmış sulara ihtiyaç duyarlar. Mercan akvaryumlarında fan kurtlarını, küçük kabukluları ve salyangozları yiyebilirler.
Cheilinus lunulatus.
Forsskål, 1775.Saçak kuyruklu lapin.
Broomtail wrasse.
Broomtail wrasse.
Hint Okyanusunun Batı kesimleri, Kızıl Denizde sık rastlanırlar. Boyları 50 cm. kadardır. Renklerinin güzelliğinden dolayı büyük boyutlu şov akvaryumlarında kendisi gibi iri ve güçlü balıklar ile sergilenirler. En az 800 litrelik akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Gıdalarını canlı yemler oluşturur. Keskin dişleriyle kabuklu canlıları yerler. Mercan akvaryumlarına uygun değillerdir.
Cheilinus trilobatus
Lacepède, 1801.
Hint-Pasifik Okyanusu,Afrika sahillerinden, Endonezya,Avusturalya'nın kuzey kesimlerinde de yayılım gösterirler. Boyları 45 cm. kadardır. Kayalık ve kumluk lagunlarda 5-30 metrelik derinliklerde tek olarak yemlenirler. Gıdalarını karidesler diğer kabuklular oluşturur, ama aç kaldıklarında ufak balıkları da parçalayıp yerler. Küçük yavrular ise kayalıkların ve yarıkların hatta zehirli yumuşakçaların aralarında gizlenirler.Genç yavruların dış görünüşü ve renkleri ,ebeveynlerinden farklıdır.En az 600 litrelik akvaryuma ihtiyaç duyarlar (sadece tek bir balık için).Kayalıklardan mağaralık ve hollerden oluşturulan ortamlardan hoşlanırlar.Kendisi gibi iri balıklarla bir arada tutulabilirler. Mercan akvaryumlarına uygun değillerdir. Keskin dişleriyle kabuklu canlıları, karidesleri ve irileştikçe küçük savunmasiz balıkları yerler.
Cheilinus undulatus.
Rüppell, 1835.Napoleon wrasse.
Hint-Pasifik Okyanusu,Afrika sahillerinden,Endonezya,Avusturalya’nın kuzey kesimlerinde de yayılım gösterirler. Boyları 230 cm. kadar olup 191 kg gelenine rastlanmıştır.
Hint-Pasifik Okyanusu,Afrika sahillerinden,Endonezya,Avusturalya’nın kuzey kesimlerinde de yayılım gösterirler. Boyları 230 cm. kadar olup 191 kg gelenine rastlanmıştır.
Ayrıca bu grubun en uzun ömürlüsüdür,36 sene yaşarlar. Gençler 6-8 adet gruplar halinde mercanların aralarında, bilhassa geyik boynuzu acropora türlerinin etraflarında yemlenirler. Olgun bireyler tek başlarına, bazense çift olarak görülürler. Erkek balıkların kafaları şişerek heybetli bir görünüm kazanırlar. Bölgeci balıklardır. Gece olunca mağaraların, kovukların içine girerek dinlenirler. Meraklı ve korkusuzdurlar. Dalgıçları ilgiyle izlerler ve ellerinden yem alırlar. Ev akvaryumları için uygun değillerdir. Genellikle büyük şehir akvaryumlarında sergilenirler. Bu balıklar tehlikede olan türler listesine alınmışlardır.Gıdalarını kabuklu canlılar ve balıklar oluşturur. Not; bünyesinde cigitera'ya rastlanır.
KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder