Bu Blogda Ara

21 Aralık 2016 Çarşamba

Cephalopholis cruentata,Graysby grouper-Cephalopholis igarashiensis,Deepwater Neptune Grouper-Cephalopholis polleni,Harlequin Hind-Cephalopholis sonnerati,Tomato Hind grouper.


Cephalopholis’ler;Serranidae ’lerin diğer kalabalık grubunu oluştururlar.Bilinen 24 türü vardır.İçlerindeki ,en küçüğü-18 cm-en büyüğü ise 70 cm boyundadır.

Kafatasları sert kemiksi levhalarla kaplı gibidir. Sert görünümleri ve iri ağızları bir canavara yaraşır görünümdedir. Çeneleri son derece güçlüdür. Bazı türlerde ince törpü gibi dişler, bazılarında ise (Plectropomus) sivri köpeksi dişlerle silahlıdır. Yüzgeçler kalın yapıda ve donuktur. Üst ve anal yüzgeçlerinde her türde faklı sayıda ışınlı dikenler bulunur. Hareketli oynak ve büyük gözlere sahiptirler.Bu balıklar oldukça iri ve güçlü bedenlere sahip olduklarından,genelde şehir akvaryumlarına uygun türlerdir.

















Cephalopholis cruentata.

Lacepede,1802.Graysby grouper.Batı Atlantik okyanusu, Florida, Meksika körfezi, Bermuda, Karayib'ler, Brezilyaya kadar olan bölgeler yaşam alanlarıdır. Yaklaşık 3 metrelerden,160 metrelik derinliklere kadar inerler. Bazen mercan kayalıklarında, birçok kerelerde kumluk ve sazların bir arada olduğu yerlerde yan (gövdelerini yaslayarak) yatarak zaman geçirirler. Boyları 40-45 cm kadardır. Gizemli ve yalnız balıklardır. Gıdalarını balıklar, ıstakozlar, karidesler ve diğer kabuklu canlılar oluşturur. Doğal yaşam alanlarında kahverengi chromis balıklarını (C.multilinieta) yerler. Akvaryumları 500 litre kadar olmalıdır. Genel de kayalıkların aralarında gizlenerek yaşadıklarından akvaryumların da mağaralar ve holler oluşturmalısınız. Mercan akvaryumlarında karidesleri ve diğer küçük balıkları yediklerinden tavsiye edilmezler. Yemlemeyi gün aşırı yapmalısınız. Kendi boyutunda dayanıklı balıklarla tutulabilirler.




Cephalopholis igarashiensis.



Katayama,1957.Deepwater Neptune Grouper.
Pasifik Okyanusu, Filipinler, Japonya, Tayvan, Güney Çin denizi Bulunduğu bölgelerdir.
Boyları 43 cm kadardır. Derin biyotoplarda (80-250 metrelerde), kayalıkların ve uçurum gibi yarların aralarında yaşarlar. Pahalı bir tür olduğundan akvaryum hobicilerinde nadir görülürler. Renkleri son derece güzel ve çarpıdır. Akvaryumları 400 litre kadar olmalıdır. Aşırı aydınlatılmış akvaryumlarda stresli ve tedirgin olurlar. Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlardan hoşlanırlar. Kendi boyutuna yakın başka türlerle bir arada tutulabilirler (kendi türünde tek olmalı).


Büyük boyutlu akrabaları tarafından taciz edilebilirler. Büyük melek balıkları, Triger türleri, büyük boyutlu tang balıklarıyla bakılmaları mümkündür.
Mercan akvaryumlarında karidesleri ve küçük balıkları yiyebilirler. Genelde 2 günde bir yemlenmelidirler. Gıdalarının çoğunu balıklar oluşturur, ama aç kaldıklarında karidesleri ve küçük yengeçleri de yerler. Ortamları sağlandığında keyifle seyri olan balıklardır.


Cephalopholis panamensis.

Steindachner,1877.Pacific Graysby grouper. Pasifiğin Doğusu, Kaliforniya körfezinden Ekvator’a kadar olan bölgelerde, hatta Galapagos adaları civarlarında da görülmektedirler. Boyları 30 cm kadardır. Gıdalarını balıklar, ıstakozlar, karidesler ve diğer kabuklu canlılar oluşturur. Akvaryumları 400 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarında karidesleri ve küçük balıkları yiyebilirler. Genelde 2 günde bir yemlenmelidirler. Gizemli ve yalnız balıklardır. Doğal yaşam alanlarında loş ortamlarda avlanırlar. Bunlarda kayalıkların aralarında gizlenerek yaşadıklarından akvaryumların da mağaralar ve holler oluşturmalısınız.

Cephalopholis polleni.


Bleeker,1868.Harlequin Hind.Palyaço hind.
Hint-Pasifik Okyanusu, Doğu Afrika sahillerinden, Endonezya, Japonya’nın güneyine ve Avustralya ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Boyu 43 cm kadardır. Bu balıklarda güzel renklerinden dolayı aranılan özel türlerdir.

Çok derin biyotoplarda (35-120 metrelerde ) yaşarlar. Akvaryum lokallerinde nadir görülürler. Mercan kayalıklarında mağara gibi kovuklarda gizlenerek yaşarlar. Mağaralarında yarasalar gibi baş aşağı dururlar.Akvaryumları 450 litre kadar olmalıdır (tek bir balık için).Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlarda kendilerini güvende hissederler. Gün aşırı yemlenmeliler veya haftada 4-5 kez. Gıdalarının çoğunu balıklar oluşturur, ama aç kaldıklarında karidesleri ve küçük yengeçleri de yerler.

Cephalopholis sexmaculata.


Rüppel,1830.Sixblotch hind fish. 
Hint-Pasifik Okyanusu, Kızıl denizden Japonya’nın güneyine ve Avustralya ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır.6-140 metre derinliklerde mercan kayalıklarında yaşayan bir türdür. Boyları 50 cm kadardır. Gıdalarını balıklar ıstakozlar, karidesler ve diğer kabuklu canlılar oluşturur. Gizemli ve yalnız balıklardır. Akvaryumları 500 litre kadar olmalıdır. Oldukça iştahlı balıklardır. Akvaryumlarda kendi boyundaki balıklarla bir arada tutulmalılar (tek bir balık için). Mercan akvaryumlarında karidesleri ve küçük balıkları yiyebilirler, ama dalgıçlar bu balıkları sık sık temizleyici karidesler ile görüntülerler. Bunlarda kayalıkların aralarında gizlenerek yaşadıklarından akvaryumların da mağaralar ve holler oluşturmalısınız. Gün aşırı yemlenmeliler veya haftada 4-5 kez.

Cephalopholis sonnerati.



Valenciennes,1828.Tomato Hind grouper. Hint-Pasifik Okyanusu,Doğu Afrika sahillerinden, Endonezya, Japonya’nın güneyine ve Avustralya ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Boyu 57 cm kadardır. Cephalopholis’ler arasında geniş gövdeli olan tek türdür.10-150 metre derinliklerde mercan kayalıklarında yaşarlar. Kafa-yüz- morfolojileri iri ve sevimlidir.Önden bakıldığında ağız  yapılarının genişliğinden dolayı komiksi bir görüm kazanırlar. Gıdalarını balıklar, ıstakozlar, karidesler ve diğer kabuklu canlılar oluşturur. Akvaryumları 600 litre kadar olmalıdır (tek bir balık için).Mercan akvaryumlarında karidesleri ve küçük balıkları(aslında iri ağızlarıyla boyutunun yarısı balıklar da menüsüne dahildir) yiyebilirler. İştahlı balıklardır. Gün aşırı yemlenmeliler veya haftada 4-5 kez. Kendi boyutuna yakın başka türlerle bir arada tutulabilirler (kendi türünde tek olmalıdır.)



Cephalopholis urodeta.



Forster,1801.V-Tail grouper.
Hint-Pasifik Okyanusu, Japonya’nın güneyine, Fransız Polinezya'sı ve Avustralya'ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Genellikle 15-20 metrelik derinlikler de tek olarak yaşarlar. Boyları 28 cm kadar olur. Tip olarak Cephalopholis hemistiktos’a benzer. Kuyruk yüzgecindeki ters V şekli ayırt edici özelliğidir. Akvaryumları 300 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarında karidesleri ve küçük balıkları yiyebilirler. Kayalıkların aralarında gizlenerek yaşadıklarından akvaryumların da mağaralar ve holler oluşturmalısınız. Gün aşırı yemlenmeliler veya haftada 4-5 kez. Kendi boyutuna yakın başka türlerle bir arada tutulabilirler (kendi türünde tek olmalıdır.)


KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.

3 Aralık 2016 Cumartesi

Macropharyngodon-Leopard wrasses,Macropharyngodon geoffroy-Black spotted Wrasse-Macropharyngodon meleagris,

Wrasse-Labridae (Lapinagiller)

Rengârenk desenlerle süslenmiş bu balıkların hemen hepsi tropik ve yarı tropik denizlerde bulunurlar .
Dikenli yüzgeçliler(Acanthopherygii)ve levrekgillerin (percidae) yakın akrabaları olan bu balıkların yaklaşık 500 türü bilinmektedir. Türlerine göre beslenme biçimleri de değişmektedir. Bazı türler yumuşakçalar ve bitkiler, bazı türler kabuklu canlılar ve balıklarla beslenirler.

        Macropharyngodon-Leopard wrasses (leopar lapinler)




Bunlarda-LabridaeLapinagillerin (wrasse) Corinae grubuna girerler. Sadece 12 türü bilinmektedir. Bu türlerde dişi olarak doğarlar ve bazı türler yaklaşık 1 yıldan sonra erkekleşir. Erkeklerin harem yaşantıları vardır. Akvaryum dünyasında popüler türlerdir. Akvaryumları 250 litre kadar olmalıdır. Geceleri kum için de dinlendiklerinden kum kalınlığı da 10 cm olmalıdır. Akvaryumda sadece 1 erkek balık tutulabilir. Bakımları biraz zordur. Mercan akvaryumlarında veya canlı taşların bolca bulunduğu akvaryumlarda yaşama şansları artar. Günde birkaç kez yemlenmelidirler.


Macropharyngodon bipartitus bipartitus.

Smith, 1957.Rare wrasse. Hint Okyanusunun Batı bölgeleri, Afrika sahilleri, Kızıl Deniz.
Mercanların bulunduğu bölgelerde olgun erkek balık birkaç adet dişi balıkla beraberce yemlenirler. Harem yaşantıları vardır. Boyları yaklaşık 13 cm kadardır. Akvaryumları 250 litre kadar olmalıdır. Gıdalarını kumların ve kayaların içlerinde bulunan çok küçük canlılar oluşturur (foraminiferalar).Akvaryumlarda başarı şansının olması için akvaryumun olgunluğu en az 6 ay(veya daha fazla) kadar olmalıdır. Dış ülkelerde mercan akvaryumlarında 7 sene yaşatılanları vardır. Akşamları güvenlikleri için kumu oyarak içine girerler. Yemlenme problemleri bu türlerde çok sık görülür. Çoğu zaman aç kalarak (verilen yemi kabul etmeyerek) ölürler. Mercan akvaryumları için uygundurlar. Bu balıkları akvaryuma alıştırmak yavru evresinde kolaydır, olgun balıkları ortama alıştırmak daha zordur. Yavru halde akvaryuma konulan balıkların aralarından iri ve en dominant olanı bir süre sonra erkek olur ve haremin yönetimini ele alır. Bu balıklar yavru evresinde oldukça
sevimlidirler. (Bu türün Macropharyngodon bipartitus
marisrubri adında alt türü de vardır).

Macropharyngodon choati.


Randall, 1978.Choat Red Leopard Wrasse. Avusturalya, Büyük bariyer resifi ve civarlarındaki mercan ormanları yaşam alanlarını oluşturur.Boy 7,5 cm. Renk farklılığı yaşa ve cinsiyete göre değişmektedir. Akvaryumları 200 litre kadar olmalıdır. Gıdalarını kumların ve kayaların içlerinde bulunan çok küçük canlılar oluşturur (foraminiferalar). Verilen taze karides etlerini bazen kabul ederler.Akşamları güvenlikleri için kumu oyarak içine girerler.(Kum kalınlığı da 6-7 cm olmalıdır). Dayanıklı balıklar olmasına rağmen sık olarak solungaç kurtları bu balıklara musallat olur. Bu balıkları besleyebilmek için biraz deneneyim gerektirir.




Macropharyngodon geoffroy





Quoy & Gaimard, 1824.Potter's Leopard Wrasse.Havai ve Mikronezya adaları civarları. Boy 15cm kadar.Akvaryumları 300 litre kadar olmalıdır. Gıdalarını kumların ve kayaların içlerinde bulunan çok küçük canlılar gastropodlar oluşturur (foraminiferalar).Akşamları güvenlikleri için kumu oyarak içine girerler. Yemlenme problemleri bu türlerde çok sık görülür. Çoğu zaman aç kalarak (verilen yemi kabul etmeyerek) ölürler. Mercan akvaryumları için uygundurlar.



Macropharyngodon meleagris.

Valenciennes, 1839.Black spotted Wrasse. Doğu Hint-pasifik Okyanusu. Boyu 15 cm kadar olur. Hobiciler arasında en tanınmış leopar lapindir. Akvaryumları 250 litre kadar olmalıdır. Gıdalarını kumların ve kayaların içlerinde bulunan çok küçük canlılar oluşturur (foraminiferalar ve küçük amphipodlar ).Olgunlarını yeme alıştırmak zordur.


Grup halinde bir arada olan genç balıklar ise yem almada daha şanslıdırlar. Ezilerek taze karides etlerini yerler, ayrıca artemia larvalarınıda kabul ederler. Mercan akvaryumları için sorunsuzdurlar. Aynı akvaryumda erkekler şiddetli kavgalar yapabilirler, ama dişiler (5-6 adet) olarak sorunsuzca tutulabilirler. Bu nedenle akvaryumlarda bir erkek olarak barındırılmalılar.




KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.







17 Ekim 2016 Pazartesi

Pogonoperca punctata-Leaflip soapfish,Grammistes sexlineatus-Goldenstriped soapfish,Diploprion bifasciatum-Barred Soapfish.

Soapfish-grammistinae 'ler, Serranidae ’lerin diğer bir grubunu oluştururlar.30 kadar cinsi bilinmektedir. Strese girdiklerinde mukozalarından (ciltlerinden) grammistes denilen bir zehir salgılarlar.


Aulacocephalus temminckii.



Bleeker,1854.Goldribbon soapfish. Hint-Pasifik Okyanusu, Kızıl Deniz, Japonya'nın güneyi, Avustralya yaşadığı bölgelerdir. Tek bir cinsi bilinmektedir.20-250 metrelik derinliklerde kayalık ve mağaralık bölgeler yaşam alanlarıdır. Boyları 40 cm kadardır. Akvaryumları 400 litre kadar olmalıdır. Hobicilerde nadiren görülürler.

Mercan akvaryumlarında mercanlara zararı olmasa da vücudunun yarısı kadar olan akvaryum arkadaşlarını yutabilirler. Strese girdiklerinde mukozalarından grammistes denilen bir zehir salgılarlar. Bu zehir hassas balıklarda tehlikelidir. Haftada 4 kez yemlenmelidirler. Doğada gıdalarını balıklar ve karides gibi diğer kabuklu canlılar oluşturur. Not: Akvaryuma alıştırırken (kovada tek başlına olmalı) diğer balıklardan hariç tutunuz.

Belonoperca chabanaudi.



Fowler ve Bean,1930.Arrowhead soapfish.Ok Başlı Sabun Balığı. Hint-Pasifik Okyanusu.15 cm boyundadırlar. Genellikle tek başlarına 4-50 metre derinliklerde kayalıkların aralarında gizlenerek avlanırlar. Mükemmel balık avcılarıdırlar.2 tür olarak bilinir. Bunlarda grammistes toksinine sahiptirler.

Stres veya korku durumlarında bu zehri ortaya çıkarırlar. Akvaryumcularda nadiren görülürler. Akvaryuma ilk konulacağı zaman alıştırmak için tek başına ayrı bir kapta alıştırma yapılmalıdır. Geldiği torbanın içinde stresten dolayı zehir birikimi olabilir. Mercan akvaryumlarında karidesleri ve küçük balıkları yiyebilirler. Bulunduğu akvaryumlar 250 litre kadar olabilir. Mağaralık ve hollerden oluşan ortamlardan hoşlanırlar. Bakımları oldukça kolaydır. Hafta da 5 kere yemlenebilirler. En iyisi iri balıkların bulunduğu akvaryumlarda tutmak. Gıdalarını canlı balıklar ve karides tipi omurgasızlar teşkil eder. Taze balık ve karides etlerine alıştırdığınız takdirde sorunsuzca yaşarlar.

Belonoperca pylei.

Balwin ve Smith,1998.Orangespotted soapfish. Batı-Orta Pasifik Okyanusu. Boyları yaklaşık 6-7 cm kadardır. Hobicilerde nadiren rastlanır.

Oldukça iştahlı balıklardır. Akvaryumlarda kendi boyundaki balıklarla bir arada tutulmalı. Bulunduğu akvaryumlar 100 litre kadar olmalıdır. Loş ortamlardan hoşlanırlar. Akvaryum dekorunda mutlaka mağaramsı geçitler oluşturulmalıdır. Mercan akvaryumlarında karidesleri yediklerinden tercih edilmezler. Haftada 4-5 kez yemlenmelidirler.

Diploprion bifasciatum.

Cuvier,1828.Barred Soapfish- Bantlı Sabun balığı.Hint-Batı Pasifik Okyanusu, Japonya’nın güneyi, kuzeyi de dahil ve Avustralya ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Boyları 25 cm kadardır. Akvaryumcularda arasıra görülürler. Ciltlerinde grammistes zehiri bulunur. Korku ve stres durumunda zehir ortaya çıkar. Dışa doğru açılabilen büyük çeneleriyle avlarını şimşek hızıyla yutarlar. Derin biyotoplarda yaşarlar(1-100 metrelerde).Akvaryumlarda kendi boyutundaki balıklarla bir arada tutulabilirler. Dayanıklı ve sakin karakterde balıklardır.Akvaryumları en az 300 litre kadar olursa her hangi bir zehrin salınması durumunda avantaj sağlanabilir. Mercan akvaryumlarında karidesleri ve küçük balıkları yiyebilirler. Gün aşırı yemlenmeliler veya haftada 4-5 kez.Akvaryumlarında güçlü filtreler çalıştırılmalıdır Not: Akvaryuma alıştırırken diğer balıklardan hariç tutunuz. Geldiği torbanın içinde stresten dolayı zehir birikimi olabilir.

Diploprion drachi.

Roux-Esteve,1955.Yellowfin soapfish. Hint-Batı Pasifik Okyanusu, Kızıl Denizden, Maldivlere kadar olan bölgelerde görülürler. Diğer akrabasının aksine bunlar orta derinliklerde kayalık ve mağaralık bölgeleri mesken tutarlar. Boyları 15 cm kadardır.Akvaryum lokallerinde arasıra rastlanırlar. Akvaryumlarda kendi boyutundaki balıklarla bir arada tutulabilirler. Dayanıklı ve sakin karakterde balıklardır. Akvaryumları en az 300 litre kadar olmalıdır. Geniş ağızlarıyla mercan akvaryumlarında karidesleri ve küçük balıkları yiyebilirler. Gün aşırı yemlenmeliler veya haftada 4-5 kez. Akvaryumlarında güçlü filtreler çalıştırılmalıdır Not: Akvaryuma alıştırırken diğer balıklardan hariç tutunuz. Geldiği torbanın içinde stresten dolayı zehir birikimi olabilir.



Grammistes sexlineatus.


Thunberg,1792, Goldenstriped soapfish. 
Hint-Pasifik Okyanusu. Kızıl Denizden Japonya’nın güneyi ve Avustralya ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Genel de 1-30 metrelerde  mercan ormanlarının kayalıkları aralarında yaşarlar (130 metrelik derinliklerde de rastlanılırlar). Boyları 30 cm kadardır.  Küçükken gövdelerini boydan boya çizgiler kaplarken, bu çizgiler balık olgunlaştıkça bölünerek küçülürler. Gıdalarını balıklar ve kabuklu canlılar oluşturur. Akvaryum hobicilerinde sık görülürler. Ama buda diğer  akrabaları gibi büyük ve özel akvaryumlar gerektirir. Ciltlerinde grammistes zehir'i bulunur. Korku ve stres durumunda zehir ortaya çıkar. Dışa doğru açılabilen büyük çeneleriyle avlarını şimşek hızıyla yutarlar. Aşırı iştahlı balıklardır. Ağızlarına sığabilen balıkları yutarlar, buna kendi hemcinsleri de dahildir. Akvaryumları 300 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarında karidesleri ve küçük balıkları yiyebilirler. Genelde 2 günde bir yemlenmelidirler.




Pogonoperca punctata.


Valenciennes,1830.Leaflip soapfish. Yaprak dudaklı sabun balıkları olarak bilinirler. Doğal ortamlarında genellikle tek başlarına kayalıkların aralarında gizlenerek avlanırlar.
Hint-Pasifik Okyanusu.10-150 metrelik derinliklerdeki kayalık bölgeler yaşam alanlarıdır. Genç bireyler sığ 4-5 metreler de,lagunalarda yemlenirlerken, olgun bireyler 20 metre ve daha derin biyotoplarda bulunurlar.
Boyları 35 cm kadardır. Çenelerinin ucunda yaprak sapını andıran çıkıntıya sahiptirler. Mükemmel balık avcılarıdırlar, oburdurlar, aç kaldıklarında etleri zehirli olan balık türlerini bile yutarlar. Bunlarda grammistes toksinine sahiptirler. Stres veya korku durumlarında bu zehri ortaya çıkarırlar. Akvaryuma ilk konulacağı zaman alıştırmak için tek başına ayrı bir kapta alıştırma yapılmalıdır. Geldiği torbanın içinde stresten dolayı zehir birikimi olabilir. Mercan akvaryumlarında karidesleri ve küçük balıkları yiyebilirler. Bulunduğu akvaryumlar 400 litre kadar olabilir. Mağaralık ve hollerden oluşan ortamlardan hoşlanırlar. Bakımları oldukça kolaydır. Haftada 4 kere yemlenebilirler. Dikkat aşırı stres durumunda çıkardıkları toksin akvaryum arkadaşlarına zarar verebilir.


KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.










2 Ekim 2016 Pazar

Siganus (Lo)vulpinus,Fox face.Siganus uspae ,Bicolor foxface.Siganus unimaculatus,Blotched foxface.Siganus (Lo) magnificus



Tropik ve yarı tropikal bölgelerde yayılım gösterirler.30 kadar türü bilinmektedir. Tang balıklarıyla aynı ortamları paylaşırlar. Birçoğunun beslenme özellikleri tang balıklarıyla aynıdır. Gençler ve olgunlar genelde sürüler oluşturarak yem araştırmaları yaparlar. Bu cinsin arasında burun yapıları diğerlerinden uzunca olan 4 tür bulunmaktadır ve bu özelliklerinden dolayı (aynı ailede) Lo cins ismini almışlardır. Bu gruba dahil olan bütün türlerin üst yüzgeçlerindeki ışınlar tam bir zehir deposudur.

Bu zehir bazı türlerde alerjik reaksiyonlara ve iyileşmeyen yaralara sebep olmaktadır. Kepçeye alırken veya tutmak gerektiğinde mutlaka sert eldivenler giyilmelidir. Ülkemizde de bu gruptan iki tür bulunmaktadır. Süveyş kanalı açıldıktan sonra Kızıl Denizden Akdeniz’e girmişlerdir. Balıkçı tezgahlarında sokkan veya çarpan adı altında pazarlanırlar. Siganus rivulatus 25 cm. Siganus luridus-30 cm.



Siganus argenteus.


Quoy ve Gaimard,1825.
Streamlined spinefoot rabbitfish.

Bütün Hint-Pasifik okyanusunda, Kızıl denizden, Avustralya’nın Güney Bariyer Mercan kayalıklarına kadar olan bölgelerde 1-30 metrelerde sürüler (50-100 kadar) halinde bulunurlar. Boyları 40 cm ulaşır. Bu balıklardan elde edilen zehirli maddeler Çin tıbbında kullanılmaktadır. Balık marketlerinde yemek balığı olarak da satılmaktadır.


Bu balıkların gıdalarını çeşitli algler ve diğer mikro canlılar oluşturur. Renklerinin güzelliğinden dolayı büyük boyutlu şehir akvaryumlarında sergilenirler. Mercan akvaryumlarında boylarının iriliğinden dolayı pek tavsiye edilmezler. Çok sık yeme ihtiyaç duyduklarından günde en az 3 kez yemlenmelidirler. Gıdalarının çoğu bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Akvaryumlarda hemen her çeşit yemi severek tüketirler. Güçlü, dayanıklı balıklardır. Balık akvaryumlarında uzun süre sağlıklı bir şekilde yaşatılabilirler. Akvaryumlarının suyu iyi filtre edilmeli, çok sık yeme ihtiyaç duyduklarından dışkılamaları da ona göre olacaktır. Su değerlerine dikkat edilmelidir.

Üremeleri (doğada) Temmuz ve Ağustos aylarında yeni ay zamanları gerçekleşir. Çiftler binlerce yüzen yumurtayı ortama salarlar. Bu balıklar 8-9 cm boya kadar ön larva evresi geçirirler.

Siganus corallinus.

Valenciennes,1835-Schlegel,1852.
Blue-spotted spinefoot rabbitfish. Bütün Hint-Pasifik okyanusunda, Seyşel adalarından, Avustralya’nın güney Bariyer Mercan kayalıklarına kadar olan bölgelerde 3-30 metrelerde sürüler (50-100 kadar) halinde bulunurlar. Boyları maksimum 35 cm kadar olur, ama en çok yakalandıkları boylar 25cm dir. Mercan kayalıklarında daha çok Acropora türündeki mercanların civarlarında (alg yönünden zengin deniz otlarını yerler) yem araştırmaları yaparlar. Üst yüzgeçleri keskin ve zehirlidir. Mercan akvaryumlarında boylarının iriliğinden dolayı pek tavsiye edilmezler. Çok sık yeme ihtiyaç duyduklarından günde en az 3 kez yemlenmelidirler. Gıdalarının çoğu bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Akvaryumları 500 litre kadar olmalıdır. Eğer birden fazla konulacaksa akvaryumun boyutu daha da büyük olmalıdır. Akvaryumlarda oluşturulan mağaralık bölgeler bu utangaç balıkların çok hoşlarına gider. Doğal yaşam alanlarında deniz otlarının aralarına saklanma huyları vardır. Çok sık yeme ihtiyaç duyduklarından günde en az 3 kez yemlenmelidirler. Gıdalarının çoğu bitkisel ağırlıklı olmalıdır. 

Siganus guttatus.


Bloch,1787.Orange-spotted spinefoot rabbitfish.Bütün Hint-Pasifik okyanusunda, Seyşel adalarından, Malezya'ya, Filipinlerden Avustralya’nın güney Bariyer Mercan kayalıklarına kadar olan bölgelerde 25 metrelerde sürüler (10-50 kadar) halinde bulunurlar. Düşük tuzluluğa dayanıklı olduklarından çoğu kere nehir ağızlarında da yakalanırlar. Mangrov ormanlarında gençler ve olgun olmayan bireyler sık görülürler. Boyları 40 cm kadardır. Çoğunlukla loş, fazla aydınlık olmayan ortamlarda daha aktiftirler. Genellikle sakin karakterde balıklardır. Akvaryumları 500 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarında boylarının iriliğinden dolayı pek tavsiye edilmezler. Çok sık yeme ihtiyaç duyduklarından günde en az 3 kez yemlenmelidirler. Gıdalarının çoğu bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Güçlü ve dayanıklı balıklar olmalarına rağmen birçok kereler iç hastalıklara (bilhassa -dış parazite-protozoa tipi) yakalanıp ölürler. Bu balıklarında üst yüzgeçleri keskin ve zehirlidir.



Siganus javus.




Linnaeus,1766.
Streaked spinefoot rabbitfish.
 Bütün Hint-Pasifik okyanusunda, Seyşel adalarından, Malezya'ya, Filipinlerden, Japonya ya, Ryuku adalarından Papua’ya Avustralya’nın güney Bariyer Mercan kayalıklarına kadar olan bölgelerde 2-20 metrelerde sürüler (10-50 kadar) halinde bulunurlar.Boyları 50-53 cm kadar olmaktadır, ama çoğunlukla 25-30 cm boylarda yakalanırlar. Mangrov ormanlarından yarı tuzlu sulara hatta nehirlere bile girip yemlenirler. Sularının ısısı 25-28 derecelerdedir. Düşük tuza karşı dayanıklıdırlar. Beslenme zamanlarının dışında 5-6 metrelik sığ sulara girerler. Bu balıkların gıdalarının büyük bölümünü yumuşakçalar oluşturur. Küçük denizanalarını severek tüketirler. Akvaryumları 500 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarında boylarının iriliğinden dolayı pek tavsiye edilmezler. Güçlü ve dayanıklı balıklar olmalarına rağmen birçok kereler iç hastalıklara (Hexgium,dış parazit protozoa, -Pasifik kurt hastalığı tipi-) yakalanıp ölürler. Bu balıklarında üst yüzgeçleri keskin ve zehirlidir.

Siganus puellus.

Schlegel,1852.Masked Spinefoot Rabbitfish. 
Hint-Batı Pasifik okyanusunda Japonya ya, Ryuku adalarından Papua’ya Avustralya’nın güney Bariyer mercan kayalıklarına kadar olan bölgelerde 1-30 metrelerde sürüler (10-50 kadar) halinde bulunurlar. Boyları 35-38 cm kadar olmaktadır, ama çoğunlukla 25-30 cm boylarda yakalanırlar. Bu balıklarda mercan kayalıklarında daha çok Acropora türündeki mercanların civarlarında (alg yönünden zengin deniz otlarını yerler) yem araştırmaları yaparlar. Olgun bireylerin menüsünde çeşitli süngerler, tünicatler ve diğer yumuşak canlılar yer alır. Büyük balıklar bazen eşleşerek (çift olarak) gezerler. Akvaryumlarda bir çok yemi severek tüketirler. Bulundukları akvaryumlar 400 litre kadar olmalıdır. Aydınlık ve kayalarla dekore edilen akvaryumlardan hoşlanırlar. Mercan akvaryumlarında boylarının iriliğinden ve diğer yumuşakçalara zarar verebilmelerinden dolayı pek tavsiye edilmezler.
Üst yüzgeçleri keskin ve zehirlidir.



Siganus stellatus.








Forsskal,1775.Brown-Spinefoot Rabbitfish. Hint Okyanusu, Kızıl Deniz’den, doğu Afrika sahilleri ve Andaman Denizine kadar olan bölgelerde(5-30 metrelerde) yayılmışlardır. Boyları 40 cm kadardır.
Mangrov ormanlarından yarı tuzlu sulara nehir ağızlarına bile girip yemlenirler. Düşük tuza karşı dayanıklıdırlar. Bu balıkların Hint Okyanusunun Güney-Doğu bölgelerinde rengi koyu kahve olan bir alt türü daha bulunmaktadır. Olgun bireyler genelde eş olarak yemlenirken, gençler ve yarı olgunlar büyük sürüler halinde hareket ederler. Alg yönünden zengin bölgelerde deniz otlarını yerler. Gıdalarının çoğu bitkisel ağırlıklıdır. Akvaryumları 500 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumlarında boylarının iriliğinden dolayı pek tavsiye edilmezler. Üst lateral çizgisindeki oluklarda zehir kesecikleri bulunur. Dikenleri keskin ve acı vericidir.

Siganus virgatus.


Valenciennes,1835.Barhead Spinefoot Rabbitfish. Bütün Hint-Pasifik okyanusunda, Seyşel adalarından, Malezya ya, Filipinlerden, Avustralya’nın güney Bariyer Mercan kayalıklarına kadar olan tropikal  bölgelerde 1-20 metrelerde sürüler (10-20 kadar) halinde bulunurlar. Boyları 30 cm kadar olur. Mercan kayalıkları, Mangrov bataklıkları ve yarı acı sular ve hatta çamurlu bulanık sulara karşı bile dayanıklıdırlar. Doğal ortamlarında bu kadar güçlü olmasına rağmen akvaryumlarda gene de daha temiz sulara ihtiyaç duyarlar. Alg yönünden zengin bölgelerde deniz otlarını ve küçük yumuşakçaları da yerler. Yavru haldeyken tamamen tatlı suların yer aldığı bölgelerde de yakalanırlar. Düşük tuza karşı dayanıklıdırlar. Bulundukları akvaryumlar 400 litre kadar olmalıdır. Aydınlık ve kayalarla dekore edilen akvaryumlardan hoşlanırlar. Çok sık yeme ihtiyaç duyduklarından günde en az 3 kez yemlenmelidirler. Gıdalarının çoğu bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Mercan akvaryumlarına pek tavsiye edilmezler. Akvaryumlarda hemen her çeşit yemi severek tüketirler. Bu balıklarında üst yüzgeçleri keskin ve zehirlidir.





Siganus (Lo) magnificus.


Burgess,1977.Magnificent Rabbitfish.        
Doğu Hint Okyanusunda Andaman adaları ve Kristmas adaları civarları yaşam alanlarıdır. Boyları 22-24 cm veya biraz daha büyük olabilir. Burunları diğer akrabalarından uzundur. Hobicilerde Tilki suratlılar olarak bilinirler. Mercan kayalıklarına kadar olan bölgelerde 2-30 metrelerde gençler sürüler (10-50 kadar) halinde, olgunlar ise genelde çift olarak yemlenirler. Sakin karakterde balıklardır. Akvaryumları en az 250-300 litre kadar olmalıdır. Aydınlık ve kayalarla dekore edilmiş akvaryumlardan hoşlanırlar. Doğal yaşam alanlarında çok ince saç algleri, yapraksı bitkiler, bazı yumuşakçalarla beslenmelerine karşılık, akvaryum ortamında karışık kaliteli yemlere hayır demezler. Günde en az 3 kez beslenmeleri gerekir. Karınlarında hafif şişkinlik olması önemlidir. Mercan akvaryumları için önerilmezler. Bazen yumuşak mercanları rahatsız edebilirler. Bu balıklarında üst yüzgeçleri keskin ve zehirlidir, ama insan sağlığı açısından diğer akrabalarına göre zararsızdırlar. Dayanıklı balıklardır. Akvaryum suyunun kalitesizleşmesi bu balıklarda da problem yaratır. Sağlıksız balıkların sırtlarında zayıflık görülür.

Siganus unimaculatus.

Evermann ve Seale,1907.Blotched foxface.
Tüm Batı Pasifik, Ryuku adası, Filipinler, Avustralya'nın Kuzey Batı sahilleri yaşam alanlarıdır. Boyları 20 cm veya biraz daha büyük olabilir. Üst yüzgecinin dikenleri, kalın keskin ve zehirlidir. Mercan kayalıklarına kadar olan tropikal  bölgelerde 1-30 metrelerde gençler sürüler(100-250 kadar) halinde olgunlar ise genelde çift olarak yemlenirler. Kuyruk yüzgecine yakın sırtında siyah bir benek bulunur. Kaliteli pul yemlerin dışında  yeşilliklere de yer vermelisiniz. Alıştırıldığı takdirde brokoli, bezelye ve marul parçalarını mükemmel tüketirler, mutlaka spirulina katkılı yemler verilmelidir. Günde en az 3 kez beslenmeleri gerekir. Akvaryumları en az 250-300 litre kadar olmalıdır. Aydınlık ve kayalarla dekore edilmiş akvaryumlardan hoşlanırlar.

Siganus uspae veya uspi.

Gawel ve Woodland,1974.
Bicolor foxface.
Tüm Batı Pasifik, Fiji adasının yerel balığıdır. Mercan kayalıklarına kadar olan bölgelerde 3-30 metrelerde gençler sürüler (10-50 kadar) halinde, olgunlar ise genelde çift olarak yemlenirler. Boyları 25 cm kadar olur. Üst yüzgecinin dikenleri, kalın keskin ve zehirlidir. Vücutlarının yarıya yakın kısmı morumsu kahverengindedir. Çoğunlukla sakin karakterde ve utangaç balıklardır. Akvaryum ortamına alıştırmak bazen sorun yaratabilir. Bilhassa uzun süren yem almamaları güçten düşmelerine yol açar. Alıştırmak için akvaryumlarında mutlaka Caulerpa türevi bitkiler olmalıdır. Alıştırıldığı takdirde brokoli, bezelye ve marul parçalarını mükemmel tüketirler, mutlaka spirulina katkılı yemler verilmelidir. Günde en az 3 kez beslenmeleri gerekir. Akvaryumları en az 250-300 litre kadar olmalıdır. Aydınlık ve kayalarla dekore edilmiş akvaryumlardan hoşlanırlar. Diğer bütün özellikleri akrabalarıyla aynıdır.



Siganus (Lo)vulpinus.




Schlegel ve Müller,1844.Fox face. Tüm Batı Pasifik, Ryuku adası, Filipinler, Avustralya nın Kuzey Batı sahilleri yaşam alanlarıdır.Mercan kayalıklarına kadar olan tropikal  bölgelerde 1-30 metrelerde gençler ve yarı olgun balıklar sürüler (100-250 kadar) halinde olgunlar ise genelde çift olarak yemlenirler. Boyları 25 cm veya biraz daha büyük olabilir. Üst yüzgecinin dikenleri, kalın, keskin ve zehirlidir. Mercan akvaryumları için önerilmezler. Bazen yumuşak mercanları rahatsız edebilirler. Hobiciler arasında en sık rastlanan türlerdir. Günde en az 3 kez beslenmeleri gerekir. Karınlarında hafif şişkinlik olması önemlidir. Aydınlık ve kayalarla dekore edilmiş akvaryumlardan hoşlanırlar. Diğer bütün özellikleri akrabalarıyla aynıdır.



KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.