Bu Blogda Ara

26 Eylül 2016 Pazartesi

Neoglyphidodon crossi-Cross's Damselfish,Bowtie Damselfish,Black and gold chromis,Bluestreak damselfish,Multispine damselfish,Barhead damselfish.



Neoglyphidodon  



Pomacentridae’lerin, Pomacentrinae grubuna girerler. 8 türü bilinmektedir. Hobiciler arasında bir kaç türü tanınmaktadır. Yavru haldeyken son derece renkli ve güzel olan bu balıklar, olgunlaştıkça renkleri koyu gri-kahverengi tonlara bürünür. Bakımları son derece kolaydır.Damsel balıklarının bu türleri de doğal yaşam alanlarında mercan kayalıkları çevresinde gruplar oluşturup, mercanların aralarından bir içeri bir dışarı çıkıp kovalaşıp dururlar. Bu türler, deniz akvaryum balıkları içerisinde en dayanıklılarıdır diyebiliriz. Nitrit, nitrat seviyelerine karşı toleransları yüksektir. Bazı türleri saldırgan ve huysuz karaktere sahiptirler. Bölgeci, bulundukları yerin hâkimiyetini üstlenmiş, savunmacı ve inatçıdırlar. Kendi aralarında sürekli kovalamalar, ısırmalar gibi davranışlarda sahiplenici güdüleri sonucu ortaya çıkan özellikleridir. Kayalık ve mağaralardan oluşturulan bölgeler onlar için ideal yuvalıklardır. Damsellerin (bazı sert türlerin) hâkimiyeti altında olan bir akvaryuma sonradan konulacak balıkların iri ve kendini koruyabilen türler arasından seçilmeleri gerekir.



Neoglyphidodon crossi.



Allen, 1991.Cross's Damselfish.
Pasifik Okyanusunun batı bölgeleri,Sulawesi. Boyları 13 cm dir.
Genellikle yalnız ve saklanmayı tercih eden balıklardır. Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır. Akvaryum ortamında diğerleri gibi kavgacı olmayıp kendi halinde bölge tutarlar. Mercan akvaryumları için mükemmeldir. Gıdalarını algler ve küçük omurgasız canlılar oluşturur. Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Yumurtalar ve yavrular baba balık tarafından korunur. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.



Neoglyphidodon melas.

Cuvier, 1830.Bowtie Damselfish. Hint-Pasifik Okyanusu, Afrika sahillerinden, Güney Japonya ya kadar geniş(Filipinler, Tayvan,Ryuku Adası,Palau,Yeni Gine,Vanuatu,Avustralya'nın kuzey bölgeleri) bir alana yayılmışlardır. Boyları 18 cm'dir. Genellikle Geyik boynuzu mercanların bulunduğu (1-12 metrelik derinliklerde) bölgelerde yaşarlar. Yavrular ise kayalıklar ve yumuşak mercanların bulunduğu bölgeleri mesken tutarlar, hatta bazı yavrular tridacnia türü dev istiridyelerin civarlarında yuvalanırlar, onların çıkardığı dışkılarla beslenirler. Yavruların renkleri ebeveynlerinden farklıdır. Olgunlaşan bireyler koyu gri-mavimsi bir renk alır. Akvaryumları 250-300 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumları için problemsizdir. Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Yumurtalar ve yavrular baba balık tarafından korunur. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.


Neoglyphidodon nigroris.


Cuvier, 1830.Black and gold chromis.  Hint-Pasifik Okyanusu, Filipinler, Tayvan, Ryuku Adası, Palau, Yeni Gine,Vanuatu,Solomon adaları.2-23 metrelik derinliklerde kayalıklar ve yumuşak mercanların bulunduğu bölgeleri mesken tutarlar. Olgun balıklar genellikle yalnız başlarına kendilerine ait bölgelerde takılırlar. Yavruların ve ebeveynlerin renkleri son derece farklıdır. Boyları 13 cm'dir. Hobiciler arasında yaygın bir türdür. Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır.

Gıdalarını algler ve küçük omurgasız canlılar oluşturur. Mercan akvaryumları için mükemmeldir.Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Yumurtalar ve yavrular baba balık tarafından korunur. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.




  Neoglyphidodon oxyodon.


Bleeker, 1858.Bluestreak damselfish. Pasifik Okyanusunun batı bölgeleri, Filipinler, Endonezya.
Yaklaşık 4 metrelik derinliklerde kayalık bölgeleri mesken tutarlar.

Boyları 15 cm dir. Hobiciler arasında tanınmış bir türdür. Akvaryum lokallerinde sıkça rastlanırlar. Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır. Yavru renkleri siyah beden üzerine parlak mavi çizgilidir. Olgunlaşan balıklar tamamen siyah-kahve renge dönüşür. Gıdalarını algler ve küçük omurgasız canlılar oluşturur. Mercan akvaryumları için mükemmeldir.Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Yumurtalar ve yavrular baba balık tarafından korunur. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.



Neoglyphidodon polyacanthus.


Ogilby, 1889.Multispine damselfish. Batı Pasifik Okyanusu Avusturalya ve civar bölgeleri(Yeni Kaledonya).Tropik ve yarı tropik bölgelerde 2-30 metrelerde, kayalık bölgelerde küçük gruplar halinde yem araştırmaları yaparlar. Boyları 12 cm'dir.Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır. Fazla ısınan akvaryumlarda strese girebilirler, ısının verdiği stresi aşırı solumalarından anlayabilirsiniz. Olgunlaşan balıkların renkleri, siyah-gri bir tona dönüşür. Bölgeci ve sert karakterdedirler.Gıdalarını algler ve küçük omurgasız canlılar oluşturur. Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Yumurtalar ve yavrular baba balık tarafından korunur. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.

Neoglyphidodon thoracotaeniatus.

Fowler & Bean, 1928.Barhead damselfish. Pasifik Okyanusunun batı bölgeleri, Filipinler,Endonezya. Diğer akrabalarının aksine daha derin biyotoplar (10-45 metreler) yaşam alanlarıdır. Olgun balıklar 10-12 metrelik derinliklerde sürekli planktonları toplamakla meşguldürler. Boyları 13,5 cm'dir. Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır. Bakımları son derece kolaydır.Diğer Chromis türlerine göre biraz daha bölgeci ve kavgacı karakterdedirler, bilhassa olgun erkekler kendi boyutundaki, hatta daha büyük türdeki balıklara bile sert davranışlarda bulunulabilirler. Gıdalarını planktonlar ve ince algler oluşturur. Mercan akvaryumları için idealdirler. Küçük boyutlu olanları bazı kavgacı damsel türleriyle bir arada tutmamalısınız. Yumurtalara ve yavrulara erkekler bakıcılık yapar. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.




KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
Mergus Aquarien Atlas - Band -4,seite -738.
www.Fishbase.com.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder