Bu Blogda Ara

29 Ağustos 2016 Pazartesi

Neoglyphidodon nigroris,Cross's Damselfish,BlackDamselfish,Black and Gold chromis,Bluestreak damselfish,

Neoglyphidodon,lar.

Pomacentridae lerin, Pomacentrinae grubuna girerler. 8 türü bilinmektedir. Hobiciler arasında bir kaç türü tanınmıştır. Yavru haldeyken son derece renkli ve güzel olan bu balıklar, olgunlaştıkça renkleri koyu gri-kahverengi tonlara bürünür. Bakımları son derece kolaydır.

Neoglyphidodon crossi.

Allen, 1991.
Cross's Damselfish. Pasifik Okyanusunun batı bölgeleri, Filipinler, Papua Yeni Gine, Sulawesi. Boyları 10-13 cm dir. Kayalık ve mercanların bulundukları 1-12 metrelik derinliklerde yaşarlar. Genellikle yalnız ve saklanmayı tercih eden balıklardır. Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır. Akvaryum ortamında diğerleri gibi kavgacı olmayıp (kendi türleri hariç) bölge tutarlar. Mercan akvaryumları için mükemmeldir. Olgun bireylerin renkleri griye dönüşür, küçük mavi benekleri ve mavi çizgisi kaybolacak derecede azalır. Gıdalarını algler ve küçük omurgasız canlılar oluşturur. Yumurtaların bakımını erkek balıklar üstlenir. Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.

Neoglyphidodon melas.


Cuvier, 1830.BlackDamselfish. Hint-Pasifik Okyanusu, Afrika sahillerinden, Güney Japonya ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Boyları 16-18 cm dir. Genellikle geyik boynuzu (acropora)mercanların bulunduğu bölgelerde yaşarlar. Yavrular ise kayalıklar ve yumuşak mercanların bulunduğu bölgeleri mesken tutarlar, hatta bazı yavrular tridacnia türü dev istiridyelerin civarlarında yuvalanırlar, onların çıkardığı dışkılarla beslenirler. Akvaryumları 250-300 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumları (sert veya yumuşak mercanlar)için problemsizdir. Olgunlaştıkça renkleri koyu griye dönüşür. Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Maksimum boya ulaştıklarında bölgeci ve geçimsiz olurlar. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.

Neoglyphidodon nigroris.

Cuvier, 1830.Black and Gold chromis
Hint-Pasifik Okyanusu. Boyları 13 cm dir. Hobiciler arasında tanınmış türlerdir. Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır. Gıdalarını algler ve küçük omurgasız canlılar oluşturur. Mercan akvaryumları (sert veya yumuşak mercanlar)için problemsizdir. Bu türler de doğal yaşam alanlarında mercan kayalıkları çevresinde gruplar oluşturup, mercanların aralarından bir içeri bir dışarı çıkıp kovalaşıp dururlar. Bölgeci, bulundukları yerin hâkimiyetini üstlenmiş, savunmacı ve inatçıdırlar.

Kendi aralarında sürekli kovalamalar, ısırmalar gibi davranışlarda sahiplenici güdüleri sonucu ortaya çıkan özellikleridir. Kayalık ve mağaralardan oluşturulan bölgeler onlar için ideal yuvalıklardır. Olgunlaştıkça renkleri değişime uğrar, gövdesinin ön kısmı gri renge dönüşür. Yumurtaların bakımını erkek balıklar üstlenir(yumurtalar açıldıktan sonra ilgilenmeyi bırakırlar).Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Maksimum boya ulaştıklarında bölgeci ve geçimsiz olurlar. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.


Neoglyphidodon oxyodon.


Bleeker, 1858.Bluestreak damselfish. Pasifik Okyanusunun batı bölgeleri,Filipinler,Endonezya. Boyları 15 cm dir. Hobiciler arasında tanınmış bir türdür. Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır. Yavru renkleri siyah beden üzerine parlak mavi çizgilidir. Olgunlaşan balıklar tamamen siyah-kahve renge dönüşür. Gıdalarını algler ve küçük omurgasız canlılar oluşturur. Mercan akvaryumları için mükemmeldir. Diğer akrabalarına göre biraz daha sakindir. Yumurtaların bakımını erkek balıklar üstlenir(yumurtalar açıldıktan sonra ilgilenmeyi bırakırlar).Dayanıklı ve güçlü balıklardır.Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler.


Neoglyphidodon polyacanthus.


Ogilby, 1889.Multispine Damselfish. Batı Pasifik Okyanusu Avusturalya ve civar bölgeleri. Tropik ve yarı tropik bölgelerde,2-30 metrelik derinliklerde yaşarlar. Kayalık ve mağaralık bölgeler hoşlandıkları alanlardır.  Boyları 12 cm kadardır. Akvaryumları 150-200 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumları (sert veya yumuşak mercanlar)için problemsizdir. Akvaryum hobicilerinde nadiren görülürler. Olgunlaştıkça renkleri koyu griye dönüşür. Gıdalarını algler ve küçük omurgasız canlılar oluşturur. Yumurtaların bakımını erkek balıklar üstlenir. Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir. Dayanıklı ve güçlü balıklardır.



Neoglyphidodon thoracotaeniatus.

Fowler & Bean, 1928.Barhead Damselfish. Pasifik Okyanusunun batı bölgeleri, Filipinler,Endonezya. Kayalıklar ve mercanların bulundukları 10-40 metrelik derinliklerde küçük sürüler halinde yaşarlar. Olgun bireyler suyun yukarı kesimlerinde planktonik canlıları toplarlar. Boyları 10 cm dir. Akvaryumları 100-150 litre kadar olmalıdır. Mercan akvaryumları (sert veya yumuşak mercanlar)için problemsizdir. Gıdalarını algler ve küçük omurgasız canlılar oluşturur. Yumurtaların bakımını erkek balıklar üstlenir. Akvaryumlarda hemen bütün çeşitli yemleri severek tüketirler. Günde 2 kez yemlenmeleri gerekir.

KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY


SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.









23 Ağustos 2016 Salı

Platax batavianus,Humpack Batfish,Golden Batfish,Orbic Batfish,Pinnate Batfish,Longfin Batfish.

Ephippidae-Yarasa Balıkları




Ephippidae, ailesinin bu geniş gövdeli balıkları yaklaşık 9 cins ve 15 türle tanınırlar. Bu balıklar tropikal Hint-Pasifik ve Batı Atlantik okyanuslarında sürüler oluşturarak yüzerler. Akvaryum hobisinde en tanınmışları şüphesiz Platax’lardır. Hobiciler arasında yarasa balıkları ismiyle bilinirler. Bu balıkların hemen hepsi iri boyutlu olduklarından geniş, büyük akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Ağız yapıları orta büyüklükte, alt çeneler ileriye doğru kıvrımlı olup çenelerinde ince fırçamsı kıl-tip dişler(Platax’ larda üççatallı dişler) bulunur. Bu 8 cinse ait olanlar; Chaetodipterus, Ephippus, Platax, Parapsettus, Proteracanthus, Rhinoprenes, Tripteredon, Zabidius’dur.


Sürüler halinde gezmekten hoşlanırlar. Doğal ortamlarında omurgasız canlılarla beslendiklerinden mercan akvaryumları için uygun değillerdir. Akvaryumları yüksek, eni de geniş olmalıdır. Gençlik dönemlerinde, stresli ortamlarda arasıra beyaz benek gibi parazitlere yakalanırlar. Saldırgan ve bölgeci karakter de olmadıklarından munis türler ile bir arada tutulabilirler.Bu balıkları (gençken) Pufferlar ve triger türü yüzgeç koparan balıklarla bir arada tutmamak gerekir.




Platax batavianus.



Cuvier,1831.Humpack Batfish.Hint ve Batı Pasifik Okyanusu, Madagaskar dan Endonezya’ya kadar olan bölgeler yaşam alanlarıdır. 65 cm kadar olurlar. Yavru haldeyken yaşamlarını sığ sularda veya mangrov bataklıklarında güvenli ortamlarda geçirirler. Platax türlerinin larval halleriyle olgunluk evreleri tamamen farklıdır. Yavruları tıpkı çürümüş veya kopmuş yaprakları andırırlar(veya taklit ederler). Olgun balıklar bazen yalnız birçok kerelerde açıklarda küçük sürüler halinde yüzerler.


Büyük boyutlarından dolayı akvaryumları en az 1000 litre kadar olmalıdır. Gıdalarının çoğunu omurgasız canlılar oluşturur. Bu nedenle mercan akvaryumları için tercih edilmezler. Fakat yavruların yaşatılabilmesi içinde yumuşak mercanların yer aldığı akvaryumlar önerilir.
Yavru balıklar Button mercanları, mükemmel tüketirler. Bu nedenle yavru haldeyken yaşatılmaları zordur. Olgun bireylere de sık aralıklılarla plankton türü (artemia larvaları) verilmelidir. Ortama alışan olgun balıklar bir süre sonra bir çok yemi severek tüketirler. Akvaryumlarda kendi boyutuna yakın balıklarla bir arada tutulabilirler.

Akvaryumun suyu hızla kirleneceğinden güçlü biyolojik filtreler gerekmektedir. Suyun kalitesizliği diğer türlerde olduğu gibi bu balıkları da etkiler.










Platax boersii.



Bleeker,1852.Golden Batfish. Batı Hint Okyanusu ve Pasifik, Endonezya takımadaları, Yeni Gine, Filipinlere kadar olan bölgeler yaşam alanlarıdır Boyları 40 cm kadar olur. Akvaryum hobicilerin de pek rastlanılmazlar. Olgun bireyler geniş çapta sürüler halinde yemlenirler. Yavrular ise diplerde mercan kayalıkları aralarında yumuşak mercanlar ve diğer küçük omurgasızlarla beslenirler. Akvaryumları 650 litre kadar olmalıdır. Son derece temiz sular bu balıklar içinde geçerlidir. Bu balıkların diğer bütün özellikleri, Platax batavianus.’a benzer.

Platax orbicularis.


Forsskal,1775.Orbic Batfish. Bütün Hint-Pasifik Okyanusu yaşam alanlarıdır. Boyları 55 cm kadar olur. Akvaryum hobicilerin de ara sıra görülürler. Yavru evreleri bu balığı tanımayanlar için son derece çekici ve caziptir. Olgunlaşan büyük balıklar ise yanda ki fotoğrafta olduğu  gibidir. Bu balık türleri inanılmaz derecede başkalaşım geçirirler.











Olgun bireylerin göğüsleri koyu ve kuyruk yüzgeçleri sarımsı renktedir. Yavru haldeyken yaşamlarını sığ sularda veya mangrov bataklıklarında gizlenme yaparak geçirirler. Bu balıkları da yavru haldeyken akvaryuma kolay uyum sağlaması açısından basit yumuşak mercan türleriyle alıştırmak gerekebilir. Bunlarda Button mercanları, mükemmel tüketirler. Akvaryumları 700 (tek bir balık için)litre kadar olmalıdır. Genelde sakin balıklardır. Bu balıkları gençken Pufferlar ve triger türü yüzgeç koparan balıklarla bir arada tutmamak gerekir. Çok kısa sürede bakıcısının elinden bile yem alırlar. Eğer ortamları istenildiği gibi sağlanırsa uzun süre sorunsuzca yaşarlar.

Platax pinnatus.

Linnaeus,1758.Pinnate Batfish.Batı Pasifik, Ryuku Adası civarları da dahil olmak üzere Avustralya ya kadar olan bölgeler. Hint Okyanusunda görülmezler. Boyları 45 cm kadar olur. Yavru haldeyken akvaryum ortamına alışması en zor olan türdür. Yem alması son derece güçtür.Kondüsyon kazanmaları için, vitaminli suda bekletilmiş artemia larvaları, karides eti, beyaz balık eti v.s. verilmelidir.

Çoğu zaman yaşamları çok kısa sürer. Akvaryumları 700 litre kadar olmalıdır. Yavrular son derece çekici ve enteresandırlar. Bu gurubun balıkları da aslında günde 3 kez yeme ihtiyaç duyarlar. Mercanları yiyecek olarak gördüklerinden, mercan akvaryumları için tavsiye edilmezler. Bilhassa yumuşak mercanlar,button koralleri yiyebilirler. Bu balıkları beslemek isteyenlerin belli bir tecrübeye sahip olması gerekir. Balıklar çoğu kez yem almayarak açlıktan ölürler. Doğal yaşam alanlarında denizanaları, anemonlar ve türevlerini, küçük omurgasızları tüketirler. Olgunlaşınca ailenin diğer türlerinde olduğu gibi başkalaşım geçirerek farklı renge ve bedene sahip olurlar. Son derece temiz sular bu balıklar içinde geçerlidir. Bu balıkların diğer bütün özellikleri, Platax batavianus.’a benzer.

Platax teira.

Forsskal,1775.Longfin Batfish.Batı Hint Okyanusu ve Pasifik, Endonezya takımadaları, Yeni Gine, Filipinlere kadar olan bölgeler yaşam alanlarıdır,60 cm kadar olurlar. Bu balıklarda yavruyken son derece gösterişlidirler. Olgunlaşan balıkların renkleri giderek açılmaya başlar kurşuni gri renge dönüşür. Akvaryumları 600 litre kadar olmalıdır. Bu balık hakkında da söyleyeceklerim diğer akrabalarından pek farklı değildir. Sadece Platax pinnatus’dan akvaryuma uyum sağlaması açısından daha mukavemetlidirler. Olgunlaşan balıklar hassas mercan türlerini ve diğer omurgasız canlıları yerler. Akvaryum ortamına alıştıklarında bakıcısının elinden yem alırlar. Uzun ve gösterişli yüzgeçleriyle ihtişamlıdırlar. Yavru dönemlerinde biraz hassastırlar, bu nedenle vitaminli suda bekletilmiş artemia larvaları, karides eti, beyaz balık eti v.s. verilmelidir. Diğer bütün özellikleri akrabalarına benzer.


KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY

SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.

















16 Ağustos 2016 Salı

Dottybacks,Carpet Eel Bleny,Red Dottyback.,Lined Dottyback,Spotfin Dottyback,Oblique line dottyback,


Pseudochromidae.Dottybacks.


Levrekgiller (Perceidae) ailesinin Pseudochromidae, takımına dahildirler.152 türü bilinmektedir Bunlarda kendi aralarında 21 ayrı gruba ayrılmıştır. En büyükleri 50 cm kadardır. İrili ufaklı olarak tropik ve yarı tropik bütün denizlere yayılmış çeşitli varyeteleri bulunur. Diğer levrek (ana grup) yumurtalarını saçarak üreme davranışı sergilerken, bu türler yumurtalarını substrata (kayalara v.s) dizerler. Bu türlerde, deniz akvaryumlarına yeni başlayan hobicilerin ilk besledikleri balıkların (bazı türleri hariç) başında gelirler. Hemen her akvaryumcuda kolayca (popüler türleri) bulunmaları, özellikle küçük ve basit akvaryumlara uygunlukları, eğlenceli ve bakımlarının kolaylığı nedeniyle tercih edilirler. Hermafrodittirler(Çift cinsiyet).Dişi ve erkeklerin renkleri aynıdır. Erkek balıklar dişilerden 1-2 cm daha iridirler. Bazı türleri saldırgan ve huysuz karaktere sahiptirler. Bölgeci, bulundukları yerin hâkimiyetini üstlenmiş, savunmacı ve inatçıdırlar. Kayalık ve mağaralardan oluşturulan bölgeler onlar için ideal yuvalıklardır. Bakımları kolay ve birçoğu mercan akvaryumlarına uygun türlerdir.





Anisochromis kenyae.


Smith, 1954.Batı Hint Okyanusu, Madagaskar bölgeleri yaşam alanlarıdır. Bilinen 3 türü vardır. Boyları 3,5 cm kadardır. Hobicilerde ara sıra görülürler. Boylarının küçüklüğünden dolayı toplanılmaları zor olmaktadır. Üreme zamanın da, yumurtalarla ve yavrularla erkekler ilgilenir.

Congrogadus subducens.


Richardson, 1843.Kurt Yılanı Blenny veya Carpet Eel Bleny.
Hint-Batı Pasifik Okyanusu'nun bir çok bölgesinde bulunurlar. Bu türlerin içinde en tanınmışı ve büyük boyutlusu bu türdür. Boyları 45 cm kadardır. Hobicilerde arasıra görülürler. Akvaryumları(sadece bir balık için) 250 litre kadar olmalıdır. Kendi türleriyle son derece sert kavgalara girişirler.
Büyük boyutlu balıklarla bir arada tutulmalılar. Küçük balıkları kolaylıkla yutabilirler. Dişiler daha küçüktür. Bu nedenle akvaryuma ilk önce dişi balık konulmalıdır, daha sonra erkek balık gerekirse konulabilir. Oyukların içinde saklanan balıklar oldukları için kayalık ve mağaralık bölgeler oluşturulmalıdır. Gıdaları çok çeşitlilik gösterir, balıklardan omurgasız,(karidesler, amfipotlar, yengeçler) canlılara kadar birçok şeyi tüketirler. Genel de taze balık ve karides etleriyle beslenmelidirler. Güçlü ve dayanıklı balıklardır.




Congrogadus amplimaculatus.

Winterbottom, 1980.
Benekli Kurt Yılanı. Pseudochromidae’lerin Congrogadinae’’cinsine dahildirler.
6 türü bilinmektedir. Gövdeleri yılansıdır. Batı Pasifik Okyanusu'nun bir çok bölgesine dağılmışlardır. Boyları 14 cm kadardır. Hobicilerde tanınmamışlardır. Yaşam alanları genelde dibi çamurlu ,kumluk ve küçük kabukluların bulundukları yerlerdir. Gıdalarını küçük kabuklu canlılar oluşturur. Mercan akvaryumlarında karidesleri ve diğer küçük balıkları yiyebilirler. Akvaryumları (tek bir balık için) 200 litre kadar olmalıdır. Kayalık ve mağaralardan oluşturulan bölgeler de kendilerini güvende hissederler. Genel de taze balık ve karides etleriyle beslenmelidirler. Güçlü ve dayanıklı balıklardır.



Labracinus cyclophthalmus.

Müller & Troschel, 1849.Red Dottyback.Batı Pasifik Okyanusu. Boyları 22 cm kadar olur. 10-20 metrelik derinlerde kayalık alanlarda bulunurlar. Gıdalarını balıklar ve kabuklu canlılar oluşturur. Geniş ve güçlü çenelere sahiptirler. Hobicilerde ara sıra görülürler. Akvaryumları 250 litre(tek bir balık için) kadar olmalıdır. Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlarda kendilerini güvende hissederler. Mercan akvaryumlarında karidesleri ve küçük balıkları yiyebilirler. Bölgeci, kavgacı ve huysuz karaktere sahiptirler. Yumuşak huylu balıklarla bir arada tutulmamalılar. İştahlı balıklardır, taze karides ve yağsız balık etlerini severek tüketirler. Gün aşırı yemlenmeliler veya haftada 4-5 kere. Kendi boyutuna yakın başka türlerle bir arada tutulabilirler (kendi türünde tek olmalıdır.)Eş tuttuklarında (21-25C ısılarda) yumurtlayabilirler. Yavruların geliştirilmesi biraz zahmetlicedir.



Labracinus lineatus.


Castelnau, 1875.Lined Dottyback.
Hint Okyanusunun doğu kesimleri,Avusturalya’nın Batı bölgeleri yaşam alanlarıdır. Boyları 25 cm kadar olur.Kayalık,mağaralık ve aynı zamanda da orta aydınlık ortamlardan hoşlanırlar. Mercan akvaryumlarında karidesleri, ve küçük balıkları yiyebilirler.Bölgeci,kavgacı karaktere sahiptirler. Büyük boyutlu ve kendini koruyabilen balıklar ile bir arada tutulmalıdırlar. Akvaryumları (tek bir balık için ) 300 litre ve akvaryumun ısısı 20-24 derecelerde olmalıdır.



Labracinus melanotaenia.

Bleeker, 1853.Spotfin Dottyback. Batı Pasifik Okyanusu. Boyları 20 cm kadar olur. Hobicilerde ara sıra görülürler. Akvaryumları 250 litre kadar olmalıdır. Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlarda kendilerini güvende hissederler. Mercan akvaryumlarında karidesleri ve küçük balıkları yiyebilirler. Bölgeci, saldırgan ve huysuz karaktere sahiptirler. Aşırı obur ve iştahlı balıklar olduklarından aç kaldıklarında ağızlarına sığabilen (hatta bütünüyle yutamasa bile) balıkları mağaralarında taşlara ittirip yutmaya çalışırlar. Kendi boyutuna yakın başka türlerle bir arada tutulabilirler (kendi türünde tek olmalıdır.)Eş tuttuklarında(21-25 C ısılarda) yumurtlayabilirler. Yavruların geliştirilmesi biraz zahmetlicedir.



Cypho purpurascens.


De Vis, 1884.Oblique line dottyback.Batı Pasifik Okyanusu, Avusturalya, Papua Yeni Gine ve civarları. Boyları 7,5 cm kadardır. Sadece 2 türü bilinmektedir. Hobicilerde ara sıra görülürler. Aranılan bir türdür. Akvaryumları (sadece bir balık için) 150 litre kadar olmalıdır. Bakımları kolay ve mercan akvaryumlarına uygun türlerdir(ama küçük karides ve kurt türlerine zarar verebilirler).Bölgeci, kavgacı ve huysuz karaktere sahiptirler. Yumuşak huylu balıklarla bir arada tutulmamalılar. Ayrıca kendi türlerine ve kendi renginde olan balıklara karşı saldırgan davranışlar sergilerler(bilhassa Cirrhilabrus rubripinnis-fairy wrasse türleri). Kayalık ve mağaralık ortamlardan hoşlanırlar. Uzak Doğuda bazı yetiştiriciler tarafından başarıyla üretilmektedirler. Gıdalarını küçük kabuklu canlılar oluşturur. Akvaryumlarda bir çok yemi severek tüketirler.



Manonichthys aleni.




Gill, 2004.Alleni Dottyback.Batı Pasifik, Malezya. Bu türlerin arasında en yeni bulunanıdır. Boyları 5 cm kadar olur. Hobicilerde ara sıra görülürler. Akvaryumları 150 litre kadar olmalıdır. Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlardan hoşlanırlar. Bakımları kolay ve mercan akvaryumlarına uygun türlerdir(Bazı küçük karides ve kurt türlerine zarar verebilirler).Bölgeci olmalarına rağmen diğer türler gibi sert karakterde değillerdir. Yumuşak karakterdeki mercan balıklarıyla bir arada tutulabilirler.(Kendi türüyle kavgalar yapabilirler, eş olmadıkları sürece ufak akvaryumlarda tek olarak tutulmalılar). Gıdalarını küçük kabuklu canlılar oluşturur. İştahlı balıklardır, verilen hemen her türde yemi (kaliteli yemler) severek tüketirler.




Manonichthys polynemus.


Fowler, 1931.Longfin dottyback.
Pasifik Okyanusu'nun  Batı bölgeleri, Endonezya yaşam alanlarıdır. Boyları 12 cm kadar olur. Akvaryumları 250 litre kadar olmalıdır. Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlardan hoşlanırlar. Büyük boyutlu akvaryumlarda (500-600 litrelik) bir kaç adet tutulabilirler. Bölgeci karakterde olduklarından akvaryum arkadaşları da sert karakterde olmalıdır. Bazı iri damsel türleri yüzgeçlerine zarar verebilirler. Gıdalarını planktonik canlılar ve küçük kabuklular oluşturur. Arasıra verilen artemia larvalarıyla kondüsyonları arttırılabilir. Üremeleri oyuklar, kayaların güvenli yarıkları ve mağaralık bölgelerde gerçekleşir. Mercanlara karşı zararsızdırlar.



Manonichthys splendens.




Fowler, 1931.Splendid Dottyback. Hint-Pasifik Okyanusu, Endonezya yaşam alanlarıdır.20-40 metrelerde mercanların ve bilhassa büyük sünger türlerinin aralarında bulunurlar. Bu türün en irilerinden ve en güzellerinden birisidir. Boyları 18 cm kadar olur. Hobicilerde ara sıra görülürler. Akvaryumları 300 litre kadar olmalıdır. Olgunlaşan balıklar tek başlarına iri süngerlerin veya kayaların oluşturduğu mağaraların aralarında yaşarlar. Bölgeci ve saldırgan özellikler bu türde de görülür. Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlarda (ama diğer türlerin aksine aydınlık ortamlarda da kendilerini sık sık sergilerler)kendilerini güvende hissederler. Küçük omurgasız canlılar, minik balıklar, menülerin de yer alır. Akvaryumlarda vereceğiniz kaliteli yemleri de büyük bir iştahla tüketirler. Akvaryumun ısısı 24-26 derecelerde olmalıdır. Bakımı kolay bir tür olmasına rağmen suyun kalitesi bozulduğunda yüzgeçlerinde erimeler görülebilir.



Ogilbyina novaehollandiae.



Steindachner, 1879.Multicollored Dottyback.Avusturalya dottyback.Batı-Orta Pasifik Okyanusu, Büyük mercan kayalıkları yaşam alanlarını oluşturur. Boyları 10 cm kadar olur. Hobicilerde ara sıra görülürler. Akvaryumları 250 litre kadar olmalıdır. Kayalık, mağaralık aynı zamanda da loş ortamlardan hoşlanırlar. Bakımları kolay ve mercan akvaryumlarına uygun türlerdir. Mercan akvaryumlarında zararlı ve hastalık yayabilecek parazitleri ve böcekleri tüketirler. Bu balıklarda akrabalarından biraz daha sert ve kavgacı karakterdedir. Akvaryum arkadaşları genelde büyük boyutlu ve güçlü türlerden seçilmelidir(Tanglar, büyük melekler, atmaca balıkları, barışçıl trigerlar v.s).Kendi türünden veya akraba türlerinden başka bir balığa dayanamaz saldırırlar. Hareketli balıklardır, sürekli olarak kayaların aralarından, tünellerden girip çıkarlar. Eğer akvaryumda canlı taşlar varsa günde bir kez yemleme yeterlidir. Gıdalarını küçük kabuklu canlılar oluşturur. İştahlı balıklardır, verilen hemen her türde yemi (kaliteli yemler) severek tüketirler. Avustralya da akvaryum ortamında üretilebilmişlerdir.

KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY

SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.
Allen,G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1