Tang’lar-Acanthuridae.
Acanthurus olivacaeus.
Schloch ve Schneider-1801. Orange shoulder tang.Bütün tropikal Batı Pasifik’den KuzeyBatı Avusturalyadan Hint Okyanusunun Doğu bölgelerine kadar olan geniş bir alana yayılmışlardır. Çoğunlukla gruplarla, bazense çift olarak kayalık bölgelerde yem araştırmaları yaparlar. Yaklaşık 35 cm kadar olurlar. Akvaryumları 180cm uzunluğunda ve 350-400 litre kadar olmalıdır.(tek bir balık için).Mercan akvaryumlarında sorun çıkarmayan bir türdür. Akvaryumlarda çok ince saç alglerini, diatomları ve kumun yüzeyindeki diğer mikro algleri tüketirler. Diğer türlere göre daha sakin karakterde ve renklerinin güzelliğinden dolayı hobiciler arasında tutulan balıklardır. Büyük boyutlu akvaryumlarda diğer balıkları görmemezlikten gelircesine (buna diğer acanthuri’lar dan A.nigricans ve A.triostergus de dâhildir) sürekli kendi işleriyle meşgul olurlar. Yavru ve olgunlaşmamış bireylerin renkleri sarı renktedir. Bu evrede henüz omzunda belirleyici portakal renkli beneği de görülmez. Gıdaları bitkisel olduğundan mutlaka spirulina katkılı yemler verilmelidir. Günde 3 kez yemlemek sağlıkları açısından önemlidir. Temiz su şartları bu balıklar içinde geçerlidir.
Acanthurus pyroferus.
Kittlitz-1834.Mimic tang-taklitçi tangHint-Pasifik Okyanusunda geniş bir alana yayılmışlardır. Yaklaşık 4 ile 40 metrelik derinliklerde çoğu zaman kayalık ve mercanlık alanlarda, bazende geniş kumsal bölgelerde görülürler Acanthurus ailesi içinde en ilginç yaşam döngüsüne sahip balıktırlar.
Doğal yaşam alanlarında gençken diğer balıkları taklit etme (cüce melek balıklarından, Centropyge flavissimus,C.heraldi,C.vroliki,gibi) yetenekleri vardır. Centropyge flavissimus, a benzeyen aşağıdaki balık aslında A.pyroferus’un yavru halidir.
Bir teoriye göre bu başkalaşımın sebebi, gençken sert neşterlerinin gelişmemiş olmasından dolayı,melek balıklarını taklit ederek onların korumaları altında olmalarıdır. 25 cm kadar olurlar. Olgunlaşan balıkları akvaryum ortamına alıştırmak oldukça zordur. Yavru olarak gelen bireyler daha çabuk adapte olurlar. Yaklaşık 150 cm uzunluğunda 300 litre hacmindeki akvaryumlarda tek birey olarak tutulmalarında fayda vardır. Mercan akvaryumlarında genellikle sorun çıkarmazlar. Olgun balıkları akvaryum ortamında yeme alıştırmak için artemia larvaları verilebilir. Gıdalarının arasında vitamin değeri yüksek yemler verilmelidir (spirulina ağırlıklı yemler idealdir).
Acanthurus sohal.
Forsskal-1775.Sohal Tang.En çok kızıl deniz de bulunurlar, ama Arap yarım adasının uç kısımlarında da rastlanılmaktadır. Kızıl denizin bu görkemli balığı yaklaşık 40 cm.lik boya ulaşabilir.Olgun balıklar genel olarak yalnız başlarına kendi bölgelerinde yemlenirler, bazense küçük sürüler halinde 15-20 metrelik derinlerde yem araştırmaları yaparlar. Hobiciler arasında beğenilen bir türdür. Gövdesini süsleyen elektrik mavisi çizgiler olağanüstüdür. Bu kadar güzel olmasının yanında aşırı derecede kavgacı karakterdedir. Akvaryumun dominanantıdır. Hemen her balığa takılır, taciz eder ve güçsüz türleri oldukça iri neşteriyle yaralayabilirler. Son derece hareketlidirler. Akvaryumları 180cm uzunluğunda ve 400-450 litre kadar olmalıdır.(tek bir balık için).Mercan akvaryumlarında sorun çıkarmayan bir türdür. Aşırı yem yediklerinden kirlenmelere dikkat etmelisiniz. Güçlü balıklardır. Aydınlık ve açık alanlardan hoşlanırlar.Menülerinde çok çeşitli yemlere rastlanır, çok ince saç alglerinden diatomik canlılara kadar birçok yemi severek tüketirler. Günde 3 kez yeme ihtiyaç duyarlar. Akvaryumun suyu hızla kirleneceğinden güçlü biyolojik filtreler gerekmektedir. Suyun kalitesizliği diğer türlerde olduğu gibi bu balıkları da etkiler.
Acanthurus tennenti.
Günther-1861.Teğmen Tang.Batı Hint okyanusundan, Doğu Afrika sahillerine, Maldivler ve Sri Lanka’nın tropikal bölgelerinde yayılım gösterirler. Kayalık bölgelerin, mercan kayalıklarının 3-25 metrelerinde genel olarak tek başlarına veya küçük sürüler halinde yemlenirler. Yaklaşık 45 cm kadar olabilirler. Sert karakterde ve bölgecidirler.En az 200 cm uzunluğunda 600 litrelik akvaryumlar onlar için idealdir. Büyük boyutlu olanlarını akvaryum ortamına alıştırmak zor olabilir. Gıdalarının çoğunu kahverengi, yeşil ince saç algleri ve kireç ihtiva eden sert yapıdaki algler oluşturur. Akvaryumlarda sürekli olarak kumların, kayaların üzerlerini didikleyip yemlenirler. Bir tür temizleyici balıklar gibidirler. Gıdaları bitkisel olduğundan mutlaka spirulina katkılı yemler verilmelidir. Günde 3 kez yemlemek sağlıkları açısından önemlidir. Mercan akvaryumlarında arasıra sert mercan poliplerini rahatsız edebilirler. Dışkılamaları fazla olacağından ortam kirlenmesi hızlı olabilir. Temiz su şartları bu balıklar içinde geçerlidir. Güçlü filtreleme önemlidir. Yüksek nitratlı sularda kısa sürede hastalanırlar. Not: Bünyesinde cigitera taşır.
Acanthurus triostegus.
Linnaeus-1758.Konvikt Tang-Mahküm veya Hükümlü Tang.Doğu Hint Okyanusundan Pasifiğe, oradan Meksika ve Panamaya kadar geniş bir alana yayılırlar. Genellikle sürüler halinde kayalıkların etraflarında yemlenirler (1000 den fazla kalabalık gruplar oluştururlar.)Bazen 80-90 metrelerde yakalandıkları da olur. Boyları 20 cm kadardır. Mükemmel yosun yiyicilerdir, ince saç alglerini ve diğer yeşil algleri siler süpürürler. Akvaryumlarda 1-3-5 sayı olarak tutulmaları mümkündür. Diğer türlerden daha barışçıl karakterdedirler. Ama akvaryum boyutları en az 150-180 cm kadar olmalıdır.
Çok yem tüketirler, bu nedenle günde 3 kez yemleme yapılmalıdır. Sağlam ve dirençli gibi görünmelerine rağmen kirlenen sularda hemen hastalanıp ölebilirler. Akvaryumlarında güçlü filtreleme çok önemlidir. Bilhassa amonyak gibi kirleticiler akvaryum ortamından çabucak elimine edilmelidir. Bu balıklar eğer varsa saç alglerini sürekli didiklerinden alglerin kendi bünyelerine hapsettikleri amonyak gibi zehirleri de ortama salarlar, böylece akvaryumdaki kirlenme sürekli olarak artacaktır. Bu nedenle biyolojik filtrenin güçlü olması önemlidir. Su değişimleri de 10 günde %10 oranında yapılırsa balıklar daha güvende olacaktır. Tabii ki akvaryum su şartlarına göre su değişimleri de görecelidir. Not: Bünyesinde cigitera taşır.
Acanthurus xanthopterus.
Valenciennes-1835.Hint-Pasifik Okyanusundan Meksika, Panama, Galapagos hatta Kaliforniya ya yakın bölgelere yayılım gösterirler. Genç bireyler kalabalık sürüler halinde 5-20 metrelik derinliklerde yem araştırmaları yaparlarken, olgunlar ise 80-90 metrelere kadar inebilirler. Acanthurus’lar içinde en irileridir, boyu yaklaşık 70 cm kadardır. Ev akvaryumları için pek uygun sayılmazlar. Çünkü en az 250-300 cm.lik 750-1000 litre hacminde akvaryuma ihtiyaç duyarlar. Doğada ince saç alglerinden, diatomik canlılara kadar birçok şeyi tüketirler. Akvaryumlarında güçlü su akıntılarından hoşlanırlar. Bu balıkları da en az günde 3 kez beslemek gerekmektedir. İri boyutlarından dolayı mercan akvaryumları için tavsiye edilmezler. Akvaryumlarında birçok karışık yemi severek tüketirler. Vitamin değeri yüksek yemler, spirulina, brokoli, bezelye gibi bitkisel gıdaların yanında artemia da verebilirsiniz. Akvaryumun suyu hızla kirleneceğinden güçlü biyolojik filtreler gerekmektedir. Suyun kalitesizliği diğer türlerde olduğu gibi bu balıkları da etkiler ve kısa süre de hastalanırlar. Oodinum ‘a dikkat. Not: Bünyesinde cigitera taşır.
KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder