Bu Blogda Ara

4 Nisan 2016 Pazartesi

akvaryum balıkları,tatlı su balıkları,channidae'ler-Yılan kafalıbalıklar veya yılanbaşlar.

                      

                         Channidae - Snakeheads -Yılan kafalı balıklar


Yılan kafalılar veya yılan başlı balıklar: Channidae:Yaklaşık 34 türü bilinmektedir.Ophiocephalidae ‘lerin (bu balıklarda kemiklibalıkların percidae-levrekgiller ailesinden bir koldur.) Channidae ailesine dahildirler. Bunların fazladan bir solunum araçları vardır; solungaçlarının yukarısındaki bir çift odacık sayesinde suyun dışından aldıkları havayla soluyabilirler. Genel olarak Güney Doğu Asyanın muhtelif bölgelerine dağılmışlardır. Afrika’da -Parachanna-sadece 3 türü bilinir.En küçüğü 13 cm Channa bleheri,en büyüğü ise180 cmlik boyuyla tam bir dev olan Channa maurilius' dur.Doğal yaşam alanları durgun akan sular,bataklıklar,sığ bulanık sulardır.Kurak mevsimlerde çamurların içerlerine gömülerek yağmurların başlamasını beklerler.Dayanıklıkları ve suyun dışında uzun süre yaşayabilme yetenekleri sayesinde balıkçılar,sepetler içinde pazarlara getirirler,iri türlerinin etleri beyaz ve lezzetlidir.


Bu balıkların en irisinden en küçüğüne kadar hemen hepsi yırtıcı ve sert karakterdedirler.Kuvvetli ve kudretli çeneleri son derece keskin köpeksi dişlerle silahlanmıştır. 
Güçlü çeneleriyle boyunun yarısı kadar balıkları parçalayıp yutarlar. Bulundukları bölgede avlanacak bir şey bulamadıklarında hava karardıktan sonra suyun dışına çıkıp sürünerek başka derelere veya göletlere geçerler. Bu balıkların derilerinin-pulları sikloid- ve solungaç oyuklarının üzerindeki odacıklarının nemli kalması şartıyla -vücutlarında ki depo edilmiş yağ oralarının miktarı- bu özellikleri sayesinde nemli havalarda 4-6 gün su dışında yaşayabilirler. Güney Doğu Asya’daki balık üreticilerinin sık sık havuzlarına da girip katliam yaptıkları da olur. Bu nedenle balık yetiştiricileri bu serseri yılan başların havuzlara girmesini önlemek için havuzların etraflarını çitlerle çevirirler. 
Doğada gıdalarını balıklar, kurbağalar, küçük yılanlar, solucanlar ve böcekler oluşturur. Aç kaldıklarında kuşlara ve diğer küçükmemeli hayvanlara da saldırırlar. Suyun dışında ilerlerken uzun vücudunu yılan gibi kıvırır. Bazı türleri yarı tropik bölgelerde yaşayabildiklerinden, yayılmacı istilacı özellikler gösterebilirler. 
Örneğin; ABD de Channa argus (yaklaşık 100 cm lik boyda,4 derece soğuk da bile rahatlıkla yaşayabilirler.) türü bazı dere ve göletlere kaçarak istilacı bir tür olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. 
Bu kadar sert ve geçimsiz karakterde olmalarına rağmen etlerinin lezzetli, az kılçıklı ve yüksek proteinli olmasından dolayı balık pazarlarında halk tarafından tercih edilirler. Hatta Afrika’da -Parachanna obscure-türlerinin etleri sağlık açısından şifalı kabul edilmektedir. Bilhassa doğum sonrası diyet olarak kadınlara verilmektedir (doktor tavsiyesi). 
Bazı türleri son derece çarpıcı ve güzel renklerde olduklarından yılan baş hobicileri tarafından aranılan balıklardır.
Üremeleri tıpkı yakın akraba cinsleri olan Labirentli -Anabantoidai-belontiidae-guramiler,betta’lar ve cennet balığına benzer. Bunların birçoğu da yumurtalarını ağızlarında saklarlar, bilhassa erkek balıklar-.Ebeveynler yumurtalara ve yavrularına son derece düşkündürler. Yavrularını diğer balıklara, kuşlara ve hatta insanlara karşı bile korurlar. Bazı iri türlerde bu bakım işi yavrular 12-15 cm boya ulaşana kadar sürebilir. İri türlerin dışında akvaryum ortamında yavru alımı kolaydır. Olgun eşler 1000-2000 arası yumurta dökebilirler. 
Gıdalarını yüksek proteinli gıdalar oluştursa da bu balıklara kesinlikle memeli hayvan etleri vermemek gerekir.Memeli hayvan etleri iç organlarında yağlanmaya sebeb olup balığın deformasyonuna sebep olur ömürlerini kısaltır.Ayrıca temizliğinden iyice emin olmadığınız gıdaları vermek de iç parazitlere -solucan,kurt gibi-sebep olmaktadır.Parazitlere maruz kalan balıklar sık sık kuytu köşelere girip saklanırlar.Bir ileri bir geri gidip gelerek ani hareketler yaparlar.Tedavi için parazit dökücü ilaçlı yem verilmelidir.Doğal yaşam alanlarında bu tür gıdaları yemeleriyle akvaryum ortamında tüketmeleri farklıdır.Taze balık etleri,dondurulmuş karides,temizliğinden emin olduğunuz solucan gibi yemler verilebilir.

Channa aurantimaculata. 



Musikasinthorn.2000.
Portakal benekli yılanbaş.Hindistan'ın kuzeyi,Assam bölgeleri yaşam alanlarıdır.Boyları en çok 30 cm kadar olur.Hobiciler tarafından (dış ülkelerde) oldukça popülerdirler.Akvaryumları en az 150 cm uzunluğunda yüksekliği 40, en çok 50 cm kadar olmalıdır.Bataklık ortamı oluşturulmuş loş ve aralarında saklanabileceği bitkiler ve kütükler ile dekore edilmiş akvaryumlarda gayet rahat gelişirler.Çoğunlukla (avlanmalarının dışında) yerde yatarak zamanlarını geçirirler,ama yüzmeye başladıklarında muhteşem renklerini gururla sergilerler.Geniş bir ısı periyodunda yaşadıklarından (12-25 derecelerde) ısıtıcı olmadan oda sıcaklığında bile rahatlıkla gelişirler.Genel olarak 13-14 derecelik ısılarda yem almaları yavaşlar.Suyun PH sı 6-7,5 derecelerde olabilir. Bu balıklar tuhaf bir şekilde genellikle geceleri akvaryumdan zıplayıp kaçmaya çalışırlar.Bu nedenle akvaryumlarının üstü güvenli bir şekilde kapatılmalıdır.Dış Ülkelerde (Almanya da) üretimi arada sırada yapılmaktadır.Akvaryum arkadaşları o ortama yabancı olmayan iri ve sert türlerden seçilmelidir.Üstteki yazılan beslenme v.s. özellikler bu balık içinde geçerlidir.

Channa barca.



Hamilton-1822.Barca Yılanbaş.
Hindistan'nın kuzey bölgeleri,Brahmaputra,Assam yaşam alanlarıdır.İri bir türdür,boyları 90 cm.kadar olur.Hobiciler de arasıra görülürler.Dış ülkelerde oldukça yüksek fiyatlara pazarlanırlar.Akvaryumları tek bir balık için 150 cm,çift olursa 200 cm kadar olmalıdır.Büyüdüklerinde son derece gösterişli ve görkemli olurlar.Erkeklerin üst yüzgeçleri oldukça geniştir.Yüzmeye başladıklarında muhteşem üst yüzgecini bir yelken gibi savurarak dans edercesine yüzerler.Akvaryumlarda üretimi yapılmamıştır.Akvaryumun ısısı 18-25 derecelerde olabilir.Üstteki yazılan beslenme v.s. özellikler bu balık içinde geçerlidir.

Channa bleheri.

Vierke,1991. Cüce Gökkuşağı Yılanbaş.Hindistan,Assamın kuzeyi,Brahmaputra nehri yaşam alanlarıdır.Boylarının küçük olması dolayısıyla cüce yılanbaş da denir-13-15 cm-.Akvaryumları 150 litre kadar olabilir.Boyutlarının ufak oluşu ve renklerinin güzelliğinden dolayı hobiciler arasında çok tutulurlar.Diğer akrabalarına göre sakin karakterdedirler.Bazı orta boyutlu kedi balıkları,iri barbus türleri ile beraber karma akvaryumlarda tutulabilirler.20-25 dereceler de,PH sı 6-7 arası sularda gayet rahat gelişirler.Son zamanlarda bir kaç alt renk varyasyonları bulunmuştur.Üstteki yazılan beslenme v.s. özellikler bu balık içinde geçerlidir.

Channa micropeltes.



Cuvier,1831.Dev Yılanbaş veya Red line snakehead. 
Mekong nehri,Malezya,Sumatra,Borneo yaşam alanlarıdır.Boyları 130 cm kadar olur.Hobiciler de en sık görülen türdür.Uzak Doğuda çiftliklerde yetiştirilmektedirler.Yavru haldeyken oldukça çekici bir balıktır, parlak kırmızı kalın bir şerit bütün gövdeyi süsler.Balık 20-25 cm.lik boya ulaştık dan sonra bu renk güzelliğini kaybetmeye başlar.Boyutlarından da anlaşıldığı üzere en az 500 litrelik (tek bir balık için) akvaryuma ihtiyaç duyarlar.Yırtıcı ve obur bir balıktır. 



Açken ağzına sığabilen yenilebilecek hemen her şeyi güçlü çeneleriyle parçalayıp yerler.Ev akvaryumları için pek uygun değildirler,genelde şehir akvaryumlarında sergilenirler.Dev akvaryumlarda iri ve sert türde balıklarla birarada tutulabilirler.Akvaryumun ısısı 23-27 derecelerde olmalı.Aynı zaman da Uzak Doğuda,sportif olta balıkçılarının rağbet ettiği balıktır.Üstteki yazılan beslenme v.s. özellikler bu balık içinde geçerlidir.

Channa pleurophthalma.
          

Bleeker, 1851.Siyah Benekli Yılanbaş.Endonezya,Sumatra,Borneo yaşam alanlarıdır.Yumuşak,açık çay rengi ve temiz sulardan hoşlanırlar.Gövdeleri tıknaz ve genişçedir.Boyları 40 cm kadar olur.Yanağında büyük bir (yalancı göz) benek vardır.Akvaryumları tek bir balık için 350-400 litre kadar olmalıdır.Yırtıcı olmasına rağmen ağır başlı bir türdür.Kendi boyutunda sert karakterli balıklarla tutulabilirler.Bitkili ortamlara pek gereksinimleri yoktur,onun yerine arasıra çöküp dinlenebilecekleri yarı mağaralık yerlere ihtiyaç duyarlar.Akvaryumun ısısı 23-27 derece,PH'sı 6,5-7 arasında olursa mutlu olurlar. Üstteki yazılan beslenme v.s. özellikler bu balık içinde geçerlidir.

Channa pulchra.
             

Britz, 2007.Pulçra yılanbaş.Burma,Myanmar,Tayland'ın kuzey bölgeleri yaşam alanlarını oluşturur.Boyları 25-30 cm kadar olur.Yavru haldeyken yanakları küçük siyah benekler ile bezenmiştir.Olgunlaştıkca bu benekler kaybolur,gövdeleri giderek turkuaz mavi renge dönüşür.Üst yüzgecinde iki iri benek bulunur.Akvaryumları 150 litre (tek bir balık için) kadar olabilir.Bitkiler ve kütükler ile dekore edilmiş akvaryumlarda gayet rahat gelişirler.Orta sertlik de bir balık olmasına rağmen kendi türüne karşı bölgeci ve serttir.Akvaryum da kendi türünden başka balık olmamalı( üretim amacıyla konulabilir veya anlaşmış türler).Diğer bütün özellikleri channa bleheri'ye benzer. 

Channa asiatica.
















Linnaeus,1758.Çin,Kuzey Vietnam,Taiwan yaşam alanlarıdır.Boyları 30 cm kadar olur.Akvaryumları en az 150 cm uzunluğunda yüksekliği 40, en çok 50 cm kadar olmalıdır.Bataklık ortamı oluşturulmuş loş ve aralarında saklanabileceği bitkiler ve kütükler ile dekore edilmiş akvaryumlarda gayet rahat gelişirler.Akvaryumun ısısı 15-24 derece,PH'sı 6,5-8 olabilir.Erkek balıkların benekleri dişilerden daha fazla olur,ayrıca üst yüzgeçleri genişçedir.Yumurtalara ve yavrulara ebeveynler beraberce bakarlar.Yumurtalar suyun yüzeyinde serbest halde yüzerler.Yumurtalar ısıya bağlı olarak bir iki gün arasında açılır.Yavrular çok kısa sürede gelişirler.Üstteki yazılan beslenme v.s. özellikler bu balık içinde geçerlidir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder