Bu Blogda Ara

17 Ocak 2017 Salı

Anampses caeruleopunctatus,Blue spotted Wrasse-Anampses chrysocephalus


Anampses’ler.

Wrasse-Lapinagil-(Corinae) ailesinin bu cinslerinin 12 türü bilinmektedir. Bunların birçoğu renklerinin güzelliği, sakin karakterde oluşları nedeniyle hobicilerin akvaryumlarında yer alırlar. Üst çeneleri alt çenelerinden ileride olup, küçük koparıcı dişlere sahiptirler. Dişiler ve olgun olmayan genç bireylerin gövdelerinde çiller ve beyaz benekler hakimdir. Erkek balıklar ise türlerine göre genellikle mavi renklere bürünürler.

Bazı türlerde içlerinden en baskın olanı erkeğe dönüşür( harem hayatı yaşarlar).Akvaryumlarında kum derinliği en az 5-8 cm olmalıdır(ince kum kullanılmalı).Bu türler genel olarak sadece balık akvaryumlarına uygundurlar. Mercanları ve diğer omurgasız canlıları rahatsız edebilirler.



Anampses caeruleopunctatus.


Mavi Tamarin veya Blue spotted Wrasse. Rüppell, 1829.Hint-Pasifik Okyanusunun hemen her bölgesine yayılmışlardır. Kızıl Denizden, Japonya sahillerine kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Yaklaşık 3-30 metrelerde kayalık bölgeler yaşam alanlarını oluşturur.  Boyları 40 cm kadardır. Dişiler ve olgun olmayan genç bireylerin gövdelerinde açık mavi benekler hakimdir. Erkek balıklar geliştikçe mavi benekler kaybolarak tamamen mavi renge dönüşür. Akvaryumcularda nadir görülürler.Akvaryumları 400 litre kadar olmalıdır. Son derece temiz ve kimyasal kirleticilerden arınmış sulara ihtiyaç duyarlar. Mercan akvaryumlarında fan kurtlarını, küçük kabukluları ve tridacna ları didiklerler. Yeme alıştırmak zordur. Canlı yeme ihtiyaç duyarlar(artemia larvaları). Gıdalarının çoğunu küçük karidesler oluşturur. Akvaryumunda mutlaka amfipot türü canlılar barındırılmalıdır. Bazen aç kalarak ölebilirler. Geceleri (veya bazı türlerde saat 20.00 den sonra ) kumun içine girerek dinlenmeye geçerler. Sabah aydınlanmadan sonra kumdan çıkarak yem araştırmalarına kaldıkları yerden devam ederler.




Anampses chrysocephalus.

Red tail Wrasse-Kırmızı kuyruklu lapin. Randall, 1958.Pasifik Okyanusu, Havai civarları. Boyu 17 cm kadardır. Dişiler ve olgun olmayan genç bireylerin gövdelerinde açık beyaz benekler hakimdir, kuyruk yüzgeci kırmızıdır. Erkek balıklar geliştikçe beyaz benekler kaybolarak tamamen kahve-kırmızı renge dönüşür. Kafasında fosforlu mavi benekler oluşur. Akvaryumları 250 litre kadar olmalıdır. Son derece temiz ve kimyasal kirleticilerden arınmış sulara ihtiyaç duyarlar.Mercan akvaryumlarında fan kurtlarını, küçük kabukluları ve tridacna ları didiklerler. Akvaryumlarda dişi formda olanlardan 3-5 adet tutulabilir. Bir erkeğin yanında ise 2 dişi balık olmalıdır.

Bu türleri de yeme alıştırmak zordur. Canlı yemlere ihtiyaç duyarlar (artemia larvaları). Yeni konulan balıklar yem almazlar, akvaryumunda mutlaka amfipot türü canlılar barındırılmalıdır. Diğer özellikleri aynen Anampses caeruleopunctatus’a benzer.


Anampses elegans.

Ogilby, 1889.Elegant Wrasse. Güney Batı Pasifik Okyanusu, Avusturalya, Yeni Zelanda. Boyları 30 cm kadardır. Bu balıklar 2-30 metrelik derinliklerde mercanların bulunduğu bölgelerde 30-80 kadar gruplar oluşturarak yem araştırmaları yaparlar. Dişi birey olarak 3-4 adet olarak akvaryumlarda bakılabilirler. İçlerinden en baskın olanı erkeğe dönüşür( harem hayatı yaşarlar).Erkek balıkların olgunlaştıktan sonraki renkleri muhteşemdir. Akvaryumcularda nadir görülürler.
Akvaryumları 300 litre kadar olmalıdır. Son derece temiz ve kimyasal kirleticilerden arınmış sulara ihtiyaç duyarlar. Mercan akvaryumlarında fan kurtlarını, küçük kabukluları ve tridacna ları didiklerler. Yeme alıştırmak zordur. Canlı yeme ihtiyaç duyarlar. Gıdalarının çoğunu küçük karidesler oluşturur. Akvaryumunda mutlaka amfipot türü canlılar barındırılmalıdır. Bazen aç kalarak ölebilirler. Geceleri (veya bazı türlerde saat 20.00 den sonra ) kumun içine girerek dinlenmeye geçerler. Sabah aydınlanmadan sonra kumdan çıkarak yem araştırmalarına kaldıkları yerden devam ederler.

Anampses femininus.

Randall, 1972.Blue-striped tamarin,Mavi çizgili sarı Tamarin. Pasifik Okyanusu, Avusturalya.Yaklaşık 10-30 metrelik derinlerde mercan kayalıkları aralarında 3-5 adet olarak (genelde dişiler ve genç bireyler) yem araştırmaları yaparlar. Olgun erkek balıklar bulundukları alana sahip çıkarak, diğer erkek balıklara karşı korurlar. Aydınlık ve kumlu, kayalık ortamlardan hoşlanırlar. Dişi birey olarak 3-4 adet olarak akvaryumlarda bakılabilirler. İçlerinden en baskın olanı erkeğe dönüşür( harem hayatı yaşarlar) Boyları 20 cm kadardır. Çoğu zaman yem almayarak açlıktan ölürler. Bu nedenle akvaryum ortamı eski, olgunlaşmış ve küçük kabuklu canlılardan bolca bulunmalıdır. Mercan akvaryumlarında fan kurtlarını, küçük kabukluları ve tridacna'ları didiklerler. Akvaryumları 250 litre kadar olmalıdır. Akvaryumcularda nadir görülürler.


Anampses lennardi.



Scott, 1959.Blue line Wrasse. Doğu Hint Okyanusu ve Avustralya'nın batı sahilleri.10-20 metrelik derinliklerde, kayalık ve kumluk alanların birlikte bulundukları bölgeler yaşam alanlarıdır. Olgunlaşan balıklar tek veya çift olarak yüzerler. Boyları 28 cm kadardır. Renkleri çok az değişikliğe uğrar. mercan kayalıklarında bazen tek olarak, çoğu kez çift olarak yemlenirler. Akvaryumları 300 litre kadar olmalıdır. Geceleri dinlenmek veya gizlenmek için kumların içine girerler. Bu nedenle akvaryumda kum kalınlığı en az 5 cm kadar olmalıdır. Canlı yeme ihtiyaç duyarlar. Gıdalarının çoğunu küçük karidesler,midyeler,küçük yengeçler oluşturur. 

Anampses lineatus.



Randall, 1972.Lined Wrasse. Hint Okyanusunun hemen her bölgesine yayılmışlardır. Kızıl Denizden, Endonezya ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Boyları 13 cm kadardır. Yaklaşık 20-40 metre derinliklerde mercan kayalıklarında bazen tek olarak. çoğu kez küçük sürüler oluşturarak yemlenirler. Her bir sürüde 1 dominant erkek balık bulunur. Gıdalarını küçük kabuklular oluşturur. Bu balıkları uzun süre sorunsuz olarak yaşatabilmek için mutlaka canlı yemleme yapılmalıdır. Aydınlık ve kumlu, kayalık ortamlardan hoşlanırlar.  Çoğu zaman yem almayarak açlıktan ölürler. Bu nedenle akvaryum ortamı eski, olgunlaşmış ve küçük kabuklu canlılardan bolca bulunmalıdır. Mercan akvaryumlarında fan kurtlarını, küçük kabukluları ve tridacna'ları didiklerler. Akvaryumları 200 litre kadar olmalıdır.



Anampses melanurus.

Bleeker, 1857.White-spot Wrasse. Pasifik Okyanusunun hemen her bölgesine yayılmışlardır.15-40 metrelik derinliklerde küçük sürüler oluşturarak yemlenirler. Boyları 12 cm kadardır. Aydınlık ve kumlu, kayalık ortamlardan hoşlanırlar.  Çoğu zaman yem almayarak açlıktan ölürler. Bu nedenle akvaryum ortamı eski, olgunlaşmış ve küçük kabuklu canlılardan bolca bulunmalıdır. Mercan akvaryumlarında fan kurtlarını, küçük kabukluları ve tridacna'ları didiklerler. Akvaryumları 200 litre kadar olmalıdır.

Anampses meleagrides.

Valenciennes, 1840.Spotted Wrasse.Hint -Pasifik Okyanusunun hemen her bölgesine yayılmışlardır( Kızıl Denizden, Japonya sahillerine, kadar geniş bir alan).3-60 metrelik derinlikler de mercan okyanuslarının aralarında küçük sürüler oluşturarak yem araştırmaları yaparlar. Erkek balıklar olgunlaştıktan sonra tek başlarına bazen de eş olarak yüzerler. 22 cm kadar bir boya ulaşabilirler. Akvaryumları 200 litre kadar olmalıdır. Aydınlık ve kumlu, kayalık ortamlardan hoşlanırlar. Çoğu zaman yem almayarak açlıktan ölürler. Bu nedenle akvaryum ortamı eski, olgunlaşmış ve küçük kabuklu canlılardan bolca bulunmalıdır. Mercan akvaryumlarında fan kurtlarını, küçük kabukluları ve tridacna'ları didiklerler. Canlı artemialar ile beslemek mümkündür.Bu türler de, geceleri dinlenmek veya gizlenmek için kumların içine girerler. Bu nedenle akvaryumda kum kalınlığı en az 5 cm kadar olmalıdır.







KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.