Bu Blogda Ara

3 Aralık 2016 Cumartesi

Macropharyngodon-Leopard wrasses,Macropharyngodon geoffroy-Black spotted Wrasse-Macropharyngodon meleagris,

Wrasse-Labridae (Lapinagiller)

Rengârenk desenlerle süslenmiş bu balıkların hemen hepsi tropik ve yarı tropik denizlerde bulunurlar .
Dikenli yüzgeçliler(Acanthopherygii)ve levrekgillerin (percidae) yakın akrabaları olan bu balıkların yaklaşık 500 türü bilinmektedir. Türlerine göre beslenme biçimleri de değişmektedir. Bazı türler yumuşakçalar ve bitkiler, bazı türler kabuklu canlılar ve balıklarla beslenirler.

        Macropharyngodon-Leopard wrasses (leopar lapinler)




Bunlarda-LabridaeLapinagillerin (wrasse) Corinae grubuna girerler. Sadece 12 türü bilinmektedir. Bu türlerde dişi olarak doğarlar ve bazı türler yaklaşık 1 yıldan sonra erkekleşir. Erkeklerin harem yaşantıları vardır. Akvaryum dünyasında popüler türlerdir. Akvaryumları 250 litre kadar olmalıdır. Geceleri kum için de dinlendiklerinden kum kalınlığı da 10 cm olmalıdır. Akvaryumda sadece 1 erkek balık tutulabilir. Bakımları biraz zordur. Mercan akvaryumlarında veya canlı taşların bolca bulunduğu akvaryumlarda yaşama şansları artar. Günde birkaç kez yemlenmelidirler.


Macropharyngodon bipartitus bipartitus.

Smith, 1957.Rare wrasse. Hint Okyanusunun Batı bölgeleri, Afrika sahilleri, Kızıl Deniz.
Mercanların bulunduğu bölgelerde olgun erkek balık birkaç adet dişi balıkla beraberce yemlenirler. Harem yaşantıları vardır. Boyları yaklaşık 13 cm kadardır. Akvaryumları 250 litre kadar olmalıdır. Gıdalarını kumların ve kayaların içlerinde bulunan çok küçük canlılar oluşturur (foraminiferalar).Akvaryumlarda başarı şansının olması için akvaryumun olgunluğu en az 6 ay(veya daha fazla) kadar olmalıdır. Dış ülkelerde mercan akvaryumlarında 7 sene yaşatılanları vardır. Akşamları güvenlikleri için kumu oyarak içine girerler. Yemlenme problemleri bu türlerde çok sık görülür. Çoğu zaman aç kalarak (verilen yemi kabul etmeyerek) ölürler. Mercan akvaryumları için uygundurlar. Bu balıkları akvaryuma alıştırmak yavru evresinde kolaydır, olgun balıkları ortama alıştırmak daha zordur. Yavru halde akvaryuma konulan balıkların aralarından iri ve en dominant olanı bir süre sonra erkek olur ve haremin yönetimini ele alır. Bu balıklar yavru evresinde oldukça
sevimlidirler. (Bu türün Macropharyngodon bipartitus
marisrubri adında alt türü de vardır).

Macropharyngodon choati.


Randall, 1978.Choat Red Leopard Wrasse. Avusturalya, Büyük bariyer resifi ve civarlarındaki mercan ormanları yaşam alanlarını oluşturur.Boy 7,5 cm. Renk farklılığı yaşa ve cinsiyete göre değişmektedir. Akvaryumları 200 litre kadar olmalıdır. Gıdalarını kumların ve kayaların içlerinde bulunan çok küçük canlılar oluşturur (foraminiferalar). Verilen taze karides etlerini bazen kabul ederler.Akşamları güvenlikleri için kumu oyarak içine girerler.(Kum kalınlığı da 6-7 cm olmalıdır). Dayanıklı balıklar olmasına rağmen sık olarak solungaç kurtları bu balıklara musallat olur. Bu balıkları besleyebilmek için biraz deneneyim gerektirir.




Macropharyngodon geoffroy





Quoy & Gaimard, 1824.Potter's Leopard Wrasse.Havai ve Mikronezya adaları civarları. Boy 15cm kadar.Akvaryumları 300 litre kadar olmalıdır. Gıdalarını kumların ve kayaların içlerinde bulunan çok küçük canlılar gastropodlar oluşturur (foraminiferalar).Akşamları güvenlikleri için kumu oyarak içine girerler. Yemlenme problemleri bu türlerde çok sık görülür. Çoğu zaman aç kalarak (verilen yemi kabul etmeyerek) ölürler. Mercan akvaryumları için uygundurlar.



Macropharyngodon meleagris.

Valenciennes, 1839.Black spotted Wrasse. Doğu Hint-pasifik Okyanusu. Boyu 15 cm kadar olur. Hobiciler arasında en tanınmış leopar lapindir. Akvaryumları 250 litre kadar olmalıdır. Gıdalarını kumların ve kayaların içlerinde bulunan çok küçük canlılar oluşturur (foraminiferalar ve küçük amphipodlar ).Olgunlarını yeme alıştırmak zordur.


Grup halinde bir arada olan genç balıklar ise yem almada daha şanslıdırlar. Ezilerek taze karides etlerini yerler, ayrıca artemia larvalarınıda kabul ederler. Mercan akvaryumları için sorunsuzdurlar. Aynı akvaryumda erkekler şiddetli kavgalar yapabilirler, ama dişiler (5-6 adet) olarak sorunsuzca tutulabilirler. Bu nedenle akvaryumlarda bir erkek olarak barındırılmalılar.




KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder